Rygskade skabte morfinafhængighed

Tekst og foto: Pia Smith Baun

En fyring, brud med kæresten gennem 14 år og indflytning hos sine forældre som 35-årig, det var hvad en rygskade betød for Kenneth Aaskov Jørgensen. Hans værste fjende var morfin-præparaterne, som styrede hans liv. Da han endelig kom ud af det, med hjælp fra genoptræningscenteret Sano, var oplevelsen overvældende.

Det var ikke en vild episode eller ulykke der udløste Kenneths rygskade tilbage i 2012. En taske skulle smides ind på bagsædet af bilen efter arbejde, og pludselig gav det et jag i ryggen, som tvang Kenneth i knæ.

– Jeg blev overvældet af smerter og kunne slet ikke trække vejret. Jeg måtte kravle tilbage til butikken og spørge om hjælp, siger Kenneth, som var nødt til at ligge to en halv time indtil hans forældre kunne komme, da Falck ikke mente at det var alvorligt nok.

– Jeg har før haft ondt i ryggen, men det her var så voldsom en oplevelse. Jeg troede jeg skulle dø, siger Kenneth. Han fik efterfølgende at vide at der var gået hul på stødpuderne (diskusskiverne, red.) i ryghvirvlerne midt på ryggen.

Konstant fokus på morfin

Kenneth blev indlagt samme aften og udskrevet igen med en gang morfin-præparater i hånden. Det blev starten på et to et halvt års forbrug af morfinpiller.

– Mit liv kom til at handle om pillerne. Efter halvandet år var jeg klar over at jeg var afhængig, og mit fokus var hele tiden på hvad jeg skulle sige til lægen næste gang for at få flere piller, siger Kenneth, som tog pillerne for både at dulme smerterne, men også for at få kroppen til at slappe af.

Kenneth begyndte at isolere sig mere og mere og levede i sin egen osteklokke, hvor det var svært at have overskud til andre.

Sammenbruddet

Under hele forløbet boede Kenneth sammen med sin daværende kæreste og deres datter i Nyborg. I november 2014 blev Kenneth fyret fra sit arbejde som butikschef i en tøjbutik, og det medvirkede kun til at Kenneth isolerede sig endnu mere. En nedadgående spiral som først endte da han ramte bunden.

– Jeg var på vej ud af døren med min datter, som skulle i børnehaven. Der brød jeg simpelthen sammen – fuldstændig. Jeg græd uden at vide hvorfor. Det hele væltede lige der, siger Kenneth.

– Dagen efter tog jeg en snak med min læge. Det var lidt et wake-up call, og jeg følte der skulle ske noget. Vi blev enige om at jeg på tre måneder skulle trappe ned på et mildere præparat.

Samtidig valgte Kenneth at slutte med kæresten, som han havde været sammen med i 14 år. Han indså at for at han kunne være noget for andre, var han nødt til at fokusere på sig selv.

Fire ugers ophold ændrede alt

Kenneth gik til alverdens læger og scanninger, men ingen kunne helt finde ud af hvad der var galt, og hvad han kunne gøre. Efter anbefaling fra sin mor endte Kenneth derfor med at tage til behandlingsstedet Sano, som hjælper med ryg-, led- og muskelsmerter. Et fire ugers ophold som Kenneth nu er meget taknemmelig for.

– Jeg så det lidt som sidste chance, så jeg var klar på at give mig fuldt ud. Selvom jeg er en meget udadvendt person, holdt jeg mig meget for mig selv den første uge. Simpelthen fordi jeg fik så mange nyttige oplysninger som jeg var nødt til at reflektere over. Det var som om at brikkerne faldt på plads, siger Kenneth.

Måden at træne på var også ny for Kenneth. Nu handlede det ikke længere kun om tennis og at løfte vægte, som ellers var det mest naturlige for ham, men mere om at træne alle muskler i kroppen.

– Efter et stykke tid mærkede jeg noget i ryggen som jeg ikke helt kunne beskrive. Det gik så op for mig at det var første gang i tre år jeg ikke havde ondt i ryggen. Det var en en helt vild og lettende fornemmelse.

Især yoga, spinning og pilates hjalp Kenneth. Træningsformer som han normalt ikke ville ty til, men som var en øjenåbner for ham på opholdet.

– Til yoga skulle vi ligge helt stille i ti minutter og bare fornemme kroppen. Pludselig kunne jeg mærke at tårerne trillede ned af kinden på mig, og jeg forstod ikke rigtig hvorfor, siger Kenneth. Han ved nu hvor vigtigt det er at turde være i sig selv og mærke efter i kroppen.

Morfin skiftet ud med øvelser

Efter det fire ugers ophold var næste step at holde den gode stil med træning og øvelser – og ikke ty til smertestillende medicin. Inden Kenneth tog hjem fra Sano, ringede han derfor til sin læge og bad ham om at slette alle recepter på morfin-præparater.

– Det bedste jeg lærte på opholdet, var at når jeg fik smerter, skulle jeg sætte noget andet i stedet for pillerne. Jeg fik nogle øvelser som jeg kan lave på ti minutter når jeg får ondt i ryggen. Det gør at jeg hurtigt kan gøre noget uden at skulle tage smertestillende, siger Kenneth.

Det handler om indstilling

Både familien, personalet på Sano og Kenneth selv så hvor stor en ændring opholdet havde for ham. Ud over at få et nyt overskud har Kenneth tabt sig ti kilo. Han er ikke i tvivl om hvad hans succes på stedet skyldes.

– Du skal være åben omkring at du ikke har det godt. Jeg bestemte mig for at gå 100 procent ind i det og prøvede at sætte ord på alt, så de kunne hjælpe mig, siger Kenneth. På Sano havde han tæt kontakt med både sygeplejerske, fysioterapeut, ergoterapeut og kostvejleder.

Kenneth er i dag flyttet til en ny lejlighed i Nyborg og er startet med at spille tennis igen i 1. division. Han er også kommet i job – hos Loppetjansen, hvor de sælger alt til kæledyr. Et job han er rigtig glad for.

– Jeg kan slet ikke beskrive hvad genoptræningsopholdet gjorde for mig. Jeg er blevet fyldt med livsglæde og har fået mod på at komme videre og blive ved med at træne. For mig er især holdtræning vejen frem. Jeg går til pilates, spinning og yoga, og jeg træner med elastikker og medicinbolde. Det ville jeg aldrig have gjort før, siger Kenneth.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.