Miljø, sundhed og økonomi hænger nemlig sammen, mener den amerikanske forfatter Ernest Callenbach, som har introduceret begrebet Den grønne trekant. Essensen er at hver gang du gør noget godt for et af de tre punkter, gør du også næsten uundgåeligt noget godt for de to andre.
Du kan starte hvor som helst i trekanten: Måske vil du skåne miljøet ved at gå eller cykle i stedet for at tage bilen. Hermed forurener du mindre, med alle de positive miljøeffekter det fører med sig. Men du gavner også din sundhed på grund af den øgede fysiske aktivitet – og sparer penge på benzin, bilreparationer, p-afgifter mv.
Vil du leve sundere, skærer du måske ned på fedtet og begynder at spise mindre kød. Det kan nedsætte risikoen for bl.a. hjerte-kar-sygdomme og kræft. Men eftersom kød og mælkeprodukter er forholdsvis dyre, sparer du også penge, og derudover hjælper du miljøet, idet kødproduktion er ressourcekrævende og belaster miljøet.
Gør du en indsats for at spare penge, som fx at UNDLADE at købe en eller anden dims eller et stykke tøj som det koster energiressourcer at fremstille og distribuere, eller IKKE at tage på en dyr rejse som udlader store mængder CO2, hjælper du også Moder Jord. Og sikkert også din sundhed, idet du ikke behøver at stresse for at tjene til dimsen, tøjet eller rejsen (prøv engang at regne på hvor mange timer du skal på arbejde bare for at tjene til familiens chartertur) – og dermed får du også mere tid til andre mennesker, dig selv, sport osv., påpeger Callenbach, og tilføjer at billige eller gratis fornøjelser med andre mennesker næsten altid er mere miljøvenlige og økonomiske end højt forbrug.
Herunder har vi set nærmere på et enkelt eksempel, nemlig at vælge cyklen frem for bilen.
Ernest Callenbach har bl.a. skrevet bogen ”Living Cheaply With Style” se www.ernestcallenbach.com.
Kilder: Ugeskrift for Læger, Dansk Cyklistforbund, Krop & Fysik m.fl.
Kilder: Vejdirektoratet: Transportvaneundersøgelsen, og Dansk Cyklist Forbund.
Kilde: DTU Transport, Cycling England, Transport Økonomisk Institut (Norge), Dansk Cyklistforbund
Bøffen er lækker, men den er ikke sund for miljøet. For hvert kilo oksekød som ender i supermarkedets kølediske, bliver der udledt 3,12 kilo CO2. Det skyldes flere ting, f. eks. produktionen af den mad som dyret spiser, dyrenes bøvser og prutter, og CO2-omkostningerne ved transport og slagtning. 1 kilo af årstidens grøntsager udleder derimod kun omkring 0,12 kilo CO2.
Hvis alle danskere tog bare én dag om ugen uden kød, kunne vi tilsammen spare hvad der svarer til 215.000 ton CO2 om året. Og i tilgift gavne både sundheden og økonomien.
Kilde: Experimentarium.dk
Flere steder i landet er der nu etableret cykelbusser. En cykelbus er et cykelfællesskab hvor man finder nogen at følges med. Du slipper for bilkø på motorvejen og et overfyldt S-tog, og når man følges – ligger ’på hjul’ – er turen ikke så anstrengende. Nogle cykler kun med en gang imellem, andre hver dag – og nogle cykler kun i medvindsretningen!, oplyser idemanden bag Cykelbussen.dk, Karsten Bruun. Cykelbussen.dk holder til nord for København, og oplyser at det tager 35 minutter fra Farum til København med Cykelbus – fra Hareskovby godt 20 minutter. Vel at mærke i et tempo de fleste kan holde. Se www.cykelbussen.dk.
Ved at vælge sunde fødevarer forbedrer du ikke kun din sundhed, du sparer også penge og gavner miljøet, lyder det i en rapport fra Institut for Miljøvurdering (IMV). IMV har vurderet hvordan vores forbrug af fødevarer påvirker miljøet, bl.a. ift. klimaforandringer og ophobning af skadelige stoffer i natur og mennesker. Det viser sig at sunde fødevarer på alle områder er bedre for miljøet. Derudover er sunde fødevarer generelt 20 procent billigere. Fødevarer som kød, is, slik, te, kaffe og alkohol belaster miljøet mest, mens brød, kornprodukter, frugt og grønt er blandt de mindst miljøbelastende fødevarer.
Læs mere på www.imv.dk.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.