Discus i lænden – er styrketræning okay?

Er det okay at køre på med styrketræning efter at have fået konstateret en diskusprolaps i nedre ryg (lændehvirvel)? Min kammerat har styrketrænet igennem ca. to år med prolapsen, som først for nylig blev konstateret. Han er med andre ord i god fysisk form, men i tvivl om hvilke øvelser der er hensigtsmæssige at kaste sig ud i.

Hilsen Pernille


Kære Pernille

Diskusprolaps og styrketræning passer godt nok sammen. Det er bare meget vigtigt at styrketræningen er styret, så lænden fx ikke begynder at runde under styrkeøvelserne. Det er derfor en særdeles god ide at få en grundig instruktion hos en fysioterapeut for at sikre at man træner korrekt.

I det akutte stadie er styrketræning ikke en god ide. Ryggen er alt for sårbar, og den mindste fejl kan sætte dig langt tilbage i forløbet. Det anbefales at træningen starter med stabilitetstræning på lavere niveau, derefter øges kravet til stabilitet gradvist efterhånden som ryggen bliver bedre.

Meget forskning peger hen mod at det er vigtigt at træne i forbindelse med en prolaps eller andre andre rygproblemer. Springer man træningen over, er der væsentligt større risiko for tilbagefald.

Venlig hilsen Flemming Enoch

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.