Er det den rigtige løbesko for mig?

Af Kristian Thorborg

Dette spørgsmål får jeg ofte fra patienter i forbindelse med mit arbejde som idrætsfysioterapeut.Mange vil gerne vide om det er en ”forkert” løbesko som er årsagen til deres overbelastede akillessene, skinneben, knæ eller hofte?

Der findes faktisk ingen overbevisende dokumentation for at bestemte løbesko eller specialindlæg kan mindske risikoen for at udvikle skader; uanset om løbeskoen er særligt baseret på om din fod falder indad (pronerer), udad (supinerer) eller forholder sig i neutral position ved fodens afvikling under løb. Der findes heller ingen dokumentation for at dyre løbesko i højere grad forhindrer skader end billigere løbesko.
 

Faktisk har videnskabelige undersøgelser vist at belastningen på bevægeapparatet (muskler, sener, led og knogler) ikke nødvendigvis mindskes ved at bruge en ”støddæmpende sål”, men at belastningen tværtimod i visse tilfælde øges, fordi muskelaktiviteten øges. Grunden til at muskelaktiviteten i nogle tilfælde øges, er sandsynligvis at løberens egen naturlige støddæmpning forstyrres når han eller hun har skoene på, og det øger muskelarbejdet for andre omkringliggende strukturer. Med andre ord bør en løbesko minimere overflødig muskelaktivitet og være komfortabel at løbe i, frem for bare at fungere som mekanisk støtte.

Så hvis du er tvivl om hvorvidt du har de rigtige løbesko, så er her nogle simple og generelle tips:

  • Skift løbesko hvis de ikke er komfortable at løbe i, eller hvis skoene er slidt ned
  • Hvis du skifter dem ud, bør du altid prøve forskellige par/mærker/prisniveauer for at finde den sko du føler du løber bedst i
  • Afprøv altid løbeskoens komfort i forbindelse med løb
  • Husk på at den dyreste sko absolut ikke behøver være den bedste

Så til spørgsmålet: ”Er dette den rigtige løbesko for mig?”, svarer jeg ofte lidt provokerende: ”Tja , hvad synes du selv?”
 

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.