Førstehjælp til hjertestop: En person falder om – hvad gør du?

Tekst/foto: Hjerteforeningen

Går i panik? Lukker øjnene og overlader det til andre? Eller gør du som to ud af tre danskere og giver førstehjælp? Chancen for at overleve et hjertestop øges nemlig med 400 procent hvis du kan redde liv.

Hvert år rammes knap 4.000 danskere af hjertestop uden for hospitalet. Godt 200 af dem overlever! Det er alt for få og meget færre end mange andre lande, hvor op mod dobbelt så mange overlever, siger Hanne Balle, næstformand i Dansk Råd for Genoplivning og ansvarlig for Hjerteforeningens hjertestartindsats.

Chancen for at overleve et hjertestop stiger med 400 procent hvis nogen i nærheden kan yde førstehjælp frem til ambulancens ankomst, viser tal fra Dansk Hjertestopregister. Forestil dig at du stiger ud af en bus, og manden foran dig pludselig falder om. Med basal genoplivning kan du måske redde hans liv. Og kan du også betjene en hjerterstarter inden for de første minutter, øges personens chance for at overleve med 50-70 procent.

– Flere danskere bruger i dag en hjertestarter, men vi kan blive bedre. På landsplan er det stadig kun i tre procent af hjertestoptilfældene at hjertestarter bliver taget i brug, siger Hanne Balle.
Cirka 12.000 hjertestartere er i øjeblikket registreret på www.hjertestarter.dk 
Desværre er mange af dem ikke tilgængelige hele døgnet, forklarer Hanne Balle.

30 tryk og 2 pust

Retningslinjerne for genoplivning er netop blevet opdateret. Det er stadig vigtigt at give hjertemassage i form af 30 tryk på brystkassen og to pust som indblæsninger i munden.

– Der lægges også vægt på samarbejdet med alarmcentralen, hvor en fagperson vejleder i førstehjælp og brug af hjertestarteren. Vedkommende kan oplyse hvor den nærmeste hjertestarter befinder sig, siger Hanne Balle.

Vær beredt

Ved du hvordan man yder livreddende førstehjælp og bruger en hjertestarter? Hvis ikke, tilbyder Dansk Råd for Genoplivning kurser i førstehjælp via deres hjemmeside www.genoplivning.dk. Se også alle Hjerteforeningens film om hjertestop og hvordan du redder liv på: www.hjerteforeningen.dk – søg på ”gør noget”.

HURTIG HJÆLP MED HJERTESTARTER

En hjertestarter støder hjertet i gang og er et vigtigt supplement til hjertemassage og mund til mund.
Hjertestarteren er nem at bruge. Den afgør selv om hjertet skal have stød, og en stemme vejleder førstehjælperen i hvordan apparatet anvendes. I dag ved vi at der findes 12.000 hjertestartere. Derfor opfordrer Hjertestarternetværket “Hurtig Hjælp med Hjertestarter” alle virksomheder, organisationer og foreninger til at tilmelde deres hjertestartere til netværket. Herefter indgår de i alarmcentralens arbejde, så førstehjælpere ved nødopkaldet kan guides hen til nærmeste hjertestarter. Hjertestartere tilmeldes på www.hjertestarter.dk 

SÅDAN KAN DU REDDE LIV

1.Tal – rusk. Er der tegn på liv? Brug max 10 sek.
2. Skab frie luftveje ved at bøje hovedet tilbage. Brug max 10-20 sek.
3. Se – føl – lyt efter vejrtrækning. Hvis der er liv: Læg personen i aflåst sideleje.
4. Hvis ikke der er liv – ring 112.
5. Giv hjertemassage på nederste del af brystbenet (ca. midt på brystet), 30 hurtige tryk 5-6 cm. ned med en hastighed af 100 – 120 gange i minuttet. 
6. Giv mund til mund, 2 pust, så brystkassen hæver sig.
7. Fortsæt med 30 tryk og 2 pust, indtil ambulancefolkene ankommer og overtager genoplivningen.
8. Hvis du ikke kan eller vil give mund til mund, kan du give hjertemassage alene.
9. Brug en hjertestarter, hvis den findes på stedet.
10. Du kan ringe 112 fra din mobiltelefon – også selv om den er spærret, eller du ikke har et SIM-kort.

HUSK: Du skal ikke være bange for at gøre noget forkert! Det er bedre at gøre et forsøg end ikke at gøre noget!

Kilde: Hjerteforeningen

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.