Kom sundt i gang efter ferien

Af: Kirstine Buske Nielsen

Sommerferien kører ofte på frihjul, og hygge fylder mere end normalt. Men hvordan kommer man tilbage til en sund hverdag efter en lang ferie? Her får du fem råd til at fylde sund brændstof på børnene og fem råd til at få motion ind i hverdagen.

Fyld sundt brændstof på

Marina fredskilde kommer med fem gode råd til at at komme i gang med den sunde kost efter ferien. Hun ejer Diætisten i Helsingør og har mange års erfaring med at hjælpe familier til at få den sunde kost ind i hverdagen.

Start med morgenmaden

Morgenmaden er et godt sted at starte. Sørg for at stå op i god tid, så der er tid til at nyde maden. Vælg fiberholdige produkter som rugbrød, havregryn eller müsli og et magert mælkeprodukt. Det kan eventuelt suppleres med lidt æg og et stykke frugt. For at få alle fibrene med er det vigtigt at spise frugten i stedet for at indtage den som juice eller smoothie.

Madpakken skal være sjov

Inddrag barnet i madpakkeplanlægningen. Det er altid sjovere når man selv har været med til at bestemme hvad man skal have at spise. En rugbrødmad kan hurtigt blive kedelig. Lav i stedet en rugbrødssandwich med salat og kødpålæg. Det kan være seranoskinke, laks, kylling, eller hvad dit barn ellers kan lide. Pep sandwichen op med lidt pesto, smørreost eller hjemmerørt dressing.

Lange skoledage kræver mellemmåltider

Bag nogle grove boller og gør dem mere spændende med trænebær, mørke chokoladestykker eller nødder. De kan tages direkte op af frysen, og så tør de op i tasken i løbet af dagen og er klar som et mættende mellemmåltid.

Husk mælken!

Børn skal helst have 0,5 l mælk om dagen for at få nok kalk, men det er der mange, der ikke får. Derfor kan det være en god idé at tilbyde dit barn en skål yoghurt med fiberdrys når sulten melder sig efter skole. Det mætter godt, du sparer på kalorierne, og så er det en god måde at få mælkeprodukterne ind.

Skaf inspiration

Husk at det skal være sjovt at spise sundt. Sørg for at have en positiv indgangsvinkel og vær et godt forbillede for dit barn.
På skolemælk.dk kan du finde opskrifter og en masse gode tips til at gøre den sunde mad mere attraktiv.


 

Motivation til at motionere

Heidi Klakk er fysioterapeut, Ph.D. og forsker i børns sundhed. Hun giver fem gode råd til at motivere dit barn til at være fysisk aktiv.

Aktiv transport

Det er en god idé at indarbejde motion i den daglige transport. Sørg for at barnet cykler eller går til skole. Man kan også nuppe løbehjulet eller hoppe i et par rulleskøjter.

Begræns stillesiddende tid

Når børn ikke har mulighed for at sidde stille foran computeren eller tv’et, finder de selv på aktive lege i stedet. Begræns derfor skærmtiden til under to timer om dagen.

Sport sammen med andre

Det kan være en god idé at lade dit barn starte til holdaktiviteter som fodbold, gymnastik eller svømning. Forskning viser at oplevelsen af medbestemmelse og at høre til styrker den indre motivation for at være aktiv

At føle sig god til noget

Det kan ofte være en barriere for børn hvis de føler de er dårlige til den aktivitet de skal lave. Læg derfor mærke til hvor dit barn har succes, både socialt og motorisk. Hvis det har svært ved boldspil, skal det måske gå til dans eller gymnastik. Her er det også vigtigt at spørge dit barn hvad det har lyst til, og præsentere det for forskellige aktiviteter. På den måde handler det ikke om at det skal være aktivt og gå til noget, men bliver et spørgsmål om at finde det der giver mening for barnet at deltage i

Du er rollemodellen

Hvis mor og far cykler til arbejde, vil barnet også gerne cykle i skole. Sørg for at give dit barn en positiv oplevelse af det at motionere.

Husk! Børn skal motionere 60 minutter om dagen ved moderat til høj intensitet. Hvis dit barn i forvejen er aktivt, vil det som regel hurtigt komme i gang af sig selv igen efter ferien. Derfor sker der ikke noget ved at lade ferien køre lidt i frigear.


 

Get Moving!

Sundhedsstyrelsen kørte i 2016 en kampagne der hedder Get Moving, som skal få forældre til at hjælpe deres 10 til 13-årige børn til at være fysisk aktive. Se mere på www.getmoving.dk, hvor du også finder flere inspirationsfilm.

NB: Prøv at læse samtlige råd én gang til. Men denne gang læser du dem som om de var tiltænkt dig selv. Giver det mening?

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.