Peter Mygind: Lyt til dit hjerte

Af: Mette Bender, journalist

Foto: Les Karner og Simon Skipper

Når du har oplevet næsten at dø, må du stille dig selv et par vigtige spørgsmål. Lever du som du gerne vil? Har du gjort det du allerhelst vil? Skuespiller Peter Mygind udgav kort efter sit hjertestop børnebogen ’Drengen der ikke kunne grine’.

I februar 2015 faldt Peter Mygind om med hjertestop på vej ind ad døren til Akutafdelingen på Gentofte Hospital. Han havde haft det skidt, det havde snurret underligt kroppen, og han var på vej ind for at insistere på at blive undersøgt med det samme.

– Jeg havde en klar fornemmelse af at den var gal, og det viste sig at være helt rigtigt. Mit råd til alle andre er at tage den slags fornemmelser alvorligt og ikke være autoritetstro. Forlang at blive tjekket hvis du mærker at det trykker ved hjertet, eller at noget i kroppen ikke er som det skal være.

Selvom Peter Mygind to gange tidligere har haft blodpropper i benene, var det et stort chok for ham at få et egentligt hjertestop.

– Jeg er 52 år, spiser sundt og er i god form. Så bør det da ikke kunne ske? Men det gjorde det. Blodpropper fra benene blev ført til mine lunger. Her eksploderede de og fik hjertet til at standse, fortæller han.

Heldigvis kom en læge cyklende på vej på job netop som Peter Mygind faldt om. Lægen gav ham hjertemassage på stedet, og Mygind blev indlagt og fik medicin der opløste tilbageblevne blodpropper. Og så blev han undersøgt i alle ender og kanter.

– Jeg tilhører desværre den ene procent der ender med at forlade hospitalet uden at lægerne har fundet en forklaring i hverken gener, blod eller livsstil. Det kunne jeg gå og være frustreret over, og det har jeg været. Men det har jeg valgt ikke at være længere. Jeg tager blodfortyndende medicin nu og resten af livet for at forhindre blodpropper. Og så passer jeg godt på mig selv. Det er hvad jeg kan gøre.

Angsten for at miste livet

 Peter Mygind har ikke før i sit liv oplevet at være bange for at miste livet. En grundlæggende menneskelig angst, som han nu er nødt til at konfrontere.

– Jeg har haft noget flyskræk når der var turbulens og den slags. Det er det hele. Jeg har fået fjernet blindtarm og slået skulderen af led i ishockey, uden at det har rørt mig. Men efter mit hjertestop kan jeg blive bange for at falde om og dø når jeg er på vej ned for at hente morgenbrød. Så er døden pludselig tæt på.

Angsten håndterer han gennem kognitiv terapi, som er en terapeutisk metode til at ændre tanker, følelser og adfærd.

– Og så er min bror Lars Mygind ekspert i tankefeltterapi. Han har lært mig nogle meget konkrete måder at bremse angsten på, siger Peter Mygind og banker med fingrene på et særligt angstpunkt på sin hånd.

For noget må du gøre.

– Det nytter jo ikke at du ikke tør gå ud af din egen dør. Mange mennesker lever med angst, ikke mindst efter hjertesygdom, og hver enkelt må finde sin egen måde at håndtere angsten på. Jeg deler hjertens gerne ud af de metoder som jeg har fundet frem til, siger Peter Mygind, der holder foredrag i Hjerteforeningen om sine oplevelser.

En bog om at turde elske sig selv

Efter et møde med døden må du også tænke over om du lever som du gerne vil, mener Peter Mygind. Om du gør dig umage med det vigtige og er sammen med mennesker som er gode for dig.

– Glemmer du at sige til din kone at hun dejlig og skøn? Så kom i gang. Også selvom du er 50 eller 70 år og aldrig har gjort det før. Jeg har fejl og gør af og til dumme ting. Men egentlig har jeg altid fulgt mit hjerte og prioriteret min familie, reflekterer Peter Mygind, der bor i Charlottenlund med sin kone og to store sønner.

– Når du har levet i 52 år, ved du at ikke alle dage er lige skønne. Nogle er forbandede, og der kan være sorte skyer i sjælen. Jeg øver mig i at omfavne det hele og turde se på mig selv, fortæller Peter Mygind, der også har tænkt over om der var noget vigtigt han ikke havde gjort.

Og det var der. I skuffen lå manuskriptet til en børnebog som aldrig var nået ud i verden.

– Den bog ligger mit hjerte meget nær, og nu skulle det bare være. Den blev udgivet i oktober og handler om Mads, der går rundt og føler sig forkert. Bogen er min appel til børn om at turde være sig selv. Alt for mange føler sig forkerte, siger Peter Mygind, der selv følte sig anderledes da han var barn.

– Vi føler os kun forkerte hvis vi ikke møder accept. Det allervigtigste skridt er at acceptere dig selv, præcis som du er. Og så turde gøre det som betyder allermest for dig.

Peter Mygind

  • 52 år, skuespiller og komiker
  • Forfatter til Myginds mission og Drengen der ikke kunne grine
  • Holder foredrag om arbejdsglæde, mobning og hjertesygdom
  • Gift med Lise Mühlhausen, værtsredaktør på DR
  • Har to sønner på 13 og 19 år
  • Ambassadør for AIDS-Fondet, Børnehjælpsdagen, Børns vilkår, Hjerteforeningen, Røde Kors, Plan, Folkekirkens Feriehjælp, Psoriasisforeningen og Børnecancerforeningen
  • Peter Mygind udgav i 2015 børnebogen Drengen der ikke kunne grine på sit eget nye forlag, Hygmyg.dk.
  • Den er skrevet til børn mellem 5 og 12 år og indeholder en cd, hvor Peter Mygind læser historien op og synger en sang om at grine.
  • Frida Luna Roswall Matsen var Pusle i Min søsters børn og har lavet tegningerne i bogen.

 

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.