Internettet er en jungle af informationer, gode råd og mere eller mindre lødig viden om løb. Her får du Krop+Fysiks guide til at få mest muligt ud af din digitale løbetur.
Løb er blevet super hipt! Derfor er der helt automatisk opstået en uhyre stor mængde viden og erfaringer om emnet. Alt fra udstyr til træningsformer og fra skadesbehandling til halvreligiøse åbenbaringer er hyppige samtaleemner i klubhuse, kantiner – og selvfølgelig på internettet.
Netop fordi løb primært dyrkes på egen hånd, bliver internettet et relevant mødested for menings- og erfaringsudveksling af enhver slags. Det er lidt af en jungle at finde rundt i! I det følgende vil vi give input til danske løbehjemmesider og løbeblogs som denne artikels forfatter finder seriøse, relevante, inspirerende eller blot underholdende. Det skal dog bemærkes at nettet er en foranderlig størrelse, og at mange hjemmesider forfattes og drives af ildsjæle. Hvis disse personer ”brænder ud”, kan sider der i årevis har sprudlet af entusiasme og energi, pludselig en dag være væk. Vær derfor nysgerrig i din søgning, og del dine favoritsider med dine løbekammerater.
Træningsviden
Løb er blevet en del af mange menneskers identitet – når man løbetræner, viser man omverdenen at man har overskud og kontrol. Løberne er dermed også blevet særdeles interessante og attraktive for det kommercielle marked, og i dag satser stort set alle trykte medier eksempelvis massivt på løbemarkedet. Desuden er der opstået en række hjemmesider med mere eller mindre lødig viden om løb, skader osv.
Ved grundigere læsning vil man dog hurtigt opdage at mange artikler er forfattet som ”gammel vin på nye flasker” og desværre alt for ofte med graverende fejl, som skaber mere tvivl end viden. Det kan være svært for lægmand at sortere i hvad der er privat eller kommercielt baseret ”viden”, og hvad der reelt er belæg for at skrive. Her må man først og fremmest bruge sin sunde fornuft.
Blandt de seriøse og lødige websites, hvor det heller ikke kræver særlige forkundskaber og uddannelse at blive en klogere løber, kan nævnes Motion Online, som i mere end et årti har præget internettet med seriøst træningsindhold, forum og skarp kritik af den generelle træningsformidling i det øvrige mediebillede.
Og så er der naturligvis Krop & Fysiks egen hjemmeside, hvor du kan blive lidt klogere på løb, men ikke mindst også på hvordan du undgår skader, genoptræner og supplerer din træning.
Se mere: www.motiondanmark.dk, www.motion-online.dk
Bloggere
En blog er en hjemmeside som jævnligt opdateres med kortere indlæg eller artikler. Som regel er det muligt for læseren at kommentere og diskutere indlæggene. Indholdet kan være dagbogsagtigt, debatterende eller tematisk.
En god blog udtrykker forfatterens – bloggerens – personlige tanker og holdninger, men er samtidig målrettet de interesserede læsere. En god blog består i høj grad af en løbende dynamisk kommunikation mellem forfatter og læser, ligesom den er personlig, velskrevet og kan give træningsinspiration til andre, blandt andet via regelmæssig opdatering af bloggerens egen træning, samt betragtninger om løbeverdenens finurligheder, både stort og småt, seriøst eller humoristisk.
Jeg har her udvalgt tre danske eliteløberes blogs. Træningsbeskrivelserne vil for mange motionister være uoverskuelige, men løbernes evne til at arbejde struktureret og målrettet er noget vi alle kan inspireres af.
Motionister blogger også. Sidstnævnte blog er et eksempel på en tidligere anti-løber, som alligevel blev ramt af dillen og nu passioneret brænder for og beskriver alle motionsløberens glæder og frustrationer.
Læs mere: henrikthem.blogspot.com, jakobhannibal.blogspot.com, www.mortenmunkholm.com og larsogmotion.blogspot.com
Træningsvejledning
Mange motionsløbere oplever på et tidspunkt at ambitionsniveauet ikke helt står mål med udbyttet. De mangler med andre ord mere eller bedre viden om træningsplanlægning. I mange løbeklubber kan man søge råd og vejledning hos trænere eller mere erfarne løbere. Er man ikke medlem af en klub, er der på nettet mange andre muligheder for hjælp.
Ligesom der i idrætter som golf, tennis og fitness i årevis har været tradition for at man kan købe enetimer med en professionel træner, findes der i dag masser af tilbud til motionsløbere – eksempelvis om løbestilsanalyse eller træningsplanlægning. Ofte kan du også tilkøbe en lang række løberelaterede produkter, fx pulstest, body-age eller fedtprocentudregninger. Mange firmaer har også fysioterapeuter, diætister eller psykologer tilknyttet, så træningen kan optimeres og målsætningerne indfries – uanset om man er eliteløber eller motionist. Vurder selv dit behov og hvor meget det må koste at nå dit mål.
Læs mere: www.dinform.dk, www.Running26.dk, www.multicoach.dk og www.runningstyle.dk
Netværk
Har du ikke mulighed for at træne i en løbeklub, er der på nettet andre måder at indgå i løbefællesskaber. Løbere der benytter ure med GPS-systemer, kan uploade deres data på diverse hjemmesider, og i digitale træningsdagbøger holde kontrol og planlægge deres træning. Desuden kan medlemmerne se hinandens træning, sammenligne træningsmængder (distancer og hastigheder) og dermed konkurrere på tværs af tid og landegrænser. Siderne har hyppigt konkurrencer hvor landsdele fx kæmper om at nå et vist antal tilbagelagte kilometer.
Se mere: www.arena365.com www.endomondo.com
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.