Håndboldstjernen investerer i fremtiden

Af: Jacob Bech Andersen, journalist

Foto: Scanpix

Trods en lidt fremskreden alder og en række skader gennem karrieren føler håndboldstjernen Jesper Nøddesbo sig mere fit end nogensinde før. Han er blevet meget bevidst om at træne rigtigt og spise sundt, og målet er at spille håndbold på topplan til han bliver 40 år.

 ”Hvad snakker du om? Jeg er da ikke halvgammel.”

Med et stort grin forsøger håndboldlandsholdsspilleren Jesper Nøddesbo at virke voldsomt fornærmet da undertegnede præsenterer ham for præmissen for dette interview.

Det skal handle om skader, og det skal handle om hvordan man som ’halvgammel’ håndboldspiller holder sin krop fit og kampklar i en sportsgren der generelt forvolder mange skader.

For hvad enten Jesper Nøddesbo vil det eller ej, så er man ikke helt ung længere i elitesportsregi, når man som han har passeret de 33 år. Det lykkes da heller ikke landsholdsspilleren at blive ved med at spille fornærmet.

– Nej, jeg kan jo nok ikke løbe fra min alder, siger Nøddesbo og griner igen:

– Men når det så er sagt, så føler jeg mig lige nu utrolig fit, og jeg er slet ikke parat til at trappe ned med håndbold, bare fordi jeg er blevet 33 år.

Bliver ved

Ordene fra den bomstærke stregspiller serveres over mobilen fra Barcelona. Her har Jesper Nøddesbo siden 2007 været en bærende kraft i en af verdens bedste håndklubber, FC Barcelona, hvor han har vundet alt hvad vindes kan – inklusiv Champions League.

 – Det er så dejligt ukompliceret i Barcelona. Man behøver ikke diskutere målsætninger og den slags – det ligger bare i kortene at vi skal vinde alt hvad vi stiller op i.

 Og meget tyder på at det bliver til endnu flere titler for den danske stregspiller i Spanien. For få måneder siden forlængede håndboldstjernen nemlig sin kontrakt med FC Barcelona med fire år, hvilket betyder at Nøddesbo er 37 år når kontrakten udløber. Derfor har han da også gjort sig overvejelser om sin fysiske tilstand.

 – Jeg tænker i dag meget over at jeg nødt til at passe på min krop hvis jeg vil være med på det her niveau. Jeg bliver simpelthen nødt til at gøre tingene på en lidt anden måde end da jeg var 20 år. Omvendt er jeg også overbevist om at der kan være mange gode år i mig endnu som håndboldspiller hvis jeg tænker mig om. Jeg kender flere spillere der har holdt til omkring 40-års-alderen, og det kunne jeg på nuværende tidpunkt også godt tænke mig,  siger Jesper Nøddesbo. Han afslører at han på det seneste har foretaget en række ’fremtidsinvesteringer ’på det fysiske område. 

– Hvis jeg skal kunne give den gas i de næste fire år, så skal der være styr på alt. Jeg styrketræner derfor dagligt, og jeg har i dag meget mere fokus på at lave øvelserne i træningslokalet korrekt end jeg havde tidligere. Derudover har jeg ansat en personlig træner, og i forhold til kosten er jeg mere eller mindre gået over til stenalderkost, siger Jesper Nøddesbo.

Skader

På skadesfronten har Jesper Nøddesbo, ligesom de fleste andre håndboldspillere, oplevet en del udfordringer af forskellig slags. En rygskade har generet ham gennem længere tid, og en gammel skade i fodledet bliver også ved med at give stregspilleren kvaler. Netop fodskaden bevirkede at Nøddesbo blev sendt hjem fra VM før tid i 2012.

– Det var selvfølgelig meget træls. Problemerne med fodledet er irriterende, men der er ikke så meget at gøre ved det. Jeg må i stedet glæde mig over at jeg har været forskånet for de helt alvorlige skadesforløb med operationer og den slags, siger håndboldspilleren. Han har dog altid sine gamle skader in mente når han kaster sig ud i den daglige fysiske træning.

– Rygproblemerne har jeg fået via de mange vrid man får som stregspiller, men jeg har fået det bedre i ryggen efter jeg er begyndt at satse meget på core-træning. Jeg forsøger at træne så korrekt som muligt, og øvelserne skal laves ordentligt. Da jeg var ung, var jeg meget mere brutal i min måde at styrketræne på, men min personlige træner har hjulpet mig meget til at træne på en mere velovervejet måde. Udstrækning fylder også meget i min træning i dag, siger Jesper Nøddesbo, som allerede nu mærker en betydelig positiv effekt af den fysiske træning.

Stenalderkost

Også kostomlægningen til stenalderkost har virket efter hensigten.

– Måske er det mentalt, men jeg føler at min kostomlægning har gavnet mig meget. Min krop er mere i balance, jeg sover bedre og har mere overskud, siger Jesper Nøddesbo. Han erkender dog at han ikke holder den proteinrige stenalderkost fuldstændig slavisk.

– Vi har jo en lille datter vi skal tage hensyn til, så derfor kan vi i familien ikke spise stenalderkost hver dag. Desuden kan jeg altså til tider også godt lide lidt sukker.  

Om det er kostomlægningen, den nye personlige træner eller bare Nøddesbos generelt gode form er uklart, men faktum er at håndboldspillerens fysik har gjort ham til en ganske populær spiller på landsholdet – ikke mindst blandt de kvindelige fans. Og da den 33-årige håndboldspiller i forbindelse med et velgørenhedsshow smed kludene, så var landets kvindelige håndboldfans mere end tilfredse. Billedet af den (næsten) nøgne håndboldspiller, der blev taget af DR, blev i hvert faldt hurtigt et kæmpe hit på Twitter og Facebook, og de efterfølgende kommentarer rummede alt fra reel respekt til halvlumre tilbud. 

Skulle du lige vise at du trods de 33 år stadig holder dig godt? 

– Ha ha, nej det var ikke noget med at vise sig frem. Jeg synes bare det var et sjovt indslag, der kunne hjælpe et godt formål, men jeg havde virkelig ikke regnet med at få så megen respons på billedet. Det har været meget overvældende.

Satser på flere medaljer

Mens Jesper Nøddesbo klubkarriere i Barcelona har kørt godt og stabilt, har landsholdsdelen været forbundet med lidt flere udfordringer.

 Som nævnt satte en fodskade en stopper for Nøddesbos VM i 2012, og ved andre lejligheder er han blevet siet fra i sidste øjeblik af den tidligere landstræner Ulrik Wilbek.

– Det har været lidt op og ned, men det accepterer jeg, siger Jesper Nøddesbo, som stadig har mod på landsholdstrøjen,

– Absolut. Hvis den nye landstræner (Gudmundur Gudmundsson, red) kan bruge mig, vil jeg gerne være med, siger Jesper Nøddesbo, der har masser af ambitioner på landsholdets vegne.

– Jeg vil da gerne vinde nogle flere guldmedaljer med landsholdet, og jeg tror bestemt det er muligt. Jeg ser i hvert fald ikke nogen grund til at slække på ambitionerne med det hold vi har i dag.

Blå bog

Navn: Jesper Nøddesbo

Født 23. oktober 1980 i Herning

Højde: 1,99 m

Vægt: 93 kg

Klubber: FC Barcelona, KIF Kolding: 2004-2007, Team Tvis Holstebro

Landskampe:160 (343 mål)
Resultater: Har med landsholdet vundet EM-sølv, to gange VM-sølv og EM-guld. Derudover Champion League-titel plus talrige spanske mesterskaber og pokaltitler med Barcelona.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.