Aikido for krop og sind

Af: Københavns Aikido Klub

Foto: Jacob Sonne og Anders W. Poulsen

Det kaldes også kamp-kunst, men formålet med aikido er faktisk at opløse og kontrollere en konflikt i stedet for at bidrage til den. Aikido er en japansk form for selvforsvar der bygger på træning af krop og sind, så man kan undgå konflikter – eller afværge dem hvis de allerede er opstået.
 

Bevægelserne er bløde, harmoniske og elegante. Men man skal ikke tage fejl: udført korrekt er aikido særdeles effektivt og giver ingen plads til angriberens intention om at gøre skade! Aikido stammer fra Japan og er en kampkunst der bruges til selvforsvar. Formen blev stiftet af Morihei Ueshiba, også kaldet O’Sensei, på baggrund af forskellige gamle japanske skoler for kampkunst i tiden op til anden verdenskrig. Kernen i aikido er træningen i at bevare sin indre ro, balance og selvrespekt i konfliktfyldte situationer, og at opløse og kontrollere konflikten i stedet for at bidrage til den. Aggressive modangreb rykker os væk fra det mål, og derfor afværger du i aikido ikke angriberens aggression ved hjælp af kraftfulde slag eller spark. I stedet træder du af vejen og bruger angriberens bevægelse til at kaste ham eller hende og på den måde neutralisere angrebet. Hvis det er nødvendigt, kan teknikkerne afsluttes med ledlåse for at pacificere modstanderen. Du undgår altså selv at komme til skade uden at eskalere konflikten, og samtidig forsøger du at minimere den skade du påfører angriberen.

Kernen er balance

De fleste menneskers reaktion på et angreb er at sætte kraft mod kraft. Andre bliver passive og går i offerrolle. Begge yderpunkter er imod det japanske forbillede af et menneske som er i balance. En del af aikido er derfor at blive opmærksom på dine egne reaktioner under øvelserne. Du lærer også at læse modpartens signaler, og hvordan du neutraliserer en konflikt uden at situationen optrappes. Med tiden vil du kunne opleve at træningen udvikler dit syn på dig selv og andre mennesker, og ændrer dit perspektiv på hverdagens mange små og store konflikter.

En anden side af aikido er at du får større nærvær, bedre kropsfornemmelse, en sundere kropsholdning, sans for timing, afstandsbedømmelse og kontrol over dine bevægelser. De nævnte evner er nemlig en grundlæggende del af veludførte og effektive teknikker. De færreste har dem når de begynder til aikido, og udviklingen af dem varer hele livet – det er både et udfordrende og fascinerende aspekt af træningen.

Træning for alle

Aikido kan trænes af mænd og kvinder i alle aldre. De fleste klubber har også børnehold. Ofte træner man parvis og skiftes til at udføre og modtage teknikken. Det er vigtigt at lære at modtage teknikken rigtigt, så man beskytter sig selv, blandt andet gennem træning i faldteknik.

Træningen foregår i stilhed, undtagen når instruktøren forklarer en teknik. Det giver ro til at koncentrere sig om øvelserne. Smidighed, god kondition eller fysisk styrke er ingen forudsætning. Kast og fald er en del af aikido, men de indøves roligt inden tempoet sættes op, så du undgår skader. På samme måde er motoriske færdigheder og tidligere erfaringer med kampkunst ingen forudsætning for at starte på træningen. Derfor mødes begge køn i øjenhøjde, og alle niveauer træner sammen. Nogle hold er mest for begyndere og andre for de højest graduerede – undervisningen har forskelligt fokus på de to holdtyper, men mange hold er almene med fælles træning uanset niveau. På samme måde bydes alle nationaliteter velkommen, og underviserne taler gerne engelsk hvis der er behov for det.

Konkurrencer er ikke en del af traditionel aikido. I stedet mødes klubber verden over på fælles træningslejre. Mange klubber inviterer også internationalt anerkendte instruktører til deres dojo’er for at give medlemmerne nye aspekter på de enkelte teknikker.

Kom til en prøvetime

Du kan finde aikidoklubber over hele Danmark, med forskellige stilretninger og fokus for træningen. Hvis du vil opleve aikido, anbefaler vi at du besøger de forskellige klubbers hjemmesider. Klubberne tilbyder ofte prøvetimer.

Københavns Aikido Klub optager nye medlemmer hele året. Læs mere på www.aikido-copenhagen.dk eller kontakt Troels på troels@aikido-copenhagen.dk.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.