<

Sådan vinder du julefrokost-bowlingen

Af: Mette Bender, Redaktionen.dk

Foto: Scanpix/Iris

Slut med ydmygende nederlag og kollega-hån! Her får du hjælp til at sikre succes næste gang du går på bowlingbanen.

Har du også været der? Til julefrokost eller firmafest i en mørkebrun bowlinghal med fadølsbar – iført partytøj og underligt flade bowlesko der klemmer lidt? Så har du også oplevet det intense øjeblik hvor du – med den uhåndterlige skrigorange eller selvlysende blå kugle hængende fra tre af dine fingre – tøver en stund, på vej til at kyle den ned af banen med de bittesmå kegler for enden og de dybe grave langs siderne.

Når det går rigtig galt, kan vejen tilbage til kollegerne være lang og ydmygende!

Men nu får du hjælp: Her kommer bowlinginstruktør Erik Madsens fem lyntips til at sikre sig mod de værste fadæser.

1. Hvilken kugle?

Spil med en kugle der passer dig. Den må ikke stramme om fingrene og skal føles bekvem. Mange vælger en for let kugle. De tror den er nemmere at styre. Det er den ikke! Vægten står trykt på kuglen i pund (halve kilo). En voksen mand skal vælge en kugle på 14 til 16 pund. En voksen kvindes bowlingkugle vejer mellem 12 og 14 pund.

2. Hvilke fingre skal i?

Få fat i denne detalje, den er vigtig: Din tommelfinger, din langemand og din ringfinger er de tre fingre du skal stikke i kuglens huller. Pegefinger og lillefinger er altså frie!

3. Hvordan starter jeg?

Stil dig på tilløbsbanen i en afstand på fire lange skridt fra det sted hvor banen starter. Fokuser din opmærksomhed på keglerne for enden af banen. Se på den midterste. Dine hujende kolleger er nu luft for dig. Der er kun dig, keglerne og kuglen!

4. Hvordan går jeg frem mod banen?

Du skal bruge fire skridt på tilløbet, som foregår i helt normalt gangtempo. Start med højre ben hvis du er højrehåndet, og med venstre ben hvis du er venstrehåndet. Så lander du på modsat ben og får den bedste balance under og efter kastet.

5. Hvor mange kræfter skal jeg bruge?

Nej, du skal ikke give den en ordentlig én på goddag’en. Præcision er vigtigere end kraft. Lad din arm hænge som et pendul kuglen trækker i. På første skridt skubber du kuglen lidt frem. Mens du bevæger dig videre frem, lader du kuglen svinge langt tilbage, så den automatisk farer frem igen på dit sidste skridt. Hvis du ikke holder for fast, slipper den helt af sig selv dine fingre, og ruller direkte mod keglerne – som du stadig stirrer på. Du får en strike, og vender afslappet og smilende tilbage til den ventende fadbamse.


Lær mere på Erik Madsens hjemmeside www.bedrebowling.dk. Klik ind på selvstudium. Her er billeder der viser teknikken skridt for skridt. Hvis du vil være rigtig god, kan du tage timer med en træner eller melde dig ind i en klub. Danmarks Bowling Forbunds hjemmeside hedder www.spilbowling.dk. 

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.