Lyt til din indre hulemand: Løb stressen ud af kroppen

Af: Leif Skive, overlæge, amadeuslægerne.dk

Foto: Colourbox

Når kroppen er i for højt gear og du har svært ved at sove på grund af stress, er det blandt  andet fordi din indre hulemand er på spil. Løb en tur, spil badminton eller slå på en boksebold – så sover du meget bedre!

Forestil dig pludselig at være konfronteret med et farligt dyr! Din krop reagerer med en  maksimal stressreaktion. Du vil lynhurtigt mobilisere alle dine ressourcer med henblik på  enten at kæmpe eller at flygte. Begge løsninger kræver maksimal blodgennemstrømning og iltforsyning til dine muskler. For at opfylde det krav stiger dit adrenalinniveau i blodet  kraftigt, og det giver højt blodtryk og hurtig puls. Efterhånden stiger også koncentrationen af binyrebarkhormoner, og dermed mobiliseres sukker og fedt for at forsyne de arbejdende muskler med energi. Alt sammen meget hensigtsmæssigt i forhold til den  forestående kamp eller flugt.

Stress en meget vigtig funktion, som har gjort mennesket i stand til at overleve i  årtusinder.

Men hvad sker der hvis du i en meget travl hverdag konstant er under pres – ikke på  grund af et farligt dyr, men som følge af hverdagens og arbejdets problemer? Der sker  præcis de samme reaktioner i din krop. Problemet er bare at du ikke har noget at bruge  det høje blodtryk og den høje puls til. Du har heller ikke noget at bruge det høje blodsukkerniveau eller fedtet til, for musklerne arbejder jo ikke!

Stressreaktionerne belaster kroppen

Resultatet bliver at du risikerer permanent forhøjet blodtryk, hjertebanken og ubehag på  grund af den hurtige puls. Hvis det forhøjede blodsukker og det forhøjede fedt i blodet (= forhøjet kolesterol) ender med at blive permanent, risikerer du at få åreforkalkning og måske senere type 2-diabetes.

Hvis du går i seng med et højt adrenalinindhold i blodet, vil du mærke din puls tydeligt – enten som hjertebanken, susen i ørerne eller evt. ligefrem som tydelige hjerteslag mod madrassen når du lægger dig på venstre side. Hvis du har fået for højt blodtryk, kan  nattesøvnen blive forstyrret af hovedpine.

Udnyt situationen

Virkningen af motion efter en stressende dag på jobbet er indlysende: En god løbetur, hvor du får sved på panden, udnytter simpelthen alle de i virkeligheden hensigtsmæssige processer som kroppen har startet – det høje blodtryk og den høje puls pumper blod ud til de arbejdende muskler, og adrenalinet bliver brugt efter hensigten. Sukkeret og fedtet  bliver forbrændt, og det forhøjede blodsukker falder på plads.

Motion virker også beroligende og vil kunne fjerne den anspændthed du typisk vil føle  efter en stresset arbejdsdag. Alt sammen medvirker det til at du hurtigere kan falde i søvn og opnå en længere, uforstyrret nattesøvn. Og i det lange løb forebygge mange af de negative følgevirkninger af stress.

Konklusionen er: Undgå altid langvarigt stress, men hvis du er i en meget stresset periode,
kan en god løbetur ofte ”få trykket til at lette”.

OBS: Motion kan, som vist ovenfor, forebygge stress-sygdom, og motion og bevægelse er også en del af ‘kuren’, hvis man først er ramt af langvarig stress. Men her er valget ikke altid den hårde motion, tværtimod.

Læs artiklen “Når kroppen er stresset” her.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.