Hold fast i sommer-energien

Af: Mette Jacobsen

Kender du til at din form er bedst i sommerhalvåret? Du har mere energi og får arbejdet mere effektivt. De små skavanker du har, fx den dårlige ryg, forsvinder måske også om sommeren. Der er flere timer hvor det er lyst, og det gør det mere attraktivt at motionere før eller efter arbejde. Og den gode form giver bonus i form af mindre træthed i  hverdagen, større overskud, bedre humør (for blot at nævne nogle enkelte ting). Alt i alt en herlig spiral.

Men nu nærmer tiden sig hvor de lange løbetights skal frem igen, og hvor det er mørkt når du får fri fra arbejde. Og det kan unægteligt virke som en stopklods. Der sker ofte det for de veltrænede at hvis den intensive løbetræning mod fx DHLstafetten eller halvmaratonen er overstået, så går gassen af ballonen – for så er der jo god tid til næste gang. Og for de mindre målrettede forsvinder de spontane spadsereture, havearbejdet og udendørsspillene sammen med sommeren. Træning og motion går på stand by, og vinteren kommer over os.

Selvom der stadig er længe til vinteren, og vejret stadig er dejligt, hvorfor så ikke sætte  sig som mål allerede nu at du vil bevare den gode form hen over vinteren. Dette vinterhalvår kunne være tidspunktet hvor du blev enig med dig selv om at blot fordi vejret er anderledes, skal det ikke gå ud over din form og dit helbred. Mulighederne er mange; ikke mindst hvis du kan vænne dig til at træne indendørs i en periode. Boksetræning, svømning, badminton, motionscentre med alle de tilbud der er – fx holdtræning, lige fra spinning til pilates. Og husk at al bevægelse tæller: At fortsætte med at tage cyklen frem for bilen til arbejde, at holde små aktive pauser på jobbet, at spadsere en tur uanset vejret.

Det gælder i høj grad også dem der ikke allerede er i form. Jeg hører ofte følgende bemærkning fra folk der kommer til mig for at få træningsråd: ”Jeg har prøvet at komme i gang mange gange, men det træningsprogram jeg har, er uoverskueligt, og der går ikke  længe før jeg har mistet gejsten.” Min bedste erfaring med folk der gerne vil i gang med at træne, er at de får et program med bare 3-5 gode øvelser, gerne nogle som kan udføres  hjemme på stuegulvet. Det kan ikke erstatte kredsløbstræningen, men det kan holde kroppen i gang, og der er masser af fleksibilitet: Det kræver ikke bad og omklædning. Der skal afsættes under 10 minutter, og det har alle altså tid til. Og du kan sågar lytte til  TV-avisen i baggrunden! Først og fremmest handler det om at få det gjort, og det er jo det der er så uendeligt svært. Nye vaner. Når først det er blevet rutine, kan der bygges på med andre aktiviteter, for så har man som oftest fået blod på tanden. Og har opdaget at  man måske slet ikke har så ondt i ryggen mere. Du kan finde inspiration til øvelser på  her på hjemmesiden.
 

Og ved du hvad: Øvelser kan du lave sommer, vinter, i regn og slud og det hele. Nemmere kan det ikke være. Altså når du lige har brudt den «onde cirkel» og er kommet i gang.

God fornøjelse med træningen!

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.