AquaPunkt: Vandtræning der virker

Af Lene Mandrup Thomsen, fysioterapeut og projektkoordinator, Gigtforeningen

Træning i vand er sjovt, effektivt og skånsomt. I 92 danske svømmehaller kan du nu finde udstyr og instruktioner til øvelser der styrker hele kroppen.

Over halvdelen af os har inden for de sidste par uger haft smerter i led, ryg eller muskler. Hos nogle kommer og går de – hos alt for mange er de kommet for at blive.
Selvfølgelig kan du dulme med smertestillende piller eller lindre med massage. Men den nyeste forskning peger på at der skal træning til hvis du virkelig vil gøre noget ved problemet.

Træning i vand er på én gang nænsomt og effektivt. Opdriften i vandet letter nemlig belastningen, så du kan træne uden at det gør ondt og uden at overbelaste de i forvejen ømme led og muskler. Derfor har Gigtforeningen udviklet AquaPunkt, en træningsserie for alle der holder af at komme i svømmehallen.

Nænsomt og effektivt

Før du går i gang, er det en god idé at varme lidt op. Det kan du f.eks. gøre ved at gå med armsving i vandet eller svømme et par baner i roligt tempo. På AquaPunkt-vognen i svømmehallen finder du træningsredskaber og beskrivelser af de forskellige øvelser. Der er fire serier for henholdsvis arme/skuldre, lænd/mave, hofter/ben samt velvære. Vælger du at gennemføre dem alle, får du trænet de store muskelgrupper i hele kroppen, din smidighed og din balance. Men du kan naturligvis også vælge at fokusere på enkelte øvelsesserier.
Lav øvelserne 8-10 gange med mindre andet er beskrevet – i et tempo så du mærker vandets modstand. Jo hurtigere du udfører en bevægelse, jo mere modstand giver vandet.
Også træningsredskaberne kan være med til at øge modstanden – f.eks. når du presser en skumvægt ned gennem vandet.
Start med at træne programmet igennem en gang. Hvis du gør det regelmæssigt, vil du mærke at du bliver stærkere (typisk efter 2 –3 måneder) og efterhånden kan gennemføre øvelsesserierne flere gange.

Træn når du vil – alene eller sammen

I en travl hverdag kan det være svært at få motionsaktiviteterne til at passe ind i skemaet. AquaPunkt er fleksibel træning uden faste holdtider. Hver øvelsesserie tager kun 5-10 minutter, du kan træne når det passer dig, alene eller sammen med en veninde – og har du børn, kan du bare tage dem med. De fleste børn elsker at komme i svømmehallen, og har I lyst til at træne sammen, kan I slutte af med en gang AquaPlay. Det er en særlig træningsserie for børn og voksne hvor I kan dyste på lige fod, samtidig med at I får rørt jer.

Fakta om AquaPunkt

  • AquaPunkt er et gratis tilbud til alle svømmehalsbrugere. Du behøver ikke at investere i udstyr og redskaber – det findes alt sammen i svømmehallen.
  • AquaPunkt findes i 92 svømmehaller i Danmark. Du kan finde den nærmeste AquaPunkt-svømmehal på www.gigtforeningen.dk/aquapunkt.
  • AquaCoachen er en livredder som er uddannet til at hjælpe dig i gang med øvelserne og give tips til variationer. De fleste svømmehaller har 2-3 AquaCoaches, så der vil som regel være en til stede.
  • AquaPunkt er udviklet af Gigtforeningen i samarbejde med Dansk Svømmebadsteknisk Forening, som organiserer de fleste svømmehaller i Danmark. Projektet er støttet af TrygFonden.

Er du i tvivl om AquaPunkt er noget for dig, så kontakt Gigtforeningens professionelle rådgivning på tlf. 3977 8080 eller spørg din fysioterapeut.

 

Træning styrker, lindrer og forebygger

Motion er vigtigt for at forebygge en række livsstilssygdomme. Når det gælder folkesygdommene slidgigt og ondt i ryggen, kan motion og målrettet træning lindre smerterne og forbedre funktionen. Træning gør musklerne stærke og forhindrer overbelastningsskader. Samtidig holder et stærkt støtteapparat af muskler, sener og ledbånd leddene på plads, knoglerne bliver tættere og dermed stærkere, og ledbruskens ernæring bliver stimuleret. Sundhedsstyrelsen anbefaler at alle voksne er moderat fysisk aktive mindst 30 minutter om dagen. Derudover anbefales det at du to gange om ugen vedligeholder din kondition, muskelstyrke og bevægelighed ved 20-30 minutters intensiv træning. AquaPunkt kan indgå som en del af den anbefalede træning. 


OBS: Artikler fra Krop & Fysiks arkiv opdateres ikke

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.