Sportsdrikkedunke afgiver hundredvis af kemikalier

Tekst: Bearbejdet version af tekst fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, science.ku.dk

Foto: Shutterstock

Danske forskere har fundet flere hundrede forskellige kemiske stoffer i postevand som er blevet opbevaret i sportsdrikkedunke af blødt plast. Flere af stofferne er potentielt sundhedsskadelige. 

Kender du det at du tager en slurk vand der har stået et godt stykke tid i din sportsdrikkedunk, og at vandet så smager en smule underligt? Det lader der til at være en solid, men bekymrende grund til.

To kemikere fra Københavns Universitet har undersøgt hvilke kemiske stoffer som populære typer sportsdrikkedunke af blødt plast afgiver til vand.

– Vi fandt et væld af kemiske stoffer i drikkevandet efter 24 timer i dunkene. Der var hundredvis af stoffer i vandet – heriblandt stoffer som er potentielt sundhedsskadelige. Og efter en tur i opvaskemaskinen var der flere tusinde, fortæller Jan H. Christensen, professor i miljøkemi ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

Han og hans forskerkollega, postdoc Selina Tisler, påviste over 400 forskellige stoffer som kom fra flaskernes plastmateriale, og over 3.500 stoffer der stammede fra sæben i opvaskemaskinen. En stor del af dem er ukendte stoffer, men selv blandt de stoffer som er identificeret, kender man ikke giftigheden af mindst 70 procent.

Hormonforstyrrende stoffer og insektgift

Blandt de giftige stoffer i vandet, der bekymrer forskerne, er såkaldte foto-initiatorer, som man ved, kan være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Derudover har forskerne blandt andet påvist en række forskellige plast-blødgørere, samt Diethyltoluamid (DEET), der er kendt som det aktive stof i myggespray.

De fleste kemikalier var der som sagt stadig efter maskinopvask og også ekstra skylning.

Og de giftigste stoffer kom der faktisk flere af, efter flasken havde været i opvaskemaskinen – formentlig fordi vasken slider på plastmaterialet og dermed øger afsmitningen, siger Selina Tisler. Hun understreger at de endnu ikke kan konkludere om vandet i drikkedunkene er sundhedsskadeligt.

– Men problemet er at vi ikke ved det. Og i udgangspunktet er det ikke særlig fedt at drikke hverken sæberester eller andre kemikalier, siger hun.

– Vi går så meget op i lavt indhold af pesticider i vores drikkevand. Men når vi så kommer vandet i en beholder som vi drikker af, tilfører vi intetanende hundred- eller tusindvis af stoffer til vandet. Selvom vi endnu ikke kan sige om stofferne i drikkedunkene påvirker vores helbred, vil jeg i al fald selv bruge en glasflaske eller en kvalitetsflaske af rustfrit stål fremover, supplerer Jan H. Christensen.

Mens vi venter på større viden og regulering på området, håber Selina Tisler at virksomhederne selv vil tage ansvar:

– Forhåbentlig vil de virksomheder som har deres navn på sportsdrikkedunke, fremover være mere påpasselige med hvilke produkter de køber, og stille større krav til deres leverandører, slutter hun.

Kilde: science.ku.dk, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet. Resultaterne fra studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Journal of Hazardous Materials

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.