Når naturen kalder…

Leif Skive, speciallæge i almen medicin, idrætslæge, www.amadeuslægerne.dk

Foto: Shutterstock

I skrivende stund er der desværre langt mellem solskinstimerne og det lune vejr som gør motion i naturen ekstra attraktivt. Men forhåbentlig skinner forårssolen fra en blå himmel når dette nummer af Krop+fysik udkommer. Der er intet som en løbetur i skoven når fuglekoret er i fuld gang.

Man fornemmer rigtig det spirende forår når man mærker duften af skovbund i næsen og ser solen igennem de lysegrønne, nyudsprungne bøgeblade, som næsten ser ud til at ”dryppe” med lysegrøn farve.

Lige så pragtfuld en sådan løbe- eller rask gåtur kan være, lige så inspirerende og styrkende for sjæl og legeme er det når man virkelig giver den for fuld udblæsning med inciterende rytmer i ørerne, og øjnene regelmæssigt på pulsuret, mens skoven blot er en kulisse som glider forbi i periferien.

Hver ting til sin tid.

Men glem ikke det ene til fordel for det andet. Med andre ord husk at motion skal være en nydelse og ikke blive et fængsel hvor man bliver frustreret, rastløs og uomgængelig hvis man har ”tilladt” sig at slappe lidt af på et træningspas, og præstationen ikke helt har levet op til forventningerne.

Jeg har oplevet det sidste hos en kollega da vi var på et kursus på Club La Santa på Lanzarote. I en pause midt på dagen cyklede vi over til en strand hvor vi kunne bade. Alle mand i vandet, men pågældende kollega gik op igen med det samme. Vi andre hyggede os med lidt svømning og boldspil.
Da vi kom op, spurgte jeg: ”Hvorfor gik du op igen med det samme?”
Hans svar lukkede munden på mig, men jeg har aldrig glemt det: ”Den slags pjat giver ikke noget – det vil jeg ikke spilde energi på.

Det er kun få der kan opretholde et meget højt ambitions- og præstationsniveau i mange år, og et af formålene med motion er netop at kunne holde sig i gang hele livet. Derfor skal der altid være et stort moment af glæde og fornøjelse med når du motionerer.

Det er velkendt for de fleste at opbygning af styrke og kondition foregår ved en proces der både indebærer træning og restitution – kroppen skal altså have ro til at komme sig igen efter du har ”mishandlet” den ved din træning. ”Mishandlingen” er tegnet til kroppen om at styrke sig, så den kan modstå påvirkningen næste gang. Brug denne nødvendige, regelmæssige restitutions-tur til at opleve noget andet end det du opnår når du træner hårdt og målrettet.
Brug med andre ord dine sanser til at opleve naturen – bare én gang om ugen.

God restitution!

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.