Pharmakon – Danmarks sundeste virksomhed: VI VIL HELLERE TRIVES END VÆRE SUNDE

Mette Bender, journalist

Foto: Jeanne Kornum

Pharmakon gider ikke agere sundhedspoliti. Virksomheden vægter trivsel frem for sundhed og blev sidste år kåret som Danmarks sundeste virksomhed. Deres medarbejdertilbud er mangfoldige: Fysioterapi, vinklub og Elvis-aftener er blot en del af paletten.

– Jeg følte mig stiv og ødelagt i overkroppen. Elastikkerne bliver jo ikke længere med årene. Indimellem måtte jeg tage piller eller gå til fysioterapeut, men det behøver jeg ikke mere.

Anna-Marie Ilsøe fik ondt i skuldre og nakke af at sidde ved sin computer. Hun er personaleadministrator på Pharmakon, og meget af jobbet foregår med tastatur, mus og skærm.

Pharmakon er et konference- og uddannelsescenter som ligger i det nordsjællandske Hillerød og beskæftiger 120 personer. Stort set alle tager som Anna-Marie imod et eller flere af Pharmakons mange tilbud. En palet af sociale aktiviteter og hjælp til selvhjælp, så bred at den i 2014 skaffede centret prisen som årets sundeste virksomhed.


Et minuts gang til job

Blandt tilbuddene er træning med en fysioterapeut. Anna-Marie Ilsøe er blandt de faste på tirsdagsholdet, der fra klokken 8 til 9 koncentreret balancerer på store bolde i virksomhedens træningslokale.

Fredag morgen går hun til yoga samme sted med en anden instruktør. Efter morgentræning ankommer hun veltilpas og frisk efter nøjagtig ét minuts gang til sit skrivebord. For hende er træningen i Pharmakon et supplement.

– Jeg løber, svømmer og cykler i min fritid, men det giver ikke nok til kontornakken, forklarer hun.


Hjælp til selvhjælp

Fysioterapeut Nina Laursen har foruden sit tirsdagshold et torsdagshold hvor fokus er høj puls og cirkeltræning. Responsen er god.

– Mange er trofaste. De siger at de føler sig bedre tilpas og kan mærke hvis de springer træningen over. Andre bruger tilbuddene i perioder hvor det lige passer.

Ofte møder deltagere til træningen med forslag eller problemer de gerne vil have hjælp til. Så tilpasser Nina Laursen dagens program til de aktuelle behov. Ved siden af sin holdundervisning rådgiver hun de medarbejdere der ønsker det.

– De ansatte kan skrive sig op, men de kan også bare kontakte mig, og sådan foregår det som regel. Så giver jeg råd om arbejdsstilling og skavanker og foreslår øvelser de kan bruge for at få det bedre.


En blandet flok

Pharmakons personale er en blandet flok. Over halvdelen sidder på kontor eller underviser, mens de resterende styrter rundt i køkken, restaurant, reception og teknisk afdeling. Næsten alle husets mange funktioner klares af de faste medarbejdere i virksomheden der uddanner farmakonomer, forsker og rådgiver og huser kurser og konferencer.

En gang om måneden er der fælles morgenmad, hvor medarbejdere fortæller om deres særlige bidrag til den brogede virksomhed. Træningstilbuddene til medarbejderne skifter, og der er ofte fire eller fem ugentlige hold i gang.

– Vi er lige gået i gang med en serie på otte gange mindfulness på opfordring fra nogle ansatte. Vækker det begejstring, gentager eller forlænger vi, fortæller Kirsten Holme, der er projektleder og koordinerer så varierede tilbud som familiefester, kunstudstillinger, levering af fisk på arbejdspladsen og betalte fridage ved juletid.

Det er hendes erfaring at instruktøren er vigtig når det kommer til træning.

– Ninas tilbud holder vi fast i, for mange er glade for hende og spørger hende til råds. Vi har også en massør der kommer en gang om ugen.


Både frugt og kage

Træningslokalet bliver brugt flittigt af medarbejdere der træner på egen hånd. Det er dog vigtigt for virksomheden ikke at fungere som en slags sundhedspoliti, mener Kirsten Holme.

– Derfor har vi både dage med eftermiddagsfrugt og dage med eftermiddagskage. Vi spørger løbende til medarbejdernes præferencer og tilpasser hverdagen efter deres svar. Man kan mene at en vinklub ikke hører til på en sund arbejdsplads, men sådan ser vi ikke på det, uddyber hun.

For fokus er trivsel frem for sundhed. Medarbejderne skal have det godt. Ikke bare være sunde.

Kirsten Holme forklarer at virksomheden ser sine tilbud som investering i tilfredse medarbejdere der har lyst til at blive på Pharmakon.

– I eftermiddag har vi krea-hold for medarbejdere der kan lide håndarbejde. Og på fredag har vi den månedlige fredagsbar, som plejer at være meget populær.


Påskeæg og Elvis fødselsdag

Virksomheden vægter sociale relationer på tværs af afdelingerne og ynder at bruge medarbejdernes ressourcer. En økonomimedarbejder holdt for nyligt foredrag med fotos fra en længere rejse i Columbia. Sidste år underviste stedets konditor ved påsketid i fremstilling af påskeæg.

– Rigtig meget er båret af medarbejderne. Vi havde på et tidspunkt et agilityhold for dem med hunde. Og hvert år fejrer vi Elvis fødselsdag, for vi har nogle meget store og vidende fans gående rundt her, fortæller Kirsten Holme.

Hun mener at medarbejderne er lige så stolte af virksomheden, som virksomheden er af medarbejderne.

– Vores medarbejdertilfredshed er høj på papiret, og det viser sig i hverdagen. Som ved at ingen bestilte så meget som en kuglepen i en periode hvor vi var nødt til at spare. Eller at alle uden brok holder længere væk fra indgangen på dage hvor vi har mange gæster. Vi ser høj belægning som tegn på at det går os godt. Og så får vi også lige en lille gåtur, siger projektleder Kirsten Holme.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.