Psykisk robusthed er noget vi alle har – bare ikke i lige stor grad. Hvor psykisk robuste vi er, betyder noget for vores evne til at håndtere livets mange forhold. En vigtig pointe er at der ikke er tale om nogen fast størrelse: Vi har alle mulighed for at styrke vores psykiske robusthed.
Psykisk robusthed er i spil overalt. Ikke bare fordi psykisk robusthed er noget vi alle har, men også fordi begrebet i disse år florerer på internettet, i diverse magasiner og i artikler som denne. Er det ikke psykisk robusthed der skrives om, så er det mental robusthed, modstandskraft eller resiliens. En af de ting ordene har til fælles, er at de med rette kan stemples som ’modeord’, og – på samme måde som stress og stress-sårbarhed – skabe mere forvirring end klarhed. Men ligesom stress og stress-sårbarhed, er psykisk robusthed mere end blot et modebegreb. Faktisk er psykisk robusthed en gammel traver inden for forskningen.
1960’erne var en tid fuld af omvæltninger, og det gjaldt også måden at forske på. Blandt andet begyndte forskerne at interessere sig for udvikling og sundhed, hvor det hidtil havde handlet mest om afvigelser og sygdom. Sociologen Aron Antonowsky begyndte i 1970’erne at forske målrettet i menneskers evne til at klare sig godt på trods af alskens modstand. Han undersøgte hvad der skulle til for at have en oplevelse af sammenhæng, herunder psykisk robusthed. Han fandt frem til tre faktorer:
1) Det meningsfulde; vi skal være en del af noget som afspejler vores værdier
2) Det begribelige; vi har behov for en vis grad af forudsigelighed
3) Det håndterbare; vi skal udfordres og udvikles via forstyrrelser, der hverken er for store eller for små.
Disse faktorer har betydning for hvorvidt du trives og føler dig tryg i dit job og i dit privatliv, og er faktorer der er værd at se nærmere på i relation til din egen situation. Det måske vigtigste ved denne tilgang er at oplevelsen af sammenhæng – og dermed tilstedeværelsen af psykisk robusthed – altid sker i et fællesskab. De sociale relationers betydning kan ikke overvurderes her. Det betyder dog ikke at personlige egenskaber ikke kan gøre en forskel, for det kan de i høj grad.
At øge sin psykiske robusthed handler ikke om blot at læse en artikel om emnet – man er nødt til at handle. At øge sin psykiske robusthed handler om at starte et sted. At vælge et punkt fra listen på side xx måske. At skabe tid og rum og så øve sig på det punkt. Igen og igen. Sammen med andre. Eller med hjælp fra andre.
Når der i dag skrives meget om psykisk robusthed, skyldes det blandt andet at vi lever i en individualiseret fejlfinderkultur. I sådan en kultur vil der forståeligt nok opstå en mangel på psykisk robusthed. Energidrikke og fitnessabonnementer gør det nemlig ikke alene – psykisk robusthed er i høj grad også et spørgsmål om kollektive indsatser. Tænk engang hvis flere arbejdspladser gik ind for at belønne fælles præstationer og desuden havde en mere klar ide om hvorfor og ikke mindst hvordan opgaverne skal udføres. Og sammen med de ansatte skabte en arbejdsplads der var meningsfuld, begribelig og håndterbar. Det ville give optimale betingelser for at skabe psykisk robuste medarbejdere.
Jacob Vindbjerg Nissen er cand.psyk., aut. Ansat i Psykologenheden i Falck Healthcare. Arbejder med terapi, organisationer, kvalitetssikring og formidling.
Styrk din psykiske robusthedNogle personlige egenskaber er i særlig grad med til at give dig en psykisk robusthed der kan få dig til at stå stærkere i livet, også når der er modvind – på jobbet såvel som i privatlivet. Vil du styrke din robusthed, så start evt. med ét af punkterne, og øv dig i at blive bedre til det. Humor – at kunne distancere noget på en varm måde Omplacering – at kunne lægge noget bag sig Altruisme – at kunne bidrage uselvisk Variation – at kunne tilpasse sig tilstrækkeligt i diverse sammenhænge En refleksiv distance – at kunne forholde sig til noget fra forskellige vinkler Pauseknappen – at kunne tælle til 10 i pressede situationer Den gode historie – at kunne se det som lykkes Samarbejdsevne – at kunne bidrage til klare spilleregler, tillid og konstruktiv feedback Det næste trin – at kunne bruge sine styrker som udgangspunkt for ny læring De ydre virkeligheder – at kunne arbejde med opgaver i et fællesskab i stedet for at arbejde med sig selv for sig selv OBS: NEDENSTÅENDE EVT. SOM SELVSTÆNDIG BOKS: 3 spørgsmål til dit jobFøler du dig som en del af noget der afspejler dine værdier (giver tingene mening)? Har dit arbejde en vis grad af forudsigelighed? Udfordres og udvikles du løbende via forstyrrelser, der hverken er for store eller for små? |
Hvad betyder robusthed?Begrebet robusthed dækker over en række tilgange, der fokuserer på potentialer og ressourcer. Det gælder både for psykisk og fysisk robusthed, og de to størrelser kan ikke adskilles helt, for vores psyke påvirker vores fysik og vice versa. Så organiske er vi heldigvis. Robust har sin sproglige oprindelse i latin og betyder ’egetræ; styrke’. Robusthed er med andre ord noget organisk og kraftfuldt. I den oprindelige betydning er man altså stærk, har dybe rødder, er i bevægelse, favner vidt og kan modstå storm og regn når man er robust. |
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.