Hvordan genoptræner jeg min akillessene?

Af Flemming Enoch

Jeg har i snart 1½ år døjet med min akillessene. I efteråret 2009 blev jeg ultralydsscannet og fik efterfølgende en binyrebarkhormon-indsprøjtning. Herefter gik det fantastisk godt, og jeg var i fuld gang med genoptræningen. Men desværre havde jeg i februar 2010 en faldulykke hvor jeg gled på en flisegang og knaldede ryggen i en kant på en trappe. Herefter kunne jeg ikke lave mine øvelser i 4 uger. Jeg var så gået i gang igen med øvelserne og pludselig en aften efter job (som sosu-assistent) som et lyn fra en klar himmel kom smerterne igen, inkl. hævet akillessene.

Hvad gør jeg nu – jeg er bare temmelig træt af det her!

Med venlig hilsen Pia

Svar…

Hej Pia
Der er ærgerligt for dig når du nu lige er kommet godt i gang med din genoptræning. Du er nødt til at komme i gang igen, men desværre kan du ikke starte på det niveau du var på da du måtte stoppe din genoptræning.

Det lyder som om du kan have lavet en lille brist på din akillessene. Den skal behandles som en akut skade. Dvs: Ro, is, kompression (trykforbinding) og forsigtig mobilisering. Derefter skal du med stigende belastning lave hælløft. Først fra gulvniveau, derefter fra trappe. Når du kan det, skal du forsøge at komme op på to fødder for derefter at sænke ned igen med al vægten på den ene.

For en del hjælper det at have en støttestrømpe på. Der er for nylig udviklet en speciel støttestrømpe (C-sock) til akillesseneproblemer. Det kan måske også være en ide for dig, da du i dit arbejde står og går meget.

Er du i tvivl, så få en tid hos en fysioterapeut der kan guide dig sikkert igennem forløbet.

Venlig hilsen Flemming Enoch

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.