En FED arbejdsplads:Dyrk motion – og få fri fra arbejde!

Af Vivi Sjøner

Mere frihed var et stort ønske hos medarbejderne på Hotel Propellen i Billund. Det fik ledelsen til at komme med et godt tilbud: Dyrk motion og få fri fra arbejde. Så hver uge mødes en flok kollegaer og får sved på panden mens de træner, har det sjovt og sparer fritimer op.

De fleste hoteller tilbyder i dag deres gæster mulighed for at holde sig i form i et fitnessrum under et ophold. Det gælder også Hotel Propellen i Billund. Men denne onsdag eftermiddag er det ikke gæster der tramper i motionscyklerne, tager åretag i romaskinen eller løber en tur på løbebåndet. I dag er det en håndfuld af hotellets egne medarbejdere der har indtaget det lyse fitnessrum i kælderen.

– Kom så, Sarbast!
Gudrun råber opmuntrende til Sarbast der sidder og træder i pedalerne på en motionscykel. Sarbast smiler tilbage og giver den en ekstra skalle. Han kommer fra Syrien og taler kun lidt dansk. Hans kollegaer Za og Ni Hei fra Burma er også nye ud i det danske sprog, mens Chanthra fra Thailand taler fint dansk.
Gudrun selv, der er fra Færøerne, spurter af sted på løbebåndet og formår kilometer efter kilometer både at smile og komme med energiske, verbale gulerødder til sine kollegaer.
For cirka tyve minutter siden fik hun fri fra jobbet som leder af hotellets rengøringshold.
– Jeg er med hver gang. Det er så godt for knoglerne at motionere. Det giver også et godt sammenhold mellem kollegaerne. Jamen, i det hele taget er der så mange fordele ved at motionere her. Jeg får mere energi og kroppen bliver stærkere – det kan jeg tydeligt mærke, puster Gudrun.

Førhen dyrkede Gudrun aldrig motion, men da den øverste ledelse kom med tilbuddet om at dyrke motion og spare fritimer op, slog hun straks til.
– I dag dyrker jeg meget motion. Jeg er også begyndt at gå til sjipning i min fritid. De ekstra fridage jeg sparer op ved at dyrke motion med mit arbejde, har ikke første prioritet som argument for at være med. Det er at jeg får det godt, fastslår Gudrun.
Som leder af rengøringsholdet føler Gudrun også at det er vigtigt at hun deltager, for det trækker de andre med.
– Lederne skal støtte op om et projekt som dette her. De skal gå forrest, for så er det nemmere at få folk med.

Godt modtaget

Den øverste ledelse bag Hotel Propellen gik da også helt i front da de introducerede det nye tiltag tilbage i april 2008 ved det årlige Kick Off-møde for alle medarbejdere. Iført motionstøj spurtede de ind på gulvet til høj musik for at præsentere det nye ”Dyrk motion og trivselsdage”-tilbud.
– Det blev rigtigt godt modtaget. Vi startede med tre hold – formiddag, eftermiddag og aften, så alle vores ansatte havde en mulighed for at deltage. De har jo skiftende arbejdstider her, forklarer Birgitte Broch, der er direktør på Hotel Propellen.
Baggrunden for tilbuddet var at det var svært at tiltrække og fastholde medarbejdere på hotellet. I en branche med skæve arbejdstider oplevede hotellet at de uddannede mange som hurtigt forsvandt igen. Ledelsen lavede derfor en undersøgelse blandt medarbejderne for at høre hvad der kunne gøre arbejdet mere attraktivt.
– Svaret var klart at mere frihed – ekstra ferie – havde højeste prioritet. Så ledelsen lagde hovederne i blød for at finde ud af hvad vi kunne gøre for at imødekomme ønsket, og vi fandt på tilbuddet om motion og trivselsdage, fortæller Birgitte Broch og tilføjer:
– Mange af vores medarbejdere får nemt usunde levevaner på grund af de skæve arbejdstimer. Det gør det vanskeligt at følge et motionshold, derfor syntes vi det var en god idé. Og det syntes medarbejderne også.

Giver sammenhold

Tilbage i fitnessrummet bliver der stadig motioneret. Fem er mødt op til dagens motionstime. De har alle ens træningstøj på. På ryggen af deres T-shirts står der: Hotel Propellen – en FED arbejdsplads.
Tøjet er det første de sparer op til via deres deltagelse på motionsholdene, som foregår uden for arbejdstiden. Efter fire timer får de et par træningsbukser. Efter 12 timer en jakke. Efter 20 timer har de sparet op til deres første trivselsdag. Og hver gang de efterfølgende har motioneret otte timer, får de en fridag. Dagene kan samles efter behov og holdes når de vil.
– Husk at drikke vand, lyder det nu venligt formanende fra Gudrun, der selv tager en pause for at gå ind i rummet ved siden af, hvor kander med isvand står klar.
– Når vi arbejder, når vi ikke at tale så meget sammen. Men hernede kan vi godt sidde og sludre lidt. Dem som ikke er så gode til dansk, de lærer lidt mere hver gang, og det giver os et fantastisk sammenhold at gøre det her sammen, siger Gudrun.

For direktøren betyder projektet også mere end blot gladere medarbejdere.
– Det her projekt betyder alt for mig som leder og som menneske. Det giver mig ny energi.
Jeg bliver fyldt på af det. Jeg lærer mine medarbejdere at kende på en helt ny måde. For eksempel når vejret er godt, så skifter vi fitnessrummet ud med en gang powerwalk. Og på sådan en gåtur taler vi meget sammen – også om private ting. Pludselig får jeg en historie om hvordan en ansat har oplevet frygtelige ting i sit hjemland og måtte flygte over hals og hoved. Dét ville jeg aldrig få at vide hvis ikke vi havde dette projekt, fortæller Birgitte Broch, der også ofte selv har stået i spidsen for en aerobictime for sine ansatte.

Helt frivilligt

Det er helt frivilligt at være med i ordningen. Og ikke alle er med.
– Det er altid svært at få alle til at deltage. I dag er cirka 15 ud af vores 40 medarbejdere aktive. Tallet er faldet lidt på det seneste, så vi taler meget om hvad vi kan gøre for at få flere med, men det er svært, erkender Birgitte Broch.
Én af dem som ikke deltager, er Connie fra salgs- og marketingsafdelingen.
– Jeg har ikke haft tid til at deltage endnu. Men jeg vil vildt gerne være med – også for sammenholdets skyld. Så snart jeg får tid, er jeg på. Jeg SKAL med, fastslår Connie og vinker ind til sine prustende og svedende kollegaer, der stadig har overskud til at smile tilbage.
Chanthra har skiftet fra cykel til en cross-trainer. Gudrun hjælper hende lige med at programmere den rigtigt.
– Jeg har også været med fra starten. Den time her hver uge er MIN time. En time hvor jeg gør noget godt for mig selv, selv om det godt kan gøre ondt bagefter. Ja, sidste gang kunne jeg faktisk mærke det 2 – 3 dage efter i mine mavemuskler, smiler Chanthra.
Motionen har dog endnu ikke været årsag til sygemeldinger – tværtimod. Sygefraværet er faldet med 1,6 procent. Ledelsen har også opnået sit mål. Det er blevet lettere at fastholde medarbejderne.
– Ja, og i dag oplever vi at vi får uopfordrede ansøgninger fordi vi har fået ry for at være en god arbejdsplads, siger Birgitte Broch med et glad smil.

OBS: Artikler fra Krop & Fysiks arkiv opdateres som udgangspunkt ikke!

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.