Mere fed fisk, mindre kød fra firbenede dyr og mindre salt. Det er i hovedtræk nyhederne i de nye kostråd, som er blevet mere uddybede og konkrete.
De officielle kostråd i Danmark opdateres med mellemrum, for forskerne bliver hele tiden klogere, og der kommer nye og bedre videnskabelige undersøgelser. Kostrådene bygger på hvad der er god evidens – dvs. solidt videnskabeligt belæg – for at anbefale, og hvad er der særligt behov for ud fra danskernes vaner.
Det er otte år siden vi sidst fik nye kostråd, og de fleste af rådene har ikke ændret sig meget, selv om ordlyden kan være lidt anderledes. Nogle råd er uddybet lidt, og derfor er der også kommet flere råd, som så til gengæld er mere konkrete.
Generelt kan man sige at det er godt at spise varieret og i en tilpas mængde – for man kan som bekendt godt tage på af sund mad hvis man spiser for store portioner. Det anbefales at man passer på med drikkevarer som indeholder kalorier, fx være saft, sodavand, vin og øl.
Herudover er det vigtigt at få forskellige vitaminer, mineraler samt fuldkorn. Dette får man bl.a. ved at spise frugt, grønt, fisk og produkter lavet på fuldkorn. Desuden skal man passe på ikke at få for meget mættet fedt, salt og sukker.
Flere af rådene indeholder præcise mængder på hvor meget du mindst eller max bør spise af nogle forskellige fødevarer. Her er det nyt at vi anbefales min. 200 g fed fisk om ugen og max 500 g kød fra firbenede dyr. Læs mere i de konkrete råd nedenunder.
Kostrådene har især fokus på at få danskerne til at undgå de såkaldte livsstilssygdomme, dvs. sukkersyge, hjertekarsygdom og forskellige former for kræft. Anbefalingerne er udarbejdet af Fødevarestyrelsen. Du kan læse mere på www.altomkost.dk, hvor rådene også er uddybet.
Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
Spis frugt og mange grønsager
Spis mere fisk
Vælg fuldkorn
Vælg magert kød og kødpålæg
Vælg magre mejeriprodukter
Spis mindre mættet fedt
Spis mad med mindre salt
Spis mindre sukker
Drik vand
Spis magert
Spar på sukkeret
Spis groft
Spis varieret
Spis ikke for meget
Spis meget brød og gryn
Spis frugt og mange grønsager hver dag
Spis kartofler, ris eller pasta hver dag
Spis ofte fisk og fiskepålæg – vælg forskellige slags
Vælg kød og pålæg med lavt fedtindhold
Brug kun lidt smør, margarine og olie og spar i øvrigt på sukker og salt
Spis frugt og grønt – 6 om dagen
Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen
Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød – hver dag
Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager
Spis mindre fedt – især fra mejeriprodukter og kød
Spis varieret – og bevar normalvægten
Sluk tørsten i vand
Vær fysisk aktiv – mindst 30 minutter om dagen
Kilde: Kostrådene 2005, rapport fra Ernæringsrådet og Danmarks Fødevareforskning, 2005.
MadpyramidenVidste du at madpyramiden kommer fra FDB (COOP), og altså ikke fra de officielle myndigheder? Mange kender madpyramiden fra skolekøkkenet eller sundhedsplejersken og tror at madpyramiden er de ”rigtige” kostråd. Madpyramiden har også udviklet sig gennem årene og tager ikke kun udgangspunkt i kostrådene, men har også andre aspekter i sine anbefalinger. I 1970’erne var det billig mad pga. den økonomiske krise – i den seneste madpyramide fra 2011 er der også anbefalinger som tager højde for klimaet. Kilde: www.madpyramiden.dk |
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.