Signe Wenneberg: Jeg vil leve et modigt liv

Af: Mette Bender, journalist

Foto: Lars H. Laursen

Signe Wenneberg er ikke modig og udadvendt af natur, men hun ved at vi er nødt til at gøre noget hvis noget skal forandre sig. Missionen er bæredygtighed i stort og småt. Selv passer hun på ryggen og bruger kun de kræfter hun har.

Bæredygtigt hus

Et sommerhus af gyldne og upolerede bjælker. Blomster, frugttræer, drivhus og køkkenhave. Livlige høns af gamle danske racer i baghaven og en glad Jack Russell Terrier.

Signe Wenneberg er journalist og forfatter. Hun er medlem af Det Etiske Råd og frontkæmper for bæredygtighed i alle dele af livet. Krop+fysik møder den erklærede klimakriger i det nybyggede, medieomtalte sommerhus i Nordsjælland.

– Brombærhuset består som det første i verden udelukkende af FSC-bæredygtighedscertificeret træ og genbrugsmaterialer. Jeg var kommet til at læse alt for meget om klimaforandringer. Når du først ved hvor slemt det står til, kan du ikke lukke øjnene igen.

Det kønne hus kan holde til hvad som helst, selv en syndflod, for det står på pæle, og byggeriet har hverken belastet klode eller klima. Tværtimod. Sideløbende med byggeriet har hun udgivet bogen Byg bæredygtigt. Bogen er nummer 18 i rækken af bøger om at leve værdigt og ordentligt med respekt for sig selv, andre mennesker, dyrene og naturen.

– Jeg kan lide at tænke på at i dette hus kan mine efterkommere bo trygt og selvforsynende i flere hundreder år, siger Signe Wenneberg.

Bæredygtig motion

Signe Wenneberg motionerer bæredygtigt.

– Det er naturligt for mig at være aktiv hele dagen både ude og inde, men er jeg træt, presser jeg ikke mig selv over grænsen. Vil min ryg ikke løfte flere tunge krukker, så venter jeg, eller får nogen til at hjælpe mig.

Ryggen er ikke så stærk som den har været. Der er konstateret slidgigt i lænden, men sygdommen er ikke noget hun gør det store ud af.

– Det betyder bare at der er ting jeg ikke så godt kan, og at jeg skal holde musklerne stærke, så de kan beskytte de svage led. Jeg har trænet Pilates gennem mange år, og jeg mener at træningen har reddet min ryg, så den fungerer ok i dag.

Øvelserne bringe hendes krop i balance og symmetri. De vækker og styrker musklerne, og gør hende mere bevidst om hvordan hun bruger kroppen. Signe Wenneberg vil til gengæld aldrig være at finde i et fitnesscenter med musik og kunstigt lys.

– Jeg vil ud i naturen og mærke mig selv uden støj. I skoven og på markerne har jeg ro og kan trække vejret frit. Det er min form for meditation.

Den daglige motion består af gåture med og uden hund, arbejde i haven og cykelture. Signe Wenneberg ville også gerne løbe, men det er for hårdt for ryggen.

– Det giver mening for mig at have et praktisk formål med min træning, så jeg går eller cykler måske til købmanden for at købe ind – og låner meget gerne bilen ud.

Bæredygtig mad og hverdag

Signe Wenneberg spiser økologisk og bæredygtigt. Masser af grøntsager og kun lidt kød og fisk. Resten af proteinbehovet dækker hun med de æg hønsene producerer.

– Jeg ryger ikke, drikker ikke kaffe og er ikke vild med alkohol. Jeg har boet alene i mange år med mine to drenge og har aldrig fundet det naturligt at sætte mig med et glas vin foran dem.

De to drenge er store nu. Simon på 20 år læser biologi, og Noah på 16 år er på outdoor-efterskole.

– De har levet med mine principper hele deres liv, og noget af det har vel smittet af. Drengenes venner synes faktisk det er sjovt at sortere affald i forskellige kompostspande når de er på besøg. Nogle af dem bliver sat til at fodre dyr eller klippe hæk når de er her i flere dage. Det vil de gerne.

Haven fylder i Signes Wennebergs univers, og haveterapi er en af hendes mange vinkler på det naturlige og bæredygtige liv. Også det emne har hun skrevet en bog om.

– Det er vigtigt for os mennesker at have kontakt med andet end skrivebordet og computeren. Dér sidder du bare og rykker symboler rundt på en skærm. Når du arbejder i haven, kan du se at du virkelig flytter noget. Og at komme i kontakt med jordbakterier har faktisk antidepressiv effekt.

Bæredygtigt arbejdsliv

For Signe Wenneberg er det naturligt at rationere sin energi på samme måde som hun praktiserer i sin husholdning at spare på klodens ressourcer.

– Jeg bruger ikke kræfter som jeg ikke har. Det giver ikke mening. Er jeg træt i hovedet mens jeg skriver, går jeg væk fra computeren. Jeg har som de fleste indimellem været stresset, men aldrig på den måde hvor jeg ikke var i stand til at passe mit job. Den går ikke når du er selvstændig og alene med to børn.

Arbejde er som regel en fornøjelse for Signe Wenneberg, for hun gør stort set kun det hun gerne vil, og går foran i sager der betyder noget for hende. Det kan give knubs, men sådan er livet.

– Jeg er ikke modig af natur og ikke vild med at se mit eget ansigt i blade og på forsiden af bøger. Jeg har bare tidligt fundet ud af at der ikke sker noget hvis man ikke gør noget, og så har jeg kastet mig ud i en hel masse som jeg egentlig ikke turde.

Forbillederne er, ud over frontkæmpere som Eleanor Roosevelt og Nelson Mandela, Signe Wennebergs egen mor.

– Jeg er hver dag taknemmelig for at have hende i mit liv. Min mor er uden alder og aldrig bange for at lære noget nyt. Hun har levet et modigt liv, og det er mit mål at leve lige så modigt.


Fakta om Signe Wenneberg

 • Journalist og forfatter
 • Selvstændig kommunikationsrådgiver
 • Har skrevet 18 bøger
 • Holder grønne foredrag i hele landet
 • Medlem af Det Etiske Råd
 • Medstifter af Internetmediet www.POV.International
 • Bestyrelsesmedlem i Friland
 • Stifter af Burhønsenes befrielsesfront, der har 15.000 Facebookmedlemmer
 • Fulgt af 15.500 på Instagram og 25.000 på Facebook
 • Uddannet retoriker
 • 48 år og har to sønner

Læs mere på signewenneberg.dk og sommerhusbyggeri.dk

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.