På livsstilscentret i Brædstrup oplever patienterne at det kan være sjovt at være sund – og at det er sundt at have det sjovt. Men ikke mindst oplever de hvad en sund livsstil kan betyde for både funktion, smerter og energi. Den erfaring er god at have når de kommer hjem til hverdagen.
De skal være her i fire dage og tre nætter. De bor, spiser og træner sammen. De har det til fælles at de har en livsstilssygdom eller er svært overvægtige, og at det er lægen som har sendt dem hertil.
På programmet står: Morgengymnastik. Musik, leg og bevægelse. Gang som træning. Bevidst nærvær. Leg med pulsen. Søvn og døgnrytme. Balance i vand. Spisevaner. Mindfulness. Og meget mere. Nogle timer er obligatoriske, andre er frivillige.
Denne formiddag på Livsstilscenter Brædstrup har 13 personer valgt ”holdsport” og står klar i den store lyse gymnastiksal. Stemningen er let, der fnises, sludres og jokes. Flere ankommer direkte fra en hockeykamp – hvor konkurrenceånden tog så meget over at det ene hold snød og flyttede målet, fortæller de grinende.
Fysioterapeut Henrik Ravn byder velkommen og sætter gang i opvarmningen. Det gælder om at ramme en stor bold med et antal mindre bolde, og på den måde få den store bold trillet over på modstanderholdets banehalvdel.
Koncentrationen sænker sig og følges hurtigt af lyden af stakåndethed. Pulsen stiger, kinderne får glød.
Bodil på 57 kigger på fra sidelinjen. Hun har en hælspore, som hindrer hende i at deltage i nogle af aktiviteterne. Men hun har fået meget ud af sit ophold, fortæller hun.
– Jeg er her fordi jeg er overvægtig og gerne vil have redskaber til at blive mere aktiv – og det har jeg fået, siger hun med eftertryk. Bodil kunne dog godt have været foruden meditationen, det er ikke lige hende, tilføjer hun tørt.
Efter en blodprop for et par år siden har Bodil været lidt utryg ved at bevæge sig – og så bliver det endnu sværere at tage sig sammen, som hun siger.
– Jeg var gået lidt i stå efter mit genoptræningsforløb på sygehuset. Det er svært når man kommer hjem og selv skal stå for det hele, forklarer hun.
– For jeg kan jo sagtens!, tilføjer hun.
Hjemme har Bodil en motionscykel, og hun er begyndt at gå ture – og når hun kan ”tage sig selv i nakken”, svømmer hun en gang om ugen, fortæller hun. På livsstilscentret har Bodil mødt en kvinde som bor tæt på hende, og de to har talt om at svømme sammen – det vil gøre det nemmere at komme afsted, mener de.
De andre deltagere er gået i gang med høvdingebold. Selvom her på ingen måde lugter af gymnastiksal og sure sokker, vækker situationen uvægerligt minder fra barndommens gymnastiktimer.
– Mange har dårlige erfaringer med motion fra tidligere i livet, og måske især fra skolen. Den slags kan følge en resten af livet – derfor er det et af vores vigtigste mål at hjælpe alle til at finde glæde ved bevægelse, fortæller Henrik Ravn.
Det ser ud til at lykkes her i salen, hvor ingen bliver bebrejdet hvis de bliver ramt eller grebet ud af modstanderne, og hvor alle skud ledsages af smil eller grin. Og i stærk modsætning til folkeskolens gymnastiktimer er alle deltagere her frivilligt – om end på en uønsket baggrund. Og de opdager ikke blot at bevægelse kan være sjovt:
– Man har også nemmere ved at komme afsted når nogen venter på en, bemærker en deltager, og tilføjer at det er noget hun vil tænke på når hun er hjemme i hverdagen og skal finde en måde at holde fast i motionsvanerne på.
Alle er på livsstilscentret tre gange i løbet af et halvt år. Bodil er på sit tredje og sidste ophold, og forløbet har været meget positivt. Hun er glad for de mange tips til at spise sundere og mere hensigtsmæssigt, og hun tager en masse ideer med sig hjem.
Og så har hun fundet ud af at det er sundt at grine – og grine gør man i Brædstrup, for stedet er fuldt af positivitet, fortæller hun. Også selvom nogle indimellem er kede af det og har tunge ting at slås med.
– Noget af det bedste ved at være her er at man ser at andre også har problemer. Vi har alle skavanker. Og her lærer vi at håndtere dem. Når vi tager herfra, er det med visheden om at der altid er noget man kan!
På banen er humøret stadig højt. De små opmuntringer og drillerier der udveksles, afslører forskellige dialekter og toner i sproget. Livsstilspatienterne kommer fra hele landet, og de er forskellige i alder, størrelse og fysisk formåen. Men det er ingen hindring for fællesskab og solidaritet.
Timen lakker mod enden, og frokosten venter.
”JAAAH”!
Seks kvinder – det ene af de to hold – løfter armene i vejret. De har scoret det sidste og afgørende point. Men smilene på modstandernes ansigter afslører at lige her og nu er alle vindere.
Et livsstilsophold på Livsstilscenter Brædstrup forløber over fire dage, tre gange med tre måneders mellemrum. Hvert ophold starter mandag morgen og slutter torsdag middag med en personlig samtale og plan. Indlæggelsen er et offentligt tilbud i sygehusregi, hvis man har en henvisning fra lægen.
På centret arbejder fysioterapeuter, ergoterapeuter, sygeplejersker og diætister side om side, og det er væsentligt, for livsstilsrelaterede sygdomme er meget komplekse, fortæller Bente Skovsby Toft, som er fysioterapeut, klinisk specialist og ph.d. på Livsstilscenter Brædstrup.
– Vi er ikke en bootcamp der går efter hurtige fix. Kostmæssigt lever vi eksempelvis efter devisen: Fra kur til kurs. Og så er det vigtigt for os at det ikke kun er de fysisk målbare faktorer, men også den psykiske og sociale sundhed som tæller, forklarer hun.
– Vi er ikke en konkurrent til de eksisterende tilbud, vi er et supplement. Og når patienterne afsluttes herfra, snakker vi med dem om hvad de nu kan gøre. Mange giver udtryk for at de mangler støtte, og vi prøver at hjælpe dem til at finde måder og steder hvor de eksempelvis kan fortsætte deres træning. Det kan være i lokale fysioterapiklinikker, på hold eller lignende.
LÆS OGSÅ:
Ny livsstil og ro i sjælen gav mere energi: Jeg var blevet en anden person
Livsstilsændring gav mærkbar gevinst: Nu kan jeg overkomme meget mere!
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.