Træning afhjælper smerterne

Af: Marianne Nørup, redaktør

Foto: Aalborg Universitet

Skoindlæg og en enkelt øvelse gennemført hver anden dag i tre måneder kan afhjælpe smerter ved fasciitis plantaris. Det viser et nyt studie fra Aalborg Universitet.

Man ved at træning har god effekt på ømme akillessener og senen ved knæet. Derfor valgte fysioterapeut, ph.d. Michael Skovdal Rathleff og kolleger fra Aalborg Universitet at undersøge om man kunne finde samme positive effekt af træning til fasciitis plantaris, hvor senen i svangen og dens hæfte på hælen giver smerter.

48 patienter med fascitis plantaris blev inddelt i to grupper. Det ene gruppe fik skoindlæg og skulle udspænde den ømme muskulatur dagligt, mens den anden gruppe fik skoindlæg og skulle gennemføre en enkelt styrkeøvelse hver anden dag i tre måneder.

Efter tre måneder var der markant større forbedring hos den gruppe der havde styrketrænet, mens der gik længere tid før udspændingsgruppen havde fik det bedre.

I gang igen

Når først man er blevet smertefri, er det vigtigt ikke at starte med at løbe på samme niveau som før. Man skal gå forsigtigt i gang med træningen, lyder rådene fra forskerne.

Inden man begynder at løbetræne, skal man have været smertefri i mindst fire uger og kunne gå 10 km uden at få ondt, foreslår de. De anbefaler også at fortsætte med at lave øvelsen selv om smerterne er gået væk.

Studiet er publiceret i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.

Michael Skovdal Rathleff er fysioterapeut, ph.d. og videnskabelig medarbejder på Aalborg Universitetshospital.


Øvelsen kræver en kasse eller et trappetrin, et håndklæde og evt. en rygsæk fyldt med bøger til at øge belastningen. Håndklædet bruges til at øge bagoverbøjningen i tæerne.

  1. Kom op på tå på 3 sekunder
  2. Hold stillingen i 2 sekunder
  3. Sænk igen på 3 sekunder

Gennemfør 3 sæt med 12 gentagelser (i alt 36 gange). Øg gradvist belastningen ved at tage en rygsæk på med bøger i, sænke antallet af gentagelser til 10 og øge antal sæt til 4. Endemålet er hård træning med en belastning der kun lige kan overkommes, 8 gange i 4 sæt.


Læs mere i artiklen “HÆLSPORE?”

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.