Sebastian Dorset: Min hverdag er forfærdelig usund

Tekst: Søren Frandsen

Foto Das Bu?ro, Peter Sørensen

Komikeren Sebastian Dorset forsøger at leve sundt, men løbeskoene bliver rastløse i garderoben, og morgenmaden bliver til frokost. Heldigvis hiver den ugentlige grøntsagskasse fra Aarstiderne sundhedsfaktoren op.

Min hverdag er forfærdelig usund. Det eneste sunde jeg gør, er at få en ugentlig grøntsagskasse fra Aarstiderne. Den er altid fyldt med rodfrugter, så dem spiser jeg enormt mange af!

Komikeren Sebastian Dorset griner lidt, som om han i et kort øjeblik ser sig selv svømmende i et hav af ovnbagte pastinakker og kartofler.

– Jeg spiser sjældent morgenmad, og frokost er sådan lige når det passer ind. Min kæreste og jeg flyttede sammen for et par år siden, så nu er aftensmaden blevet mere stabil. Og det er ikke længere junkfood.

41-årige Sebastian Dorset er manden bag mange af Danmarks bedste grin – både som stand-up komiker gennem næsten 20 år og tidligere redaktør på DR’s satireredaktion ”Tjenesten”.

Og netop livet som komiker har været medvirkende til… lad os kalde den sundhedskrisen.

– I gamle dage når jeg havde været i Jylland for at optræde og skulle have noget at spise bagefter, så var der ingenting ud over franske hotdogs. Nu er der heldigvis kommet flere sunde ting. Tro det eller lad være, man kan faktisk få noget at spise i Jylland efter klokken 19, siger han med et af sine små stille grin.

Kampen for sundheden

For fem år siden tabte Sebastian Dorset sig ti kg.

– Normalt når man vil tabe sig, så begynder man enten at løbe, løbe længere eller presse sig selv op i frekvens. Og så kommer følgeskaderne. Jeg begyndte at spise mindre og sundere inden jeg begyndte at løbe. Det var en fantastisk vej rundt om skaderne, og det eneste fornuftige jeg har gjort på det område.

Med bopæl på Frederiksberg i København tager Sebastian Dorset den klassiske københavnerrute – rundt om søerne – når løbeskoene skal ud i det fri.

– På et spørgeskema ville jeg gerne kunne sætte kryds ved at jeg løber et par gange om ugen. Men det bliver maksimalt til en enkelt gang.

Fumler tumler

Vi sidder på en smart Frederiksberg-café, hvor Chuck Berry, Johnny Cash og Elvis tager højlydt ejerskab over rummet. Tjeneren serverer fløde-the med ekstra mælk for Sebastian, der fortæller at han altid har haft motion i sit liv – fodbold, volleyball, bordtennis, sejlads, sågar fægtning og løb. Men når han fortæller, virker han som en undskyldning for sig selv.

– Jeg var et motorisk hæmmet barn – en fumler-tumler. Børn der ikke har en decideret diagnose, men som ikke har styr på deres krop. Så jeg var ret dårlig til alt sport, og succeskriteriet var ikke at falde. Jeg dyrkede forskellige ting, og når jeg fandt ud af at jeg ikke var god til det, så fandt jeg noget nyt at lave.

Trods manglende evner har idrætsskaderne drevet klapjagt på Sebastian Dorset.

– Min eneste alvorlige skade fik jeg i 2.g, hvor jeg uden opvarmning forsøgte at hoppe over en atletikhæk. Resultatet blev at jeg fik en fibersprængning i låret. Heldigvis arbejdede min stedmor dengang som fysioterapeut, så jeg blev hjemmebehandlet og har i dag ingen men.

Problemer er der til gengæld andre steder i bentøjet. Knæene knager, og ledbåndene i anklerne er løse. Derfor går Dorset ikke længere hånd i hånd med den mangeårige følgesvend, fodbolden. I stedet bliver løbeskoene snøret når kroppen trænger til motion.

– Når jeg løber regelmæssigt, får jeg et overskud i hverdagen, og jeg får en helt anden rytme i mit løb. Det savner jeg i de perioder hvor det – som nu – er en overvindelse at komme ud.

Spørgsmålet er så hvorfor Sebastian Dorset – når han nu ved hvordan det påvirker hans krop – ikke løber oftere.

– Alle siger at man bliver klar i hovedet af at dyrke motion. Min fysik er mærkelig. Har jeg været ude og løbe en tur, så kan jeg ikke koncentrere mig resten af dagen. Jeg er brændt sammen, siger Sebastian Dorset næsten helt flovt.

Frådser i fuldkorn

Den verdenskendte komiker Jerry Seinfeld fortalte en gang en vittighed omkring udvalget af brød: ”Man finder bare en der ser sund ud – og køber det samme som ham.”

Sebastian Dorset genfortæller vitsen da snakken falder på diverse sundhedstrends.

– Der er en holdning til at hvis man strammer vinklen og gør det endnu mere rigidt, så er det rigtigt. Jeg tror at det skræmmer folk væk og får dem til at stoppe med at være sunde. De tænker: ”Jeg kan ikke leve op til alle kravene, og så kan jeg lige så godt gå på McDonalds”.

– Peter Lund Madsen – tror jeg det var – sagde på et tidspunkt: ”Du kan træffe de her valg – så bliver du så gammel. Eller du kan træffe de her valg – så bliver du så gammel”.

Det synes jeg er fornuftigt i stedet for at vi alle skal leve af spelt, klid og tyve liter vand om dagen.

Derfor hopper Sebastian Dorset heller ikke med på de nyeste bølger.

– Jeg holder fast i at kartofler er godt, og så køber jeg produkter med fuldkorn som en retarderet. Lige som alle andre danskere tror jeg at fuldkorn er bedst.

Hunden og manden

Tilbage til løbet.
Helt i tråd med at løbeskoene ofte vrinsker hysterisk af at være lukket inde i skabet for længe, går Sebastian Dorset ikke op i sit løbegear. Tværtimod. Alligevel giver den gamle udslidte FCK-træningsdragt ham et kick, når han drøner rundt om søerne.

– Jeg løber med vores hund, Bino, der er en cavalier – sådan en pigehund med bløde ører og store brune øjne. Det bedste er slutningen på løbeturen hvor vi giver den rigtig gas og overhaler nogle af de andre løbere i deres smarte løbetøj med små vægtfordelende vandflasker i bæltet. Så kommer den her tosse i gammelt løbetøj spænende forbi med en lillebitte hund, der springer rundt i ekstase…

Helt i tråd med meget af sin stand-up fuldender Sebastian Dorset ikke sætningen, efterlader den hængende i luften – og lader det op til os andre at fuldende tanken.

Sebastian Dorset
• Født 29. september 1970 i Aalborg. Opvokset på Fyn.
• Bor i dag på Frederiksberg med sin kæreste og hunden Bino.
• Debuterede som stand-up-komiker i 1995.
• Uddannet som journalist i 1997.
• Fra 2003-2009 redaktør på DR’s satireredaktion ”Tjenesten”.
• Glødende fan af fodboldklubben FC København. Har sæsonkort til Parken.
• Interesserer sig for cykelsport. Er specielt fascineret af Brian Holm, der ifølge Dorset var den ultimative hjælperytter.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.