Middelhavskost indeholder masser af grønsager, bær, frugter, krydderurter, fisk, andler, nødder og olivenolie.
I Jamie Olivers nye kogebog viser han hvordan man kan skabe middelhavsmad med stor smag og god kvalitet med blot 5 ingredienser – og dermed uden lange indkøbslister. 120 opskrifter på nemme og hurtige retter med kvalitet og stor smag.
Couscous bliver brugt på mange forskellige skønne måder omkring Middelhavet – her som hovedperson i den vildeste bagte udgave, der er helt fluffy indeni, men sprød udenpå.
4 PERSONER
1 TIME OG 15 MINUTTER, PLUS MARINERING
Det skal du bruge
• 1 glas ristede røde peberfrugter (460 g)
• 2 bægre tzatziki (a 200 g)
• 1 kg blandede kyllingeoverlår og -underlår, med skind og ben
• 4 rødløg
• 300 g couscous
Sådan gør du
Varm ovnen op til 180°. Kom en af de ristede peberfrugter fra glas i en blender sammen med 1 bæger tzatziki og et nip havsalt og peber og blend det glat. Vend marinaden sammen med kyllingen og lad det marinere i mindst 2 timer eller helst natten over på køl. Skræl løgene og skær dem i kvarter, kom dem på en ovnfast non-stick-pande på 28 cm i diameter sammen med 1 spsk olivenolie og steg dem ved jævn varme i 10 min., eller til de er mørke og brankede, vend ofte i dem undervejs, og kom dem derefter over på en tallerken. Dryp 1 spsk olivenolie på panden, læg den marinerede kylling på og brun den godt af i 10 min., vend den ofte undervejs. Kom løgene tilbage på panden, riv resten af peberfrugterne i mindre stykker og fordel dem ud over, og bag det hele i 25 min. i ovnen.
Kom i mellemtiden couscoussen i en skål og hæld kogende vand ved, så det lige dækker, krydr med havsalt og peber, læg et låg over. Lad det stå og trække i 3 min., rør couscoussen igennem med en gaffel, så den bliver dejligt fluffy. Tag panden ud af ovnen, når tiden er gået, vend skålen med couscous ud over og klap den forsigtigt fast omkring kyllingen. Bag retten i 10 min. og vend den derefter ud på et stort serveringsfad med en rask bevægelse, sæt resten af tzatzikien på i små klatter. Server den straks, dampende varm fra ovnen, og grib kniv og gaffel.
En virkelig sjov og lækker ret at tilberede. Jeg har brugt rosenkål her, men man kan bruge den samme teknik til at branke alle slags middelhavskål, fx broccolini, grønkål, blomkål og romanescokål.
4 PERSONER
25 MINUTTER
Det skal du bruge
• 500 g rosenkål
• 50 g parmesan, plus ekstra som tilbehør
• 250 g græsk yoghurt
• ½ citron
• 2 tykke skiver surdejsbrød
Sådan gør du
Trim rosenkålene og skær dem i halve, rist dem på en stor non-stick-pande ved jævn varme i 15 min., eller til de er flot brankede udenpå og dampende og møre indeni, vend dem derefter ud på et skærebræt. Riv i mellemtiden det meste af parmesanen, og vend den i yoghurten sammen med citronsaften. Smag omhyggeligt til med havsalt og peber og fordel yoghurten på et serveringsfad.
Varm panden op ved jævn-høj varme. Skær brødet i 1 cm store tern og steg dem i et godt dryp olivenolie i 4 min., eller til croutonerne er gyldne, riv resten af parmesanen ud over dem til sidst, vend i dem undervejs. Fordel croutonerne og rosenkålene oven på yoghurten, slut af med nogle parmesanspåner og et dryp ekstra-jomfruolivenolie, og vend det hele let sammen lige før serveringen.
Jamie Oliver:
’5 ingredienser – Middelhavsmad – Enkel og uimodståelig mad’, forlaget Lindhardt og Ringhof. Fotos af David Loftus. 320 sider, vejl. Pris: 299,95 kr.