Styrketræning til unge?

Min søn på 15 år vil gerne gå til styrketræning i det lokale træningscenter. Det indebærer  bl.a. også vægtløftning, som jeg ikke mener vil være godt for ham når han ikke er  udvokset. Jeg har hørt at det ikke er så godt for leddene og musklerne. Han er meget utilfreds og siger at træneren har sagt at han godt kan træne selvom han ikke er mere  end 15 år. Hvad mener du?

”nervøs”
 


Træneren har faktisk ret – hvis han altså ved hvad han har med at gøre! Tidligere har  holdningen været, som du refererer, nemlig at unge ikke måtte løfte vægte. Det har  imidlertid vist sig at såfremt vægten ikke er for stor, og teknikken er i orden, udsættes kroppen ikke for større belastninger ved vægtløftning end ved f.eks. fodbold eller  redskabsgymnastik. Men det kræver altså at teknikken er i orden. Det betyder at der i den første lange periode udelukkende anvendes små vægte, mens den rigtige løfteteknik  indøves. De farlige episoder og overbelastninger opstår typisk hvis de unge mere leger  end træner seriøst. Når først teknikken er i orden, kan belastningen gradvist øges, men  ikke til et højere niveau end at den unge er i stand til at løfte vægten mindst 10-15 gange  før han ikke kan mere. Advarselslampen skal blinke hvis der kommer ømhed omkring  leddene eller muskelsmerter som er hæmmende for almindelig funktion. Endelig behøver  styrketræning ikke udelukkende at foregå med vægte – belastningen kan også opnås ved  at bruge kroppen som ”vægt”, f.eks. kropshævninger eller armstrækninger. Prøv at få et  indtryk af træneren – hvis han anvender fornuftige principper, synes jeg roligt du kan give sønnike lov til at træne.

En god ide er også at lade en fysioterapeut vejlede din søn i et program, som løbende kan  følges op. Så er du på den sikre side.

Venlig hilsen Leif Skive

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.