Rygsmerter ved træning

Af: Rasmus Bach Jønsson, klinisk ekspert i muskuloskeletal fysioterapi, Dip.MPT, FysioDanmark Viborg. Bestyrelsesmedlem DSMF

Foto: Colourbox

Jeg har haft ondt i ryggen over længere tid (venstre side af lænden).
Jeg styrketræner 3 gange om ugen og spiller tennis 3-4 gange om ugen og holder min ryg så aktiv som overhovedet muligt, da jeg har læst mig til at det er det bedste man kan gøre for den når man har ondt. Det er ikke vanvittige smerter, men det har irriteret i et par måneder nu, og jeg er ved at blive sindssyg! Hver gang jeg har squattet, har jeg slet ikke ondt 20-30 minutter efter, men derefter kommer der en lille irritationssmerte.
Når jeg sidder og arbejder ved computeren, skal jeg læne mig til venstre for at få smerten til at stoppe, så jeg har en mistanke om at der er en eller anden sene i ryggen der er for kort, men jeg ved det ikke… Håber I har et bud på hvad der er galt, og vigtigst: Hvad skal jeg gøre?

Venlig hilsen Tobias


Kære Tobias!

Tak for dit interessante spørgsmål. Det lyder som om du er meget aktiv, hvilket som udgangspunkt er rigtig godt for de fleste ryglidelser.
Det er korrekt opfattet at fysisk aktivitet generelt er meget godt for rygsmerter, og oftest er det også det fysioterapeuter anbefaler. Jeg synes det lyder som om dit problem er muskulært, dvs. har med musklerne at gøre, og det er som om at der er to komponenter: smerter efter aktivitet, samt smerter ved inaktivitet/hvilesmerter. Smerter ved aktivitet kan godt skyldes en form for overbelastning, og her er det vigtigt at man får hjælp til at styre sin træning. Så jeg vil som udgangspunkt anbefale dig at opsøge en fysioterapeut, som kan hjælpe dig med dette. Altså, graduering af træningsmængden, samt en gennemgang af fx din squat-teknik.
Noget tyder også på at du har en iskæmisk smerte (smerte der opstår ved inaktivitet/hvilesmerter). Dette kunne igen tyde på en inflammatorisk tilstand (betændelsestilstand). Symptomerne på dette er oftest bedring ved aktivitet og forværring i hvile, fordi dit kredsløb sænkes, og der derved ikke opnås en tilstrækkelig mængde ilt til muskulaturen.
Endelig kunne det også være relevant at få hjælp til din ergonomi på arbejdspladsen, da dette også kan være en væsentlig vedligeholdende faktor.

Oftest er prognosen heldigvis rigtigt god, hvis man får den rette hjælp. Jeg vil anbefale at du finder en fysioterapeut der enten har speciale i muskuloskeletal fysioterapi eller idrætsfysioterapi. Du kan finde en liste over landets fysioterapi-klinikker på www.krop-fysik.dk

Du ønskes held og lykke med din træning og behandling.

Venlig hilsen Rasmus Bach Jønsson

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.