<

De små bevægelser gør den store forskel

Af: Carsten G. Johansen, journalist

Foto: privat

I Kolding kommune får Let Dig-projektet medarbejderne til at rejse sig fra skrivebordet – også selvom det kun er 5 minutter ad gangen. Det giver mere energi, færre skavanker – og masser af godt humør.

Arbejdsmiljø. Ordet danner et billede på den indre nethinde af maskinarbejderen som skal huske hjelm og høreværn. Af murersvenden der går i sikkerhedssko på stilladset. Eller måske af mobning på arbejdspladsen.

Men i dag tilbringer de fleste arbejdsdagen på et kontor uden farlige maskiner, faldende objekter eller for den sags skyld plagsomme kolleger.

Alligevel kommer mange hjem med en spændingshovedpine. Med en smertende lænd eller skulder. Hvordan kan man blive så træt og øm, når man sidder ned hele dagen?

”Let Dig” handler om arbejdsmiljø

Svaret er naturligvis at kroppen har brug for at bevæge sig, også de små bevægelser, og at det er unaturligt når man slet ikke er i bevægelse.

Det er på denne baggrund Kolding kommune har lanceret projektet ”Let Dig” som en del af sin arbejdsmiljø-indsats. Det overordnede, enkle formål er at ”få medarbejdere til at sidde mindre og bevæge sig mere.”

– På en moderne arbejdsplads som Kolding kommune er kontorerne allerede indrettet med hæve/sænke-borde, og der er løbende initiativer omkring motion, sund kost, rygestop, forklarer ergoterapeut og sundheds- og arbejdsmiljøkonsulent Ingo Hahn, Kolding kommune.

– Derfor giver det i den grad mening at arbejde med NEAT-aktiviteten og fysisk bevægelse i arbejdsdagen.

Sammen med projektleder Mads Kyed har Ingo Hahn været rundt i kommunens forskellige afdelinger for at introducere og igangsætte Let Dig-projektet, som gribes an på vidt forskellig vis i de forskellige dele af den store offentlige arbejdsplads.

Medarbejdernes egne ideer

En vigtig pointe for projektet er nemlig at det konkrete indhold skal komme fra medarbejderne selv. Hvad enten det drejer sig om arbejdspladsens indretning, arbejdets tilrettelæggelse eller de mange møder som afholdes i organisationen.

– Det er afgørende at vores tiltag giver mening for medarbejderne, siger Mads Kyed.

Han giver som eksempel kommunens planafdeling, som fik hjælp til indretning af nyt mødelokale med bedre mulighed for at bevæge sig.

– Vi kan ikke komme og bede dem om at lave pausegymnastik, for det ville ikke give nogen mening for dem. Men de oplever at møder de deltager i, kan være ineffektive og energiforladte. Så det giver mening for dem at vi skaber rammer for engagerende og fysisk aktive møder, som er mere effektive og resultatskabende, siger Mads Kyed.

Projektlederen påpeger at hvis man står op til alle møder i stedet for at sidde ned, har man et øget energiforbrug svarende til et årligt vægttab på 2-3 kg, hvis man i forvejen er overvægtig – det er også værd at tage med.

Bibliotekarer var dukse – uden at vide det

Men det centrale i Let Dig-projektet handler hverken om vægten eller om motion i almindelig forstand. Det handler om bevægeapparatet, og om at ingen har godt af at sidde stille for længe ad gangen.

– Vi ved at når du bevæger dig for lidt, øges din risiko for diabetes, overvægt, tidlig død. Også selvom du går i fitness-center nogle gange om ugen. Så Let Dig handler om positiv brug af en masse små muskler i situationer hvor man egentlig laver noget andet. Vi skal jo også have respekt for at folk har en opgave, og at de kan lide at arbejde med den, siger Ingo Hahn.

En af de afdelinger i kommunen som var bedst til at følge Let Dig-principperne, var Koldingbibliotekerne. Her havde medarbejderne omorganiseret sig, fordi de ville øge service til kunderne – og i samme forbindelse kom de til at bevæge sig meget mere i løbet af dagen. Hvis f.eks. en kunde spørger efter en bog, rejser bibliotekaren sig for at følge med hen og vise det – i stedet for bare at forklare og pege.

– Det gode ved biblioteket er at de har forbedret deres kerneydelser – de giver simpelthen kunden en bedre oplevelse af besøget – samtidig med at de kommer op at stå. Og rigtig mange af dem fortæller at de aldrig har haft det så godt efter en arbejdsdag som de har nu, siger Ingo Hahn.

Rammer skal have indhold

Let Dig-projektet er tænkt som et både langsigtet og tværgående initiativ i Kolding kommunes arbejde med arbejdsmiljø.

Forskellige afdelingers erfaringer og succeser bliver kommunikeret og delt på hjemmesiden www.letdig.dk. Her ligger der også diverse forslag til lege og øvelser som kan få personalet op af stolene. Og det beskrives hvilke andre initiativer der arbejdes med i Let Dig-regi.

– Men vi ved godt at vi ikke bare kan lægge oplysninger og erfaringer ud på nettet og sende et link, og så er den hellige grav velforvaret.

– Det er forskellige løsninger der virker i forskellige afdelinger. Vores opgave er at give nogle rammer, for det er medarbejderne selv der skal få det til at fungere. For deres egen skyld, lyder det fra Mads Kyed og Ingo Hahn.


Økonomi satte bevægelsen i system

Kolding kommunes Budget- og Regnskabsafdeling laver morgenøvelser sammen hver morgen klokken 9. Resten af dagen holder de power-pauser med små boldspil – og kommer i godt humør.

De var gode til at sidde foran skærmen og koncentrere sig om deres arbejde. Men når de tog hjem fra arbejde, var det ikke altid de havde det godt – en havde hovedpine, en anden ondt i ryggen, og så videre.

Så da Michael Jakobsen sidste år blev forfremmet til leder i afdelingen, blev et af hans fokusområder at tage fat på medarbejdernes fysik.

– Et af de første ledermøder jeg deltog i efter min tiltrædelse, handlede om Let Dig-projektet. Og jeg tænkte det var et godt, konkret sted at starte, forklarer afdelingsleder Michael Jakobsen.

Kommunaldirektør Rikke Vestergaard har bakket meget tydeligt op bag Let Dig-projektet, så alle i kommunen er klar over at det er i orden at bruge noget af arbejdstiden på bevægelses-indsatsen.

Sat i system

Et kickoff-møde med Let Dig-konsulenterne Ingo Hahn og Mads Kyed satte hurtigt gang i personalet, som systematiserede arbejdet med de forskellige del-målsætninger i projektet. For at komme i gang med de nye, gode vaner, fandt en medarbejder på at lave ”Let Dig-kassen”, hvor man trækker en seddel hver morgen og får dagens udfordring. Og der blev indført fast morgengymnastik for hele afdelingen klokken 9.00 til 9.05.

– Det er vigtigt at få noget struktur. Vi har uret der ringer når det er tid til kl. 9-øvelser. Man kan indstille en pop-up på skærmen der minder en på hæve/sænke-bordet – og så videre, forklarer Birgitte McCulloch, som har været en af personalets mest aktive fortalere for projektet.

Birgitte har selv haft stor gavn af de nye, gode vaner.

– Jeg kan tydeligt mærke at jeg har mere energi, og at jeg har mindre ondt end jeg havde tidligere. Hvis man sidder hele dagen koncentreret uden afbræk foran skærme, så får man bare ondt nogle steder i kroppen, siger Birgitte McCulloch.

Hun føler også hun får fornyet energi og skærpet koncentration af sine små pauser i løbet af dagen.

Ny energi

På Birgittes kontor sidder også Lotte Jakobsen, og de to laver i løbet af dagen en række små øvelser med bold. På andre kontorer laver de andre øvelser, og afdelingschef Michael Jakobsen er bare glad for at se hans personale har taget Let Dig-ideerne til sig. Han har svært ved at forestille sig at han ikke vil fortsætte sin opbakning og deltagelse til de små arbejdspauser.

– Jeg tror på at deres pauser giver dem ny energi til arbejdet. Der er i hvert fald ikke registreret nogen nedgang i effektivitet efter vi tog fat på øvelserne. Til gengæld kan jeg med sikkerhed sige at vi får en bonus på det sociale område. Det er tydeligt at der er blevet mere humør og positiv energi, siger Michael Jakobsen.

Hver afdeling sin løsning

Arbejdsmiljøkonsulent Ingo Hahn er glad for at konstatere hvor godt Let Dig-projektet fungerer i Regnskab og Budget.

– Ved siden af de øvelser de laver, kan jeg se at de bruger deres hæve/sænke-borde meget mere, konstaterer han tilfreds.

Han er også klar over at han aldrig selv kunne have sammensat deres program, som afdelingen selv har gjort.

– Flere af de ting de har fundet på – som f.eks. Let Dig-kassen – ville aldrig være faldet mig ind. Men det virker for dén afdeling, og det viser lidt om hvorfor det er så vigtigt at medarbejderne selv finder ud af hvad de vil lave for at få det bedre, siger Ingo Hahn.

Opgaver fra Let Dig-kassen

Man trækker en seddel fra kassen om morgenen og skal løse opgaven i løbet af dagen.

Eksempler:

  • Tag trappen op til næste etage når du skal på toilettet
  • Hent kaffe til din kollega
  • Stå på ét ben fire gange i løbet af dagen
  • Benyt dit hæve-sænkebord i den første time efter frokostpausen

– og så de skæve:

  • I dag må du gerne spise slik på kontoret
  • Hjerneopgave: Hvis A tager 6 timer om opgaven, men B tager 12 timer, hvor mange …?

NEAT-aktiviteter

Et begreb fra nyere forskning, der betegner energiforbruget under almindelig, daglig aktivitet – kort sagt den tid hvor man ikke sover og ikke dyrker motion.

Non-exercise activity thermogenesis (NEAT) kan give en forklaring på hvorfor nogle mennesker har lettere ved at blive overvægtige end andre, fordi de er mere tilbøjelige til at sidde stille i stedet for at stå uroligt. Man kan også arbejde bevidst med sine daglige NEAT-aktiviteter ved at organisere sit arbejds- eller hjemmeliv på en måde så man f.eks. er nødt til at rejse sig og hente ting.

Kom videre med bevægelse på jobbet

pause.nu – installer app på computeren, som minder om at holde pauser med bevægelse.

Dansk Firmaidræts Mailmotion – sender ny, inspirerende motionsøvelser hver dag på samme tidspunkt.

Jobogkrop.dk – Samler og formidler viden og erfaring om arbejdsmiljø på offentlige arbejdspladser. Etableret af Videncenter for Arbejdsmiljø.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.