Win-win-win: Den grønne trekant

Af Marianne Nørup

Foto: Shutterstock

Vi er sandsynligvis flere som synes der er gået inflation i modebegrebet ”win-win-situation”. Lad os derfor her introducere et nyt begreb: En win-win-win-situation! Se, hér er der virkelig mulighed for at gøre en forskel der batter!

Miljø, sundhed og økonomi hænger nemlig sammen, mener den amerikanske forfatter Ernest Callenbach, som har introduceret begrebet Den grønne trekant. Essensen er at hver gang du gør noget godt for et af de tre punkter, gør du også næsten uundgåeligt noget godt for de to andre.

Du kan starte hvor som helst i trekanten: Måske vil du skåne miljøet ved at gå eller cykle i stedet for at tage bilen. Hermed forurener du mindre, med alle de positive miljøeffekter det fører med sig. Men du gavner også din sundhed på grund af den øgede fysiske aktivitet – og sparer penge på benzin, bilreparationer, p-afgifter mv.

Vil du leve sundere, skærer du måske ned på fedtet og begynder at spise mindre kød. Det kan nedsætte risikoen for bl.a. hjerte-kar-sygdomme og kræft. Men eftersom kød og mælkeprodukter er forholdsvis dyre, sparer du også penge, og derudover hjælper du miljøet, idet kødproduktion er ressourcekrævende og belaster miljøet.

Gør du en indsats for at spare penge, som fx at UNDLADE at købe en eller anden dims eller et stykke tøj som det koster energiressourcer at fremstille og distribuere, eller IKKE at tage på en dyr rejse som udlader store mængder CO2, hjælper du også Moder Jord. Og sikkert også din sundhed, idet du ikke behøver at stresse for at tjene til dimsen, tøjet eller rejsen (prøv engang at regne på hvor mange timer du skal på arbejde bare for at tjene til familiens chartertur) – og dermed får du også mere tid til andre mennesker, dig selv, sport osv., påpeger Callenbach, og tilføjer at billige eller gratis fornøjelser med andre mennesker næsten altid er mere miljøvenlige og økonomiske end højt forbrug.

Herunder har vi set nærmere på et enkelt eksempel, nemlig at vælge cyklen frem for bilen.

Ernest Callenbach har bl.a. skrevet bogen ”Living Cheaply With Style” se www.ernestcallenbach.com.

SUNDHED

Cykle-sundhed

  • personer der cykler i dagligdagen, har en 30 pct. lavere dødelighed end andre – og langt flere leveår uden alvorlig sygdom. Tallene stammer fra grundige videnskabelige undersøgelser, og der er taget højde for andre livsstilsfaktorer.
  • Cyklingen herhjemme er på 15 år (fra 1990-2006) faldet med 30 pct. på landsplan. Og den internationalt anerkendte idrætsmediciner Lars Bo Andersen har for nyligt regnet ud at ca.1.200 danskere dør hvert år – alene af denne årsag.
  • At cykle gør:
    – dit hjerte stærkere, hvilepulsen lavere (hjertet pumper mere blod ud ved hvert slag)og mængden af blod større
    – din iltoptagelse (kondition) bedre
    – musklerne stærkere og mere udholdende
    – leddene stærkere
    – at lungerne fungerer bedre,
    – at flere små blodkar dannes i musklerne
    – at flere ”forbrændingsenzymer” spirer frem i musklerne.

Kilder: Ugeskrift for Læger, Dansk Cyklistforbund, Krop & Fysik m.fl.

MILJØ

Cykler sparer CO2

  • Ifølge klimaministeriet kan en person der cykler bare to kilometer hver dag i stedet for at køre i bil, spare klimaet for ca. 150 kg CO2 på årsbasis. Og cykler du mere, stiger besparelsen naturligvis. Cykler du fx blot 5 km om dagen i stedet for at køre i bil, sparer du årligt ¼ ton CO2!
  • Danskerne cykler i alt 2,3 mia. km om året, hvilket bidrager med en CO2-besparelse på 350.000 ton.
  • For 15 år siden cyklede danskerne 3,3 mia. km. Hvis vi gjorde det igen, ville vi kunne spare ½ mio. ton CO2.
  • Tag cyklen på de korte ture. Det er et godt sted at sætte ind. Cirka halvdelen af alle korte ture – dvs. på under 5 km – bliver i dag kørt i bil, mens kun 15 procent bliver kørt på cykel.

Kilder: Vejdirektoratet: Transportvaneundersøgelsen, og Dansk Cyklist Forbund.

ØKONOMI

Skattekronerne yngler på din cykelsti

  • Anlæg cykelstier langs alle veje og få en forretning der overhaler alle andre investeringer – uden at ringe med klokken! Det er konklusionen af et regnearbejde som Københavns Kommune har bestilt hos ingeniørfirmaet COWI. Udregningerne dokumenterer at cykelstier og andre cykelanlæg i trafikken er en ualmindelig god investering for samfundet.
  • Eksempelvis har Københavns Kommune regnet ud at cykel- og gangbroen Bryggebroen over Københavns Havn, der kostede et tocifret millionbeløb at bygge, giver et afkast på hele 7,6 pct. om året. Og en trafikomlægning af Gyldenløvegade-krydset i København forrentes med ikke mindre end 33 procent!
  • Når cykling er så god en forretning for samfundet, skyldes det især cyklens store miljø- og ikke mindst sundhedsfordele. For når en borger tager cyklen, bliver han eller hun sundere og lever længere, og det koster færre ressourcer fra sundhedsvæsenet og staten – og dermed også skatteyderne. Men også cyklens evne til at mindske trængsel, støjforurening og vejslid slår positivt ud i regnskabet.
  • Kort sagt: Det er ikke kun din privatøkonomi der har godt af at skifte cyklen ud med bilen. At cykle er bundsolid samfundsøkonomisk fornuft, slår rapporten fast.
  • Også nordmændene og englænderne har regnet på det, og fundet frem til at cykelinvesteringer giver pengene mellem to og syv gange igen – alt efter tiltagene.

Kilde: DTU Transport, Cycling England, Transport Økonomisk Institut (Norge), Dansk Cyklistforbund

Spar på kødet – glæd sundheden, miljøet og økonomien

Bøffen er lækker, men den er ikke sund for miljøet. For hvert kilo oksekød som ender i supermarkedets kølediske, bliver der udledt 3,12 kilo CO2. Det skyldes flere ting, f. eks. produktionen af den mad som dyret spiser, dyrenes bøvser og prutter, og CO2-omkostningerne ved transport og slagtning. 1 kilo af årstidens grøntsager udleder derimod kun omkring 0,12 kilo CO2.
Hvis alle danskere tog bare én dag om ugen uden kød, kunne vi tilsammen spare hvad der svarer til 215.000 ton CO2 om året. Og i tilgift gavne både sundheden og økonomien.

Kilde: Experimentarium.dk

Ta’ cykelbussen til arbejde

Flere steder i landet er der nu etableret cykelbusser. En cykelbus er et cykelfællesskab hvor man finder nogen at følges med. Du slipper for bilkø på motorvejen og et overfyldt S-tog, og når man følges – ligger ’på hjul’ – er turen ikke så anstrengende. Nogle cykler kun med en gang imellem, andre hver dag – og nogle cykler kun i medvindsretningen!, oplyser idemanden bag Cykelbussen.dk, Karsten Bruun. Cykelbussen.dk holder til nord for København, og oplyser at det tager 35 minutter fra Farum til København med Cykelbus – fra Hareskovby godt 20 minutter. Vel at mærke i et tempo de fleste kan holde. Se www.cykelbussen.dk.

Sund mad er billigere og mere miljøvenligt

Ved at vælge sunde fødevarer forbedrer du ikke kun din sundhed, du sparer også penge og gavner miljøet, lyder det i en rapport fra Institut for Miljøvurdering (IMV). IMV har vurderet hvordan vores forbrug af fødevarer påvirker miljøet, bl.a. ift. klimaforandringer og ophobning af skadelige stoffer i natur og mennesker. Det viser sig at sunde fødevarer på alle områder er bedre for miljøet. Derudover er sunde fødevarer generelt 20 procent billigere. Fødevarer som kød, is, slik, te, kaffe og alkohol belaster miljøet mest, mens brød, kornprodukter, frugt og grønt er blandt de mindst miljøbelastende fødevarer.

Læs mere på www.imv.dk.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.