Kan man spille med schlatterknæ?

Kan man godt spille med et schlatterknæ, eller et det en dum ide? 

Hilsen Karina 


Hej Karina

Osgood Schlatter’s eller ”schlatterknæ”, som det kaldes på dansk, rammer typisk aktive unge i puberteten. Smerten lokaliserer sig neden for knæskallen på tuberositas tibia, som er et knoglefremspring hvor knæskals-senen hæfter. Dette område har en vækstzone, som kan blive overbelastet ved gentagne hop, løb, spark og andre øvelser som involverer brug af quadriceps (knæstrækker-muskulaturen – altså den store muskel der udgør forsiden af låret). Når man bruger quadriceps-musklen, trækker den i knæskals-senen, som igen stresser vækstzonen. Gentagen brug af muskulaturen fører dermed til mere irritation. Symptomerne kommer typisk gradvist, og til at starte med gør det oftest ondt efter aktivitet, der er som regel smerte når man trykker på området, og der kan være lokal hævelse. Tilstanden kan være ret smertefuld, og det er vigtigt at du tager hensyn til smerten når du vurderer om du kan spille.  

Der findes desværre ingen mirakelbehandling for schlatterknæ. Den vigtigste behandling består i at ændre eller reducere træningen, og det er smerten som bestemmer hvor meget du kan træne. Hvis det gør ondt at spille, så bør du hellere træne noget andet – som fx cykle, svømme eller træne andre aktiviteter som ikke gør ondt. Det kan også være at du kan spille uden smerter hvis du reducerer træningspasserne, dvs. kun træner dele af træningspasset, eller kun er med til de lette øvelser. 

Uanset hvad er det vigtigt at du ikke holder helt pause, men laver træning som ikke er smertefuld. Du kan også forsøge at ise det smertefulde område efter træning. Nogle har også god effekt af tape for at aflaste. Selv om schlatterknæ er ret smertefuldt, så er der en tilstand som i 90 pct. af tilfældene går i sig selv. Varigheden varierer individuelt, og det kan være en god idé med råd og vejledning fra en fysioterapeut for at få mere præcis information om hvad du kan gøre. 

Held og lykke med det, og husk: Det bliver godt igen! 

Venlig hilsen Audun 

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.