Træning kan være mere effektivt end medicin

Marianne Nørup, journalist

Shutterstock

Træning og fysisk aktivitet bør være en grundsten i tilgangen til at tackle depression.

Træning og fysisk aktivitet bør være en grundsten i tilgangen til at tackle depression, mener australske forskere. De har i et nyt studie samlet mere end 1000 forskningsstudier med sammenlagt over 100.000 deltagere, og det peger på at fysisk aktivitet er meget effektivt til at reducere symptomer på depression, angst og nedtrykthed. Faktisk kan træning være sammenligneligt med eller mere effektivt end samtaleterapi og de mest almindelige antidepressive mediciner, påpeger forskerne, som derfor mener at fysisk aktivitet bør indføres som standard behandling inden for psykiatrien. Forskerne understreger dog at de fleste studier der indgår i undersøgelsen, har fokuseret på mild til moderat depression.

DER SKAL IKKE SÅ MEGET TIL:

Blot et kvarter nogle få gange om ugen har effekt, viser studiet. Eksempelvis giver 15-20 minutters rask gåtur få gange om ugen en mærkbar positiv effekt på det psykiske velbefindende hos mennesker med symptomer på depression, angst og nedtrykthed, viser studiet.

Al motion hjælper

Alle former for fysisk aktivitet har vist sig gavnlige, fx konditionstræning, gåture, styrketræning, pilates og yoga. Men træning med høj intensitet gav som udgangspunkt en større forbedring end træning med lav intensitet.

Der var dog variationer diagnoserne imellem: Styrketræning havde fx størst effekt ved depression, mens yoga og andre mind-body-træningsformer var det mest effektive ved angst.

Det er vigtigt at træningen til denne målgruppe tilrettelægges individuelt af personer med faglige kompetencer inden for fysisk aktivitet, og at træningen tilbydes som en del af en helhedsbehandling, udtaler forsker Marte Bentzen fra Norges Idrettshøgskole til netmediet Forskning. no. Hun tilføjer at den fysiske aktivitet bør være systematisk, lystbetonet og opleves som meningsfyldt af den enkelte.

Kilde: British Medical Journal, BMJ, feb. 2023, og Forskning.no


Læs også: Smil til verden – hvis du vil leve godt og længe!