Det gælder om at komme i gang med træningen når man har osteoporose.
Om at være tryg ved sin fysiske aktivitet. For kun når man er tryg, kan man træne effektivt, forklarer fysioterapeut River Breinholt.
– Mange osteoporose-patienter er nervøse for at lave fysisk træning, og det er ikke godt. Hvis man er bange, laver man for lidt. Og det bedste en osteoporose-patient kan gøre for sig selv, er at træne – uden smerter – til man ikke kan mere, siger fysioterapeuten.
River Breinholt har i det seneste års tid tilbudt træning på særlige osteoporose-hold hos Park Alléens Fysioterapi i Århus. Deltagerne er patienter med osteoporose (knogleskørhed) eller osteopeni (forstadier til knogleskørhed), som er stand til at træne uden for mange smerter. Deltagerne på de første hold har primært været kvinder i alderen 50-70 år.
– Der er to markante bevæggrunde til at træne når man har fået konstateret osteoporose: Dels får man bedre balance og kondition, som forebygger et fald der kan føre til knoglebrud. Og dels sinker man knoglernes nedbrydning, slår River Breinholt fast.
Det handler altså både om at en god fysisk kondition giver stærkere muskler og sener, og at den fysiske aktivitet sætter nogle processer i gang inde i selve knoglerne, som er gavnlig. Det er velkendt at osteoporose i udgangspunktet er en uhelbredelig sygdom – de skader der allerede er opstået på knoglerne, kan ikke helbredes. Men det betyder altså ikke at man ikke kan forbedre sin livskvalitet og forebygge skader.
Derfor lægger River Breinholt stor vægt på at træningen skal være tilpasset de enkelte deltagere.
– Ikke to patienter er ens, der er faktisk meget stor forskel. Så selvom vi er et hold, skal der tages en række individuelle hensyn. Målet er at motivere deltagerne til at træne videre derhjemme, så derfor skal de opnå en forståelse for hvad de kan klare uden at ”gå i stykker”, forklarer han.
Patienternes nervøsitet kan være reel nok, for deres svækkede knogler kan naturligvis ikke klare hvad som helst. Men de kan ofte klare langt mere end patienterne tror.
– Det kan sammenlignes med at jeg skal løfte en tung kasse. Hvis jeg løfter med bøjet ryg, kan jeg få en skade selvom jeg er sund og rask. Men hvis jeg løfter rigtigt, tager min krop ikke skade. På samme måde skal osteoporose-patienter lære hvordan de træner rigtigt, så de kan få en positiv effekt uden risiko for skade. Hvorefter øvelserne skal overføres til deres dagligdag, siger River Breinholt.
Det er sund fornuft at en forbedret balance og styrke i underkroppen og de store muskelgrupper kan øge livskvaliteten for en svækket patient – også patienter med osteoporose. Mere indviklet er det at træningen også kan påvirke knoglernes styrke positivt – naturligvis i samspil med korrekt medicin, kost, og tilskud af kalk og D-vitamin.
– Knoglerne bliver stimuleret af øvelser som lægger et vist pres på dem. Denne type træning kan bidrage til at forsinke, i nogle tilfælde næsten stoppe, nedbrydningen af knoglen, siger River Breinholt.
Fysioterapeuten har flere gange hørt fra patienter at deres knogletætheds-score er blevet direkte forbedret efter de er begyndt at træne, få medicin og spise korrekt. Det er dog ikke en udvikling som der foreligger meget dokumentation for endnu.
– Men jeg kan konstatere at nogle af deltagerne på mit hold rykker sig rigtig meget. Vi starter med nogle ”sikre” øvelser og går langsomt videre til mere udfordrende træning som fx at hoppe. Nogle af kvinderne på mit hold kan klare 60 kg – over deres egen vægt – i benpres, siger River Breinholt.
Osteoporose er en folkesygdom som er diagnosticeret hos 120.000 mennesker i Danmark. Mange flere har formentlig allerede sygdommen, men ved det ikke endnu – anslået mere end 400.000. Osteoporose udløses i mange tilfælde af livsstil (primært ryge-, kost- og motionsvaner), men op til halvdelen af tilfældene er genetisk betinget.
Så det er en rigtig god ide at holde udkig efter tegn på at man er ved at udvikle osteoporose. Jo tidligere, man får konstateret sygdommen, jo tidligere kan man optrappe en målrettet behandling. Og en meget vigtig del af behandlingen er den fysiske træning.
– De heldige patienter opdager at de har osteoporose før de får deres første knoglebrud. Det giver meget bedre mulighed for at få hul på den træning som kan forebygge fremtidige skader. Jeg plejer at sige til osteoporose-patienter at det er en træning for livet. Det bedste en osteoporose-patient kan gøre for sig selv, er at træne hver eneste dag, til man ikke kan længere, konstaterer River Breinholt.
Læs mere om forebyggelse af osteoporose i pjecen ”Knogleskørhed”
Find øvelser og gode råd til dig der har osteoporose i pjecen ”Osteoporose” fra Universitetshospital Skejby
Sådan opdager du osteoporose Du mærker ikke osteoporose før du en dag brækker en knogle ved et mindre uheld. Men lægen kan diagnosticere sygdommen på baggrund af en række test (blod- og urinprøve kombineret med røntgen og skanning) hvis du er i en risikogruppe. Blandt de vigtigste risikofaktorer er lav kropsvægt, tidlig overgangsalder, stort forbrug af tobak og alkohol, behandling med binyrebarkhormon eller arvelig disposition (osteoporose hos forældre, søskende eller børn). Find mere info på Osteoporoseforeningens hjemmeside www.osteoporose-f.dk |
River Breinholt Uddannet fysioterapeut i 2011, har arbejdet med osteoporose-patienter de sidste par år hos Park Alleens Fysioterapi . Blev landskendt i DR-programmet Den Store Bagedyst i 2013. River Breinholts egen mor og mormor er ramt af osteoporose, og han tog sidste år imod tilbuddet om at blive ambassadør for Osteoporoseforeningen. |
Osteoporose-score Udviklingen af osteoporose hos en patient overvåges hvert 2.-3. år med skanninger af knogletætheden i hofte og lænd. |
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.