Træt og -trist? Slip af med vinter-sløvheden

Af: Marianne Nørup, fysioterapeut

Hver tiende af os har behov for at sove 9-10 timer hver nat om vinteren – mod måske blot 6 timer om sommeren. Vintertræthed er helt almindeligt på vores breddegrader. Men for enkelte udvikler det sig til en depression. 

Puuh! Det er koldt og MØRKT, og dagene er så korte at vi – på en gennemsnitlig indendørs arbejdsdag – slet ikke når at være ude i dagslyset. Det danske vintervejr er, når ikke lige solen skinner på en sneklædt natur, ærlig talt ikke noget at råbe hurra for, og der er ikke noget at sige til at mange af os bliver lidt triste.

Og det bliver mange af os! Hver tiende dansker bliver såkaldt vintertrist, hvor man sover meget, men alligevel er træt, energiforladt og lidt trist. 3-5 pct. udvikler, iflg. Psykiatrifonden, en egentlig depression.

Fælles for symptomerne er at de begynder i efteråret og forsvinder igen til foråret. De gentager sig år efter år, og forsvinder hvis man rejser til solrige lande. De fleste har øget søvnbehov og sover meget uden at være udhvilet om morgenen. Over tid forstyrrer det døgnrytmen og udvikler sig til søvnløshed, søvnunderskud, vedvarende træthed og nedtrykthed.

Vinterdepression eller depression?

En decideret vinterdepression er forskellig fra en ”almindelig” depression. For den vinterdeprimerede er energiløsheden mere fremtrædende end tristheden, og man har øget appetit og søvnbehov. Ved de almindelige depressioner er det som regel stik modsat: Tristheden er fremtrædende, og der er nedsat søvn og nedsat appetit, ligesom selvmordstanker er hyppige.

Vinternedtrykthed kan forebygges og afhjælpes på adskillige måder (se faktaboks). En af de mest effektive og anerkendte er lysterapi, hvor der anvendes et kraftigt, hvidt, bredspektret lys, hvorfra de ultraviolette stråler er fjernet. Ved en lysstyrke på 10.000 lux, som er det almindeligt brugte, skal man sidde foran lyset i cirka en halv time om dagen. 60-90 % af de vinterdepressive reagerer positivt på lysterapi og får det bedre. Virkningen sætter ind efter 2-3 uger – for nogen næste med det samme – og lysbehandlingen skal fortsætte sæsonen ud. Der er ingen væsentlige bivirkninger af behandlingen. 



Er man meget plaget at mangel på energi og tristhed, bør man gå til lægen. 

Følger jordens breddegrader

I Danmark lider 3-5 % af befolkningen af vinterdepression, og en ud af ti danskere er plaget af energiløshed i de mørke, kolde måneder. Det svarer nogenlunde til andre befolkningsgrupper på den breddegrad vi bor på. Kommer man længere mod syd, falder hyppigheden. Kommer man længere nordpå, lider op til 10 % af befolkningen af egentlige vinterdepressioner.

Symptomer på vinterdepression

  • Nedtrykthed

  • Opstår om efteråret og forsvinder til foråret. Forværring om aftenen, bedring om morgenen. 


  • Træthed og søvntrang


  • Stor appetit (især på søde sager) og øget vægt



  • Social tilbagetrækning. Man undgår samvær med andre mennesker

  • Nedsat sexlyst

  • 3 ud af 4 er kvinder, specielt under 45 år


10 veje til et bedre vinter-humør – hvad kan jeg gøre?

1.  Få masser af lys. Udnyt de få solskinstimer vinteren byder på! Selv om solen ikke skinner, er der forholdsvis stor lysstyrke udenfor midt på dagen, så kom ud og sug til dig; f.eks. i din frokostpause! Når du er indenfor, så sæt dig tæt på vinduerne, og undgå mørke rum.

2: Lysterapi. Særlige lysterapi-lamper er en meget anerkendt behandling mod vinterdepressioner. NB: Solarium har ingen effekt!

3: Planlæg. Læg om muligt store projekter i foråret eller sommeren. Og så vil en vinterferie til et solrigt sted sandsynligvis løfte humøret!  


4: Spis sundt. Fyld dig med masser af frugt, grønt og sunde proteiner.
Ikke mindst masser af fisk, for både D-vitamin og fiskeolie er godt for hjernen.

5: Motion. Det har en helbredende og forebyggende effekt at gå lange ture udenfor i vinterhalvåret. Løb og anden fysisk aktivitet – helst udendørs – har også positiv virkning.


6: Dyrk sex. Sex frigiver endorfiner, som hjælper på humøret.


7: Tænk positivt. Øv dig i at tænke positivt på livet og de ting der foregår omkring dig. Værdsæt dem. Mind dig selv om at det kunne være meget værre.


8: Nyd årstiden. Tilbring de mørke aftener med familien inden døre, og få spillet nogle af de spil eller læst de bøger du ikke nåede på sommeraftenerne udenfor.


9: Erkend det! Erkend at du mangler energi eller føler dig deprimeret. Du skal ikke skamme dig over det. 


10: Sov godt. Få rigeligt med søvn – mindst syv til otte timer hver nat. For nogen kan der være behov for at sove mere i de mørke, kolde måneder. 




Læs mere på Psykitatrifonden.dk og Lægehåndbogen.dk

 

Derfor bliver vi deprimerede

Man mener at manglen på dagslys er hovedårsagen til vinterdepression. Lys regulerer døgnrytmen og påvirker kroppens biologiske ur, som bestemmer, hvornår du skal sove eller være vågen.

Det lysfølsomme hormon melatonin spiller en vigtig rolle i reguleringen af søvn og døgnrytme. Hjernen udskiller melatonin om natten, og under de lange vinternætter udskilles der ekstra meget. Øget produktion af melatonin kan forstyrre døgnrytmen og gøre os mere trætte.

Signalstoffet serotonin findes også naturligt i hjernen, det bidrager til at sende nerveimpulser. Man ved at serotonin påvirker stemningslejet. Når dagslys går gennem øjnene og rammer nethinden, stimulerer det produktionen af serotonin. Produktionen bliver betydelig mindre om vinteren, når det er mørkt store dele af døgnet.

Kilde: Patienthåndbogen.dk

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.