Stil krav! En del hoteller, vandrerhjem, hytter og campingpladser er blevet certificerede via ordninger som Blomsten, Svanen og Den Grønne Nøgle, som et bevis på at de gør en indsats for at minimere miljøbelastningen. Du kan finde kriterier og hoteller her:
www.dengroennenoegle.dk og www.ecotourism.org.
På Skallerup Klit feriecenter kan man holde ferie uden at belaste klimaet med CO2. Den varme og el centret bruger, er nemlig produceret gennem sol- og jordvarme, træpillefyring og miljøvenlig dansk vandkraft. Næste skridt er at opstille to megawatt vindmøller, som vil gøre Skallerup Klit hundrede procent selvforsynende med miljøvenlig el. www.skallerup.dk
Sidste år åbnede Danmarks første CO2-neutrale hotel: Crowne Plaza Copenhagen Towers. Hotellet henter vand 100 meter under jorden i et grundvandsbaseret anlæg der reducerer energiforbruget til varme og køling med 90 %. Hotellet huser også Danmarks største solcellepark, som producerer 170.000 kWh om året. Det svarer til strømforbruget i 55 parcelhuse.
Læs mere på: http://www.cpcopenhagen.dk.
På Blåvand Kurbad og Wellness kan du med god grøn samvittighed svælge i skønne kurbade. Til opvarmning af såvel centret som alle bassiner er der nedgravet 6 km jordvarmeslanger, ligesom der er opsat et 300 m² stort solfangeranlæg som skaffer energi til centret. Læs mere på www.blaavandwellness.dk.
Vi påvirker ikke blot miljøet via CO2-udledning. Masseturismen kan også skade naturområder, koralrev mv. Det forsøger man at undgå via det populære begreb økoturisme, som karakteriseres ved at den rejsende søger at forurene og påvirke det lokale økosystem så lidt som muligt. Som økoturist støtter man desuden den lokale kultur, økonomi og bæredygtighed.
Der findes en række organisationer såvel som certifikater for økoturisme – læs mere på www.ecotourism.org og http://sustnternational.orgainabletraveli.
På www.greentraveller.co.uk kan du få tips til grønne og miljøvenlige feriemål og feriemåder i hele verden, fx ecolodges, hytter, klostre, cykelruter og mange andre indbydende rejsemål.
På http://ecopassenger.org kan du beregne den mest miljøvenlige transportform når du skal på længere ture. Du indtaster din rejse, og får så en sammenligning af CO2-udledning og anden forurening for henholdsvis fly, bil og tog. Du kan indtaste konkrete oplysninger om biltype, antal passagerer mv. Husk at vælge den beregning der medtager alle klimafaktorer og ikke kun CO2-udledning. EU’s miljøagentur står bag denne gennemarbejdede hjemmeside.
Er du interesseret i en ny form for aktiv ferie, kan du prøve at wwoofe. Som wwoofer kan du rejse rundt og hjælpe til med arbejdet på økologiske gårde i Danmark eller resten af verden, mod fri kost og logi. Wwoofing er for alle – du skal bare være frisk på at give en hånd med i det daglige arbejde.
Læs mere på www.wwoof.dk og www.wwoof.org.
Det er skidt for miljøet at flyve. Sådan er det! Beslutter du dig alligevel for at flyve, så overvej følgende:
Kilde: Miljø og Sundhed m.fl.
Adskillige flyselskaber og hjemmesider sælger klimakompensation, fx ifm. flyrejser. Ideen er at man så vidt muligt neutraliserer sit CO2-udslip. Man indtaster afrejsested og destination, herefter udregnes den anslåede CO2-udledning, og man betaler så et beløb der svarer til hvad det koster at kompensere den givne mængde CO2 via udvalgte projekter der reducerer udledningen af klimagasser – typisk projekter i udviklingslande som producerer vedvarende energi eller planter skove rundt om i verden.
Prisen for et ton CO2 varierer en del, ligesom udregningsmodellerne er forskellige, og markedet er desværre svært at gennemskue.
Blandt udbyderne er:
www.atmosfair.de
www.climatecare.org
www.climatefriendly.com
www.greenseat.com og
www.carbonneutral.com
Læs mere om klimakompensation på www.miljoeogsundhed.dk.
Hop på toget kl. 15.37 i Kolding (13.00 fra København), så er du midt i Berlin inden klokken er 21 samme aften. Meget hurtigere kan det ikke gøres! Undervejs kan du gøre dit arbejde færdigt, læse en god bog, spise aftensmad eller se en god film på computeren. Samtidig sparer du miljøet for op til 169 kilo CO2 – samt diverse skadelige partikler mv. – pr person retur.
Vil I på en romantisk tur til Paris, hvorfor så ikke gøre transporten til en del af oplevelsen? Frem for uproduktive ventetider i lufthavne og taxaholdepladser kan I hoppe på toget i Kolding kl. 21:08 (18:42 fra København), sove ombord og ankomme udhvilet til Paris næste morgen kl. 9:59. I skal kun skifte tog en enkelt gang, og I sparer tilsammen 698 kg CO2 retur.
Vidste du at du kan tage toget til London med afgang 21.08 fra Kolding (18:43 fra København) og ankomme kl. 10:26 i London. Der er togskifte i Köln og Bruxelles, men stadig plads til ubrudt nattesøvn.
Find din egen rejse på www.rejseplanen.dk (klik på ”Søg internationalt”). Eller ring til DSB: 7013 1415.
Mange er tilbøjelige til at afvise togrejser fordi de tager længere tid end fly. Men husk at tælle al ventetiden med i lufthavne mv., og tænk på at tiden i toget er effektiv tid. Og endelig: Hvorfor ikke gøre selve rejsen til en fuldgyldig del af oplevelsen? Lad ferien begynde med togrejsen.
Det er som udgangspunkt enkelt: Jo længere væk, jo mere forurener vi gennem transporten. Der er stor forskel på at holde ferie i Danmark eller Tyskland frem for Italien, Grækenland eller Thailand. Og skal vi langt væk, er der stor forskel på om vi flyver, kører i bil, bus eller tog. Det giver også sig selv at en uges vandre- eller sejlferie belaster miljøet væsentligt mindre end en uge i motorbåd eller mobilhome.
Grafen herunder viser hvor meget CO2 en familie på fire personer udleder ved forskellige transportformer og rejsemål. Tallene gælder returrejse fra København i middelstor dieselbil, eller tog eller fly med gennemsnitlig belægningsgrad, iflg. Climatefriendly.dk (fly) og Ecopassenger.org (bil og tog). Yderligere forurening ikke medtaget.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.