Hjernepause: Stop op – og bliv ladet op

Tekst: Marianne Nørup, fysioterapeut

Foto: Anna Vibeke Johansson

Ifølge psykolog Henrik Tingleff reducerer 3 minutters pause til hjernen indholdet af stresshormonet adrenalin med 30 %. Ved at trække vejret dybt eller have sunde relationer med andre i de tre minutter, reduceres indholdet af adrenalin med 50 %.

De tre minutter kan bruges på meget forskellig vis. Har du arbejdet med noget fysisk eller psykisk anstrengende, har du måske mest brug for at slappe helt af i kroppen. Har du siddet stille længe, har du sandsynligvis brug for at bevæge dig. Begge dele med fokus på at tømme hjernen og give den en pause. Bare det at være sammen med andre og tale om noget andet end arbejdet, har stor effekt.

Her er 4 andre forslag til 3(+) minutters hjernepause:

Træk vejret – og mærk dit åndedræt

At fokusere på sin vejrtrækning i ro og mag kan dæmpe stress og øge energiniveauet. FX: Sid behageligt med ret ryg (eller lig på ryggen, hvis muligt). Luk øjnene, slap af i skuldre og mave. Tag et antal dybe vejrtrækninger, hvor du mærker luften fylde brystkassen. Gå gerne efter at trække vejret ind (gennem næsen) på 5-6 sekunder og puste ud på 5-6 sekunder.

Stræk dig til ny energi

Rolige bevægelser, hvor du mærker og strækker kroppen, kan hjælpe til at tømme hjernen og give ny energi. Prøv fx Krop+fysiks energiflow-serie, som du kan finde på www.krop-fysik.dk og på youtube (søg på ‘energiflow krop fysik’).

Brug kroppen

Elastiktræning vækker dine muskler af dvale og øger blodgennemstrømningen – også til gavn for hjernen. Som et ekstra plus forebygger øvelserne også muskel/led-ømhed og smerter.

Få pulsen op!

Når du får gang i kredsløbet, giver det frisk ilt til krop og sind, mens hjernen får en pause.

Du kan finde øvelser og inspiration til både vejrtrækningsøvelser, stræk, elastik- og pusltræning her på siden

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.