”Hvor er det godt at se dig”. Gitte Andersson tager imod en beboer i kørestol. Han har ikke noget sprog, men han giver Gitte et ordentligt knus og får også selv et hjerteligt kram inden han bliver kørt ind gennem en rød port af stof. Porten er formet som et nøglehul, og den fører ind i Guldhornet – et hus for alle sanser.
Guldhornet er navnet på en ny, stor bygning i Landsbyen Sølund i Skanderborg. Sølund er et hjem for 230 mennesker med vidtgående fysiske og psykiske handicaps. Mange har ikke noget verbalt sprog, og omkring hver tredje sidder i kørestol – men de sætter tydeligvis pris på et besøg i Guldhornet, der er et såkaldt snoezelhus. Det ledes af Gitte Andersson, der er uddannet socialpædagog og har arbejdet på Sølund i 15 år.
Husets formål er at stimulere alle sanser og gøre det i helt trygge rammer. I husets mange rum arbejdes der med farver, stemninger, musik, berøring og balance, det hele styret af computere. Med et tryk på en skærm kan et rum f.eks. fuldstændig ændre karakter, så regnskoven på alle væggene forvandler sig til et ørkenlandskab. I gulvet ligger store glasplader, belyst nedefra. De ligner græsplæner, og når man træder på dem, myldrer blomster frem under fødderne.
– Udviklingshæmmede har brug for en daglig og meget næringsrig sansekost, forklarer Gitte Andersson. Generelt har alle menneskers sanser brug for at blive stimuleret hvis vores centralnervesystem skal fungere optimalt, og for de fleste mennesker er det ikke noget problem. De får tilstrækkelig stimulation. Men for udviklingshæmmede er sagen anderledes.
Deres sanseapparat er langsommere end andres, og mange er desuden sarte mennesker som er lette at stresse. Selv en tur i naturen kan være skræmmende hvis der sker noget uventet. En gøende hund eller et barn der råber, kan være nok til at skabe utryghed.
I snoezelhuset kan man til gengæld selv kontrollere sanseindtrykkene, både mængden og arten, og trygheden betyder at beboerne åbner alle sanser når de er på besøg.
Næsten alle beboere på Sølund har efterhånden været i snoezelhuset. Nogle få er blevet lidt skræmte fordi der også er mange uvante indtryk, men langt de fleste er glade for at komme i huset, fortæller Gitte Andersson.
Efter et besøg falder deres stressniveau, og det forbliver lavt. I nogle tilfælde et par timer, hos andre resten af dagen.
Ideen til huset opstod i forbindelse med en renovering af hele Sølund. Som en del af renoveringen skulle der også bygges et nyt fælleshus, og Sølunds forstander, Maurits Eijgendahl, sendte en mail rundt hvori han foreslog at opføre et sansehus – eller et snoezelhus som det kaldes efter dets hollandske forbillede. På hollandsk er ordet snoezel en kombination af ”snuffelen” og ”doezelen”, en tilstand hvor man på én gang både snuser og døser og derfor er ekstra modtagelig over for sanseindtryk.
Ideen blev godt modtaget, og en gruppe gik i gang med at udtænke indretningen. Fire år tog planlægningen, og for cirka et år siden stod huset klart, stort, indbydende og arkitekttegnet. Det 880 kvadratmeter store hus er formet som en halvmåne, og det er netop dets buede facon der har givet det navnet Guldhornet.
Også de tre fysioterapeuter der arbejder i Landsbyen Sølund, bruger Guldhornet – men dog ikke så meget som de havde håbet. En af dem, Malene Rønn, kalder tankerne bag huset for fantastiske og finder det oplagt at bruge huset til sansemotorisk træning. Problemet er tid, da hverdagen byder på mange andre opgaver for fysioterapeuterne.
– Desuden kan det være svært at komme der med de tunge brugere da der i de fleste rum mangler en lift i loftet, siger Malene Rønn.
Der findes nogle få andre snoezelrum eller snoezelhuse i Danmark, men ingen er så højteknologiske som Guldhornet. I husets største rum, cafeen, svæver der fx otte store projektorer oppe under loftet, og de kan på ingen tid forvandle caféen så den går fra at være et højtideligt kirkerum til en forblæst strand ved Vesterhavet.
– Men vi bruger mulighederne med stor nænsomhed, for huset må aldrig blive et tivoli, forsikrer Gitte Andersson. Til gengæld ser hun meget gerne at huset hele tiden udvikler sig, og derfor er et af rummene indrettet som et eksperimentarium hvor virksomheder kan komme og afprøve ny, sansestimulerende teknologi.
Målgruppen for sansehuset er først og fremmest beboerne i Landsbyen Sølund,
men nysgerrigheden efter at se og opleve huset har været så stor at snoezelkonsulent Gitte Andersson visse onsdage eftermiddage tilbyder en times guidet tur i huset.
En guidet tur koster 75 kr. Ledige datoer kan findes på denne adresse:
http://www.solund.dk/Guldhornet/Turistture_i_Guldhornet.aspx
…
OBS: Artikler fra Krop & Fysiks arkiv opdateres som udgangspunkt ikke!
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.