På glatis

Af: David Blazek, fysioterapeut og træner i kunstskøjteløb

Foto: Scanpix/Iris, Jeanne Kornum

Skøjteløb er både sjovt, sundt og socialt, og i flere danske byer er de udendørs skøjtebaner åbne lige nu, så det er med at udnytte muligheden. Med Krop+fysiks skøjteskole kan du lære at begå dig på isen – så det er dig der styrer skøjterne og ikke omvendt.

Lær smarte tricks på skøjterne

Øvelse gør mester, så spænd bare skøjterne på og forsøg dig frem.

Hvis du gerne vil lære mere, kan du melde dig ind i en klub, hvor du kan få gode tips om hvordan du fx kan løbe hurtigere, løbe baglæns og – en vigtig ting – lære at bremse.

Oversigt over skøjteklubber mm. kan ses på www.danskate.dk.


Skøjteskolen

Du kan finde Krop+Fysiks skøjsteskole her

Her er et uddrag af øvelserne fra skøjteskolen:

Grundposition

Inden du kaster dig ud i de store tricks på skøjter, skal du lære at stå rigtigt. Skøjterne skal forme et ”V”, dvs. tæerne skal pege ud til siden, og hælene skal samles. Anklerne holdes lige. Stå med lidt bøjede knæ; det hjælper til at holde balancen. Kroppen skal være rank, og armene holdes strakte til siden og lidt foran kroppen med håndfladerne mod isen.

T-stop

Det en rigtig god idé at øve sig i at bremse. Den nemmeste måde at bremse på for en begynder er at lave ”T”-stop: Kør lige ud på det ene ben, og hold den anden skøjte på tværs bagved den kørende skøjte, hvorefter du langsomt sætter den ned på isen. På den måde vil den begynde at skrabe sne fra isens overflade, og du begynder at miste fart. Jo mere du trykker ned mod isen med skøjten, jo mere bremser du.

Rødspætter

Denne øvelse laver du mens begge skøjter hele tiden har kontakt med isen. Start i grundposition ”V” med at bøje i knæene og anklerne, så skøjterne begynder at glide fra hinanden til siderne. Når skøjterne er kørt fra hinanden til lidt over hoftebredde, drejer du tæerne ind mod hinanden, så fødderne samles helt igen. Start efterfølgende med ”V” igen, og fortsæt sådan, så du laver flere rødspætter i træk. Hvis isen er pæn og glat, vil skøjterne lavet spor i isen som har form som en rødspætte – deraf navnet.

 


Ideer til lege på isen

  • Fangeleg
  • Stå trold
  • Bro Bro Brille

Hvilke skøjter skal jeg vælge?

Der findes to slags skøjter: Kunstskøjter har takker på den forreste del af klingen, der slutter med en skarp hæl, mens klingerne på ishockeyskøjter er runde i begge ender.

Har du blot lyst til at løbe rundt på isen, kan du vælge et par ishockeyskøjter, men vil du gerne lave pirouetter, spring og andre tricks som skøjteprinsesser og -prinser, bør du vælge kunstskøjter.

Skøjterne skal sidde tæt til foden, men må ikke klemme tæerne. Brug et par uldne sokker indeni. Skøjterne kan lejes ifm. landets skøjtebaner og skøjtehaller – eller du kan købe dine egne.

Varme vanter er et must, og sørg naturligvis også for varmt tøj, men vær opmærksom på at kroppen hurtigt bliver varm. Nybegyndere kan med fordel bruge cykelhjelm de første gange de er på isen.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.