Guide til den gode bilferie

Af: Marianne Nørup, fysioterapeut

Foto: Scanpix/Iris

Hold kroppen i gang, humøret højt og hinanden ud når I pakker familien sammen på ganske få kvadratmeter i timevis. For ferien starter allerede i bilen

Snart stiger et stort antal danskere ind i deres biler for at køre til drømmeferiemålet. Uanset om turen går Danmark rundt, eller om familien triller hele vejen til Norge, Italien eller Frankrig, så er det lang tid at sidde indelukket i en lille kabine. Man kommer i enhver forstand tæt på hinanden. Når bildøren smækker bag feriefolket, venter mange timer med tung luft og ganske lidt plads at gøre godt med.

Men de værste gener kan faktisk forebygges! Ved at planlægge turen så der bliver pauser, sørge for at alle sidder godt, sørge for så frisk luft som muligt og ikke mindst udnytte pauserne fornuftigt, ja så er det sandsynligt at familien når frem til feriemålet uden hekseskud og hold i nakken – og måske endda også som gode venner!

Siddestillinger

Man kan ikke give en nøjagtig opskrift på ‘den korrekte siddestilling’, heller ikke i en bil. Men det kan betale sig at kigge nærmere på bilens muligheder for at regulere på fx sæde og rat. Sædet kan som regel reguleres på flere måder, mange biler har i dag regulerbart rat, og netop forholdet mellem sæde, rat og pedaler er afgørende for hvor godt bilens chauffør sidder. Det er en god ide at indstille førerpladsen så der er god støtte til ben, ryg og nakke, og sørge for at rattet kan nås med en afslappet stilling i arme og skuldre. En opret siddestilling anbefales af Rådet for Sikker Trafik for at sænke risikoen for følger efter evt. påkørsel bagfra. Nakkestøtten skal indstilles så den flugter med det øverste af hovedet.

Afprøv mulighederne, og find gerne flere forskellige måder at sidde på!

Skift stilling

Variation er nemlig nøgleordet når man skal sidde længe i en bil. For passagererne er det forholdsvist enkelt at skifte stilling jævnligt under kørslen – og de kan desuden fint lave strækøvelser og små bevægelser undervejs. For chaufføren er det selvsagt mere vanskeligt. Men det koster faktisk ikke mange minutters pause at holde ind til siden og ændre på sæde og rat – eller endnu bedre: skifte chauffør.

Og så bør pauserne bruges fuldt ud! Kom ud af bilen, løb hen til toiletterne, stræk ud og få gang i blodomløbet! Selv få minutters aktivitet gør underværker!


10 gode råd til bilferien

  1. Variér din siddestilling!
  2. Passagerne kan sagtens lave små stræk og bevægelser undervejs.
  3. Hold pauser! Frisk luft og bevægelse er en glimrende investering – også for stemningen i bilen! Brug pauserne til at bevæge jer – få pulsen i vejret, stræk kroppen og nyd den friske luft. (Selvom den måske lugter en anelse af tysk motorvej, så er det dog en forandring fra luften i det lille indelukke I kommer fra!)
  4. Undersøg inden turen hvad bilen egentlig kan – på hvor mange måder kan sæderne indstilles, kan rattet reguleres etc. Hver plads skal indstilles individuelt så den passer den der sidder på den! Kan sæderne ikke reguleres, så kan fx et sammenrullet håndklæde i lænden eller en pude at sidde på være en god hjælp.
  5. Skift chauffør ofte – og lad også passagererne skifte pladser!
  6. Sørg for god solafskærmning til alle, så ingen sidder og anstrenger øjnene.
  7. Undgå kulde, træk og varme. Temperaturen i bilen skal helst ligge mellem 20 og 22° C (min. 18 og max 25). Luft ud i alle pauser, benyt om muligt aircondition, og undgå åbne vinduer over længere perioder – det medfører træk og forurening.
  8. Drik masser af vand (det giver også flere kærkomne tissepauser) og hav sunde lækre snacks klar; det er med til at holde jer friske.
  9. Underholdning – musik, lege, spil, oplæsning – får turen til at virke kortere.
  10. SLAP AF – DU HAR FERIE! At lade skuldrene være trukket op under ørerne, give idioten i bilen ved siden af fingeren og hidse sig godt op midt i motorvejskøen mellem Hamburg og Köln er også en slags motion. Men man kunne jo også vælge at tage sig den tid det tager. Ferien starter allerede i bilen, og ikke først når I når bestemmelsesstedet. Nyd den!

Læs mere om indstilling af førersædet, om sunde og sikre kørevaner og om forebyggelse af whiplash-skader i artiklen ”Hold dig kørende – uden smerter” 

Hold dig kørende – uden smerter

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.