Det er let at blive vild med dans

Af: Carsten G. Johansen, jouralist

Foto: Scanpix/Iris

Kom op af sofaen og tag din kone med ud at danse. Det er ikke kun skægt, når du er til 40 års fødselsdag – det er også både sjov og god motion, når I går til undervisning sammen.

Lad os slå det fast med det samme: Jeg er et vældig musikalsk menneske, som holder af både at synge og danse. Det synes jeg i hvert fald selv. Også selvom min kone smiler sådan et lidt irriterende smil, når jeg påstår det sidste.

Så jeg tog udfordringen op og inviterede hustruen med til Voksendans hos de lokale specialister – i vores tilfælde danseskolen LB Dans i Fredericia. Jeg kunne stadig se resterne af det dér smil om hendes læber. Men det skulle jeg nok få fjernet, når mine hidtil skjulte evner kom frem under kyndig instruktion, tænkte jeg.

På dagsordenen stod også, at vi – der kan beskrives som et par i slutningen af 40erne – skulle få rørt os lidt, og at vi skulle have det sjovt. Hele tre ting på én gang.

Hurtig opvarmning

Men det viste sig heldigvis at være tre ting, der gik fint hånd i hånd. Instruktørerne Marie og Claus dansede for, og i løbet af en time nåede vi både jive, vals og cha-cha-cha – samt en rumba som ekstranummer til sidst.

– Husk at det skal være sjovt, og husk at i aften er det herren, der bestemmer, sagde Claus med et smil.

I løbet af ingen tid fik vi varmen, og allerede under valsen kunne jeg se svedpletter på ryggen af en anden herre-danser i salen. Gentagelsen af de – i bund og grund simple – trin fik også blodet til at pumpe i benene. Vi blev ikke forpustede, men vi mærkede tydeligt i musklerne, at de var sat på arbejde.

– Frem, til siden, samle. Frem, til siden, samle, hviskede hustruen, mens vi valsede rundt i en stor cirkel i lokalet.

Jeg håbede ikke, at hun sagde det for min skyld!

– Nej, slet ikke. Det er for min egen, erkendte hun.

– Så træder du ikke så meget på mig …

Høj albueføring – og knæ

Pausen halvvejs i timen var overraskende tiltrængt, men samtidig var det også lige ved at blive rigtig sjovt. Efter lidt at drikke var vi hurtigt i gang igen – omkring 15 par, hvoraf de yngste vel var i starten af 30erne og de ældste var pensionister. Pensionisterne var ikke de dårligste dansere.

Albuerne må gerne holdes meget højt i dans. Det er sværere, end det lyder, når man skal holde øje med begge ender på samme tid.

Til gengæld blev jeg hvisket i øret, at mine knæ nok ikke behøvede at komme så højt op i mine cha-cha-trin. Og at mine trin generelt gerne måtte være lidt mindre. Men overdrivelse fremmer forståelsen, og det var som om, at de store bevægelser gjorde det nemmere for undertegnede ny-danser at huske rækkefølgen. Spejlvæggen afslørede dog, at de store bevægelser ikke gjorde dansetrinene mere elegante – nok snarere tværtimod. Jeg lignede en foderkarl i et forsamlingshus langt ude på landet. Men jeg smilede hele tiden, så helt skidt var det jo ikke …

Sjov aktivitet er god aktivitet

For fysioterapeut Sonja Sørensen, Arkadens Fysioterapi i Aalborg, er smilet noget af det bedste, vi får ud af en danseaften med vores partner en gang om ugen.

– En god aktivitet er en, vi synes er sjov! For nogle er det crossfit, pilates, yoga, etc. – og for andre er det dans. Du danser typisk sammen med nogen, så der er en meget direkte social kontakt, der kan ses som anderledes og mere intim end mange andre motionsformer, siger fysioterapeut Sonja Sørensen.

Hun minder om, at al bevægelse er god bevægelse, når det handler om at få aktiveret sine muskler og led. Hvis man ønsker at få pulsen højere op, kan man jo vælge en anden type dans med mere tempo end selskabsdans.

Men for en begynder er tempoet på begynderholdet nu udfordrende nok. Altså, man er jo nødt til at følge med musikken, og lige så snart trinene begynder at sidde fast i hukommelsen, kan man sætte nye mål.

– Uha, synes du at vi kan dreje rundt og alt muligt, spørger konen – stadig lidt tvivlende, men dog mindre usikker på hendes dansepartners evner, end da hun trådte ud på gulvet.

Og svaret er ja, vi skal også dreje rundt. Vi skal følge musikken, vi skal have det sjovt, og vi må også gerne mærke, at det snurrer i musklerne. I aften er det herren, der bestemmer.


Tak til danseinstruktør Marie Krogager Rasmussen og til Claus Ommestrup Bekker for god oplæring på deres begynderhold hos LB Dans i Fredericia.

Ud over begynderhold har danseskoler som LB Dans typisk også hold for let øvede og øvede samt flere hold for de meget øvede voksne dansere.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.