Jeg er en livsnyder med naturlig hang til at overdrive. Min begejstring for alt det gode i livet er kolossal, og talemåder som ’Alt med måde’ byder mig imod. Jeg går ind for ’Mere af det hele’, oplyser Adam Price, tv-kok og manuskriptforfatter, og smiler bredt.
At han ikke ligefrem er helseforkæmper, ved enhver, der har set ham og storebror James folde sig ud i madprogrammet Spise med Price, hvor retterne strutter af smør, olivenolie og andre gode sager.
– Du finder ikke mælkeprodukter med en halv promille fedt i mit køleskab. Jeg vil hellere hælde mælk med naturligt fedtindhold i min kaffe og så tage et par kilometer mere på løbebåndet. Jeg kan smage, når mælk er lavet af mennesker, der brænder for deres produkt.
Jeg kan til gengæld ikke smage noget engagement i grå skummetmælk.
Adam Price insisterer på engagement og priser retten til og glæden ved at udkomme som sig selv. På alle områder. I køkkenet, i sengen, i løbeskoene og på job. Han oplever blandt andet i stort mål at udkomme, når han skriver nye afsnit til tv-serien Borgen, og når han laver retter, hvis dele sammen danner en højere enhed.
– For mig drejer det sig om at være der, hvor det hele nærmest fortsætter af sig selv. Jeg elsker at få ideer og kan få dem alle mulige steder.
Men Adam Price kan også lide det lange seje træk.
– At skrive tv-serier er ikke for sprintere. Du er nødt til at løbe den samme rute mange gange og øve dig i at ligge bedre i det svære sving.
Det er en metodisk arbejdsform, som også tilfredsstiller mig, forklarer han.
I travle uger med mange deadlines kan det ske, at han får sovet og trænet for lidt. Og spist for dårligt.
– Flere uger af den slags, og jeg er ikke stolt af mig selv. Omvendt kan en god gang træning, hvor pulsen når op at ringe, rette det hele op. Ansigt og øjne klarer op. Jeg ligner mig selv igen.
Og træning skal til, har Adam Price erkendt. Tre eller fire gange om ugen. Han løber minimum fem kilometer eller tager en time i spinning. Når han også lidt styrketræning for arme og mave, er det fint.
– Jeg elsker alt det gode, og derfor er jeg pinedød nødt til at motionere. Ellers bliver jeg tung i krop og hoved og ender med at være ked af mig selv.
Madkunstneren vender sig til gengæld mod krav om, at alle skal være tynde.
– Jeg hader inderligt, når alle skal det samme. Det er tyranni. Mange har det fint uden at følge standarder for sundhed. Men vi dømmer efterhånden dem ude, der ryger eller er for tykke. Det er ikke i orden, siger Adam Price, hvis hovedperson i Borgen, statsminister Birgitte Nyborg, også i begyndelsen af serien kæmper med lidt vægten.
Når motionen i en periode glipper for den yngste af brødrene Price, kan det være tungt at grave løbeskoene frem fra bunden af skabet.
– Undskyldningerne holder i kø, og projektet virker uoverskueligt. Alt er svært når man skal til at tale om beslutte og sætte sig op til en begivenhed. Det gælder både at lave mad, at få rørt sig, at få sovet ordentligt og at elske. Alt er til gengæld let når du går ud og ind af dansen, men aldrig slutter helt. Så er du i flowet.
Adam Price pointerer at det gælder alle de basale behov i livet. Glæden ved at lave mad skal også holdes ved lige.
– Lige nu har vi hjemme hos os en periode hvor vi selv bager alt brød. Det går derudaf og er en stor glæde fordi vi er i det. Har man ikke bagt længe, virker opgaven derimod uoverskuelig, indtil man når gennem lydmuren.
Opdager man at man ryger ud af dansen, må man finde ind igen og afvise følelsen af dårlig samvittighed. Krav og skyldfølelse er mentale barrierer som dræber lyst og kreativitet.
Lidt forenklet er tab af flow blandt de ting der sker med statsminister Birgitte Nyborg i Borgen, forklarer han.
– Jobbet kræver til sidst så meget af hende at hun mister forbindelsen til sig selv og sine basale behov. Til sidst hverken spiser eller sover hun. Hun får heller ikke set de mennesker hun elsker.
Når vi er i flow, er det til gengæld svært at forstå at noget som helst kan være svært.
– Flowet er udtryk for den ultimative balance som vi ikke kan være i hele tiden, men som vi kan stræbe efter, siger Adam Price.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.