Krisen har påvirket danskernes motionsvaner – for mange desværre i form af en mærkbar nedgang. Det gælder ikke mindst de mennesker som er særligt sårbare, herunder patienter med lungesygdom og andre kroniske lidelser.
– Da covid-19 ramte verden, blev mange af gode grunde bange for at komme ud blandt andre. Og derudover blev tilbud som holdtræning og anden træning og behandling lukket ned. Det har gjort at mange ikke fik holdt sig fysisk i gang – og aldrig er kommet i gang igen, siger Henrik Hansen, som er post.doc. og fysioterapeut hos Lungeforeningen og Lungemedicinsk Forskningsenhed ved Hvidovre Hospital. Han anbefaler at man får genoptaget den fysiske aktivitet, for ikke mindst kronisk syge har – både fysisk og mentalt – enorm gavn af at holde sig fysisk aktive.
Men kan man nu være tryg ved det? Der er jo stadig en virus i omløb.
– Ja, det synes jeg godt man kan. Hvis man følger anvisningerne. Blandt andet skal man blive hjemme hvis man har symptomer af nogen slags. Man skal naturligvis holde afstand, og man skal undgå store grupper.
Idrætsforeninger, fitnesscentre, patientforeninger og fysioterapiklinikker har udvist stor opfindsomhed under de nye forhold, og der er blandt andet muligheder for udendørs træning, fx stavgang, crossfit og meget andet – enten alene eller i små grupper og med god afstand.
– Indendørs holdtræning er mange steder lukket ned lige nu, men alt efter smittetrykket er der stadig åbent på fysioterapeuternes holdtræning med små hold, siger Henrik Hansen.
Er det umuligt at komme hjemmefra, skal man dog ikke fortvivle. Der er masser af muligheder for at træne derhjemme. Eksempelvis har Lungeforeningen en række træningsvideoer liggende på Lungeforeningen.dk. De er lige til at gå til og kan også udføres af dem der har fremskreden lungesygdom, siger Henrik Hansen, som selv har været med til at udarbejde videoerne.
Det som typisk vil mangle, når man træner derhjemme, er fællesskabet omkring træningen og en fagperson til at hjælpe og støtte. Her kan virtuelle fællesskaber være en mulighed.
– Det er muligt at finde fællesskaber og en faglig vejleder via skærmen, idet nogle fysioterapiklinikker og genoptræningscentre tilbyder digital træning. På den måde kan man befinde sig i hvert sit hjem, og alligevel træne sammen og/eller med hjælp fra en fysioterapeut. Det er ikke en erstatning for holdtræning, men en rigtig god mulighed, når tingene ikke kan være anderledes, forklarer Henrik Hansen.
Endelig er det vigtigt at huske på at få al den bevægelse man kan, i den hverdag man nu engang har, påpeger han. Stå op så meget som muligt. Gør det til en regel ikke at sidde mere end en halv time ad gangen. Lav hus- og havearbejde. Lav øvelser. Gå ture.
Alt har ret.
Se dette øvelsesprogram. Øvelserne kan udføres hjemme, ude eller inde, og på højt såvel som lavt niveau.
Her kan du finde særlige lungeøvelser.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.