Styrk overkroppen – og bliv stærkere til at klare hverdagens udfordringer

Tekst: Dorte Nielsen, specialist i sportsfysioterapi, ProAlign.dk, og Marianne Nørup, journalist

Foto: Shutterstock

’Mormor-arme’ eller stramme, tonede muskler? Pindearme eller store bøffer? For mange har armmusklerne først og fremmest en kosmetisk betydning. Men muskelstyrke i arme og overkrop kan faktisk være en fordel i din dagligdag og medvirke til at nedsætte smerter og ubehag. 

Det er blevet lunere, og dermed tid til at hoppe i den kortærmede trøje eller sågar en soltop. Synes du dine overarme er blevet lidt løse i det, eller måske syner af for lidt, så er det godt at vide at du kan stramme musklerne op med nogle enkle styrkeøvelser.

Med i pakken får du stærke, velfungerende armmuskler, som kan gøre din hverdag nemmere – blandt andet vil du kunne bære mere før du udtrættes, du vil bedre kunne klare specifikke fysiske arbejdsopgaver, ligesom armmusklerne er vigtige i mange sportsgrene og motionsformer som fx kajak, svømning, klatring, tennis og boldspil. Øvelserne i programmet på de kommende sider træner samtidig skulderområdet og kropskernen, som begge har betydning for såvel dine daglige aktiviteter som din kropsholdning. Styrketræning for skulderområdet har desuden i undersøgelser vist sig at kunne mindske muskelspændinger og smerter i skuldre og nakke.

Træn musklerne i samspil

Mange, især kvinder, er optagede af at træne fx mave og bagdel, og nedprioriterer arme og overkrop. Andre, især mænd, er meget optagede af at få stor muskelfylde i overkroppen, men glemmer måske at træne armene på en måde som er hensigtsmæssig. Store ’bøffer’ er nemlig ikke nødvendigvis særlig funktionelt anvendelige, hvis ikke de er trænet i samspil med resten af kroppen. Nogle kan også stirre sig blinde på den berømte biceps – og glemmer at meget store overarme ikke blot ser forkerte ud på en krop med utrænede skuldre, ryg og ’tændstikben, men heller ikke resulterer i en velfungerende krop. Med andre ord er det vigtigt at få de funktionelle elementer med, så vi, når vi træner, inddrager musklerne i samspil med kroppens andre muskler, og så der opstår en naturlig balance mellem kroppens muskler.

Det gode budskab er at hvis du styrker din overkrop med henblik på bedre funktion, kan du også opnå kosmetiske fordele, tillige med en bedre muskelbalance og kropsholdning.

Har du eller får du ofte smerter eller deciderede skader i skuldre eller overkrop, eller er du i tvivl om hvilke øvelser der vil være bedst for dig, kan du få hjælp til at lægge et program af en fysioterapeut. Du kan også konsultere en fysioterapeut eller en dygtig fysisk træner, hvis du gerne vil træne med henblik på at blive bedre til en bestemt idræt, eller hvis du har et job der stiller særlige krav til din muskelstyrke- og udholdenhed.

6 effektive øvelser for arme og overkrop

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.