Af: Marianne Nørup, fysioterapeutt

Foto: Allan Trolle, www.allantrolle.dk

Udendørs træning hitter

Udendørs træning er blevet populært – uanset om det er traditionel crosstraining der flyttes udendørs, eller træning hvor man bevidst inddrager naturens egne ”redskaber” og udfordringer.

Det er ikke kun rekonvalescenter der har glæde af at bruge naturen som trænings- center. Også inden for fitnessverdenen oplever udetræning stigende interesse. Det mærker man blandt andet hos Training4all.dk, som arrangerer udendørs træning på forskellige lokationer i og omkring Aarhus. Her er deltagerne en blandet skare af voksne mennesker, som typisk tidligere har prøvet fitnesscenter og andre motionsformer, og som finder motivation i kombinationen af træning og natur.

Det er fysioterapeuterne Claus Theilgaard Sevel og Peter Keller Hansen som står bag konceptet.

– Jeg tror mange er blevet trætte af at træne i et indelukket fitnesscenter og har fået øjnene op for at det tilfører træningen en masse at komme udendørs. Vores deltagerne fortæller fx at de oplever større velvære og bedre humør efter udetræningen, siger Peter Keller Hansen.

Mange sidegevinster

– Udetræning er stress-reducerende, viser adskillige undersøgelser. Og så er det en god kontrast til det typiske hverdagsindeliv, fortsætter Peter Keller Hansen.

– Men ikke mindst er udetræningen alsidig, fordi vi udnytter naturens ”forhindringer” og ikke er bundet af bestemte rammer eller udstyr. Der er variation i træningen og omgivelserne i form af årstiderne, vejrets skiften og den natur vi befinder os i – om det så er skov, park eller andet.

Training4all’s instruktører har baggrund som fysioterapeuter, og det kan blandt andet ses i deres individuelle tilgang til øvelserne – ikke alle laver det samme eller på samme måde. Det sikrer kvalitet og korrekt tilpasning.

– Også på den måde er naturtræning meget velegnet, for det er nemt at differentiere udfordringerne i naturen, siger Peter Keller Hansen, og tilføjer at en ’bivirkning’ er at ude-oplevelserne giver mod på mere.

– Flere fortæller at de nu har fået lyst og overskud til eksempelvis at cykle på job.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.