Powerhoop – den moderne hulahopring

Af: Eva Friis Kamelarczyk, fysioterapeut og stud. cand. scient.

Der kom fnis, grin og en fladere mave ud af det da Krop & Fysik testede powerhoops. Sjovt og effektivt, lyder konklusionen, men det kræver tålmodighed!

Der lyder en hvinen og grinen som en flok teenagetøser på vej til fest, men i virkeligheden er det mine (kvindelige) kolleger der afprøver powerhoops, til stor morskab for både dem selv og alle andre der kommer forbi. Der ses mange forskellige kropsvridninger og lige så mange forskellige ansigtsudtryk under forsøget på at kontrollere ringen og holde bevægelsen i live.
Powerhoopen er et af de nyeste skud på stammen af træningsredskaber, og ingen er i tvivl om hvad den skal bruges til, idet den mest af alt ligner en glad, forvokset hulahopring. Det første man gør, er da også at forsøge at få ringen i svingninger omkring taljen i den klassiske bevægelse. Der findes forskellige træningsprogrammer der inddrager powerhoopen som bl.a. balanceredskab og håndvægt, så man med lidt god vilje kan udføre en komplet workout – men det unikke i ringen ligger nu i at hoolahoppe, med forskellige variationsmuligheder og sværhedsgrader!
Ringen består af otte dele, der nemt samles og adskilles for opbevaring. Den er beklædt med et behageligt neoprenmateriale i alverdens lokkende farver, og så vejer den væsentligt mere end en gammeldags hulahopring, har en større diameter og findes også i børnestørrelse.
Hensigten med powerhoopen er som udgangspunkt at styrke korsetmuskulaturen (de dybe muskler omkring lænderygsøjlen) samt at få en fladere mave. Efter at have trænet i godt en måned må jeg konstatere at dette mål opfyldes, og at ringen oven i købet er et godt middel til at lære at aktivere korsetmuskulaturen, hvilket mange har svært ved. Andre forventelige effekter er en stærkere bækkenbund samt øget koordineringsevne.
Afhængigt af intensiteten (hastighed, sværhedsgrad og længde af øvelsen) vil der også kunne ske pulstræning og kalorieforbrænding. Desværre kan man ikke snurre fedtet fra taljen væk, men ved øget styrke og udholdenhed af muskulaturen bliver denne både mere markant og stram, og mave-taljeområdet bliver slankere.

Er det svært?

De fleste vil nok synes at ringen er lettere end at bruge en almindelig hulahopring, idet tyngden guider bevægelsen. Det vanskelige er at holde ringen i gang så længe at man får en reel træningseffekt, og med mindre man er et naturtalent, kræver dette nogen øvelse og tålmodighed. I starten må man belave sig på at skulle samle ringen op en del gange. Se www.powerhoop.dk for begynderinstruktion.

For hele familien?

Umiddelbart ser powerhoopen utroligt tillokkende ud med de glade farver, og mine børn på 5 og 8 syntes da også det var sjovt at bruge den – i ca. 10 minutter. Herefter blev den inddraget i diverse fangelege osv. og aldrig mere brugt til det planlagte formål. Min mand gjorde en seriøs indsats, men efter adskillige forsøg hvor ringen tog to ture om kroppen og derefter ramlede mod jorden, konkluderede han at det ville hans temperament aldrig holde til at lære. Så var der kun undertegnede tilbage, men jeg syntes til gengæld det var skægt.
Powerhoopen virker muligvis mest dragende på os kvinder, der genoplever barndommens fysiske og sociale leg med den klassiske hulahopring. Kvinder har også generelt bedre koordination og smidighed omkring hofte/bækken/taljeområdet, hvilket gør at vi hurtigere får kontrol over bevægelsen end mændene, der har større og mere kantede bevægelser. Sandsynligvis vil større børn med koncentrationsevne og tålmodighed også kunne få gavn af powerhoopen.
Det er svært at spå om powerhoopen er en døgnflue ligesom et utal af andre nye træningsredskaber, men enkel træning og utrolig morsomt er det. Det er dog vigtigt at understrege at ringen ikke bør stå alene som træningsredskab, men vil være en god bestanddel i den almene træning.

Hvor kan man træne?

Hjemme: Her har man fuld frihed ift. tidspunkt og tidsforbrug, men mindre socialt samvær og grineri – medmindre familien er publikum! Som ved al hjemmetræning skal man være veldisciplineret, men man mærker virkelig effekten af Powerhoopen når man får den brugt regelmæssigt. Når der er opnået lidt rutine, kan man gå efter at slå sin personlige rekord (f.eks. tid eller antal omgange) og sagtens se fjernsyn samtidig.
Træningscenter: Der findes allerede deciderede Powerhoop-hold på flere fitnesscentre, og andre inddrager ringen i anden holdtræning, ligesom ringen ofte ligger i træningsarealerne til frit brug. Fordelen ved at træne på hold er at det er meget socialt, at træningen er effektiv, og at man får inspiration til nye øvelser.
Ringene koster kr. 249,- for børnestørrrelse og kr. 449,- for alle tre voksenstørrelser. Desuden findes der armringe til styrke- og stabilitetstræning af arme og skulderregion, kr. 179,-. Se mere på www.powerhoop.dk, hvor man også kan købe ringene og finde træningsprogrammer.

OBS!

Producenten anbefaler at man i starten kun bruger powerhoopen to minutter om dagen til hver side. Dette bør absolut følges, ellers kan det resultere i blå mærker ved hoftebenene og en meget øm talje i et godt stykke tid.

Pas på de kinesiske vaser når powerhoopen skal i svingninger indendørs. Den kræver plads!

Husk at træne lige meget til begge sider – også selvom det er sværere til den ene side end den anden – på den måde bliver muskulaturen styrket ens. Tag evt. tid eller tæl omgange.

Husk at spænde op i bækkenbunden under træningen. Kontroller evt. ved at se om du kan give slip på bækkenbunden under en øvelse. Kan du ikke det, har den ikke været spændt.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.