Dine indre styrker er vejen til livsglæde

Af: Malene Hedegaard, journalist

Foto: Kim Vadskær

Det er fint at være god til noget, men mindst lige så vigtigt at have fokus på hvad der er godt for én. Det siger Mikael Kamber, der ved siden af sit job som journalist har en stærk passion for positiv psykologi. Nu er han aktuel med ny bog om balancen mellem indre og ydre styrker

– Inde i den her rugbybold bor lykken, siger Mikael Kamber og peger på en figur på en af siderne i sin nye bog.

Figuren forestiller tre ringe der griber ind i hinanden à la de velkendte OL-ringe. Den er en model for hvordan et menneske fordeler sin tid på ydre og indre styrker, og spiller en central rolle i bogen:

– Den ene ring repræsenterer det du er god til – det kalder vi ydre styrker. Det er den slags kompetencer som kan måles og vejes, og som man typisk bliver ansat på i et job. Den anden ring repræsenterer det som er godt for dig, og som du nyder – det kalder vi indre styrker. Og den tredje ring er den måde du rent faktisk bruger din tid. Kunsten i livet er at få de tre ringe til at overlappe mest muligt.

Mødtes på cyklen

Mikael kamber, som de fleste vil kende som nyhedsvært på TV2, sprang i 2013 ud som forfatter til en bog om positiv psykologi. Nu har han udgivet en opfølger, denne gang skrevet i samarbejde med ledelsescoachen René Oehlenslæger. Bogen hedder Stærkere og indeholder en beskrivelse af 24 menneskelige grundstyrker som eksempelvis gejst, humor, dømmekraft og tapperhed. Kataloget over grundstyrker har de to forfattere lånt af Martin Seligman, grundlæggeren af den positive psykologi. Modellen med ringene er deres egen:

– Modellen illustrerer betydningen af at balancere sine indre og ydre styrker. Hvis du er for meget i dine ydre styrker, kan det give dig stress. Og det er let at havne dér, for når du er god til noget, opdager omverdenen det ofte og giver dig flere opgaver af samme slags. Derfor er det så vigtigt også at blive bevidst om dine indre styrker – det som motiverer dig og giver dit liv mening.

Den nyslåede forfatterduo traf hinanden i forlængelse af Kambers første bog, Vi er bedst, når vi er glade. Mødet var ikke tilfældigt, men resultatet af en ihærdig indsats fra René Oehlenslæger, der på afstand kunne se at de to kunne være gode sammen:

– René mailede til mig og foreslog at vi skulle ‘lave noget sammen’. Ja-ja, tænkte jeg, for der er mange der kontakter dig med gode idéer når du er kendt, men ham her blev ved. Til sidst blev jeg så nysgerrig at jeg ringede tilbage, fortæller Mikael Kamber.

Under samtalen viste det sig at de to herrer faktisk svingede ret godt, og da snakken afslørede at de begge gik op i cykelløb, aftalte de at de da i det mindste kunne mødes til en cykeltur og lære hinanden lidt at kende. Og resten er, som man siger, historie.

Vendte koncernens tankegang

Den positive psykologi kom ind i nyhedsjournalistens liv da han i 2007 fik job som chefredaktør for JydskeVestkysten. Opgaven her var at vende en nedadgående udvikling til en positiv, og i den proces opdagede han at de arbejdsmetoder han var vant til, ikke rigtigt duede:

– Som journalist er jeg ret god til at finde hår i suppen og pinpointe det som ikke fungerer. Men det viste sig ret hurtigt at det slet ikke var det der var brug for i det job. Det var det omvendte der skulle til: noget der kunne løfte folk op og bringe noget kampånd ind i butikken, fortæller han.

Derfor begyndte han at søge efter ledelsesredskaber der kunne netop dette, og stødte i den forbindelse på positiv psykologi. Og blev helt bidt af dens tankegang:

– Positiv psykologi er en fantastisk effektiv værktøjskasse. Jeg opdagede at jeg kunne nå meget længere med mine folk hvis jeg spurgte ind til det der faktisk gik godt – ‘hvordan greb du det an, hvem gjorde du det sammen med, hvad var din rolle?’ – frem for at fokusere på det der gik skidt. Det virkede, og det var et helt andet mere selvsikkert og løssluppent mediehus jeg forlod i 2010, end da jeg kom tre år forinden, fortæller han.

I sadlen som ambassadør

En anden ting den 50-årige journalist også er bidt af, er cykelløb. Egentlig var han, som så mange andre danskere, på løbeholdet, men da en række småskader gjorde det stadig vanskeligere for ham at løbe, fik han øjnene op for cykelsporten:

– En overgang blev jeg behandlet af en ortopædkirurg, som til sidst sagde til mig: ‘Nu er jeg træt af at se dig her. Køb dig en cykel!’ Det gjorde jeg så, og jeg er faktisk ikke rigtigt kommet af den siden, smiler han.

Cyklingen har blandt andet bragt ham til de franske alper som ambassadør for Scleroseforeningen. En rolle han befinder sig rigtig godt i:

– Hvis man kender lidt til sklerose, så ved man hvilken led sygdom det er. Der er intet håb om helbredelse, det er som at kæmpe med en skruestik der kun kan strammes, aldrig løsnes. Jeg beundrer de patienter der deltager i cykelløbet, for de er virkelig gjort af en særlig mental støbning. Og det giver masser af mening at samle ind til forskningen der måske en dag vil kunne finde en kur, siger han.

Tak, trappe

Sidste år rundede Mikael Kamber de 50, og selvom han trives fint med at være midt i livet, er han også på det rene med de skærpede krav til vedligeholdelsen af det fysiske hylster:

– Det er bare at se på et røntgenbillede, så kan man se at brusken i ryghvirvlerne ikke er hvad den var engang. Ryggen skal have hjælp, og den bedste hjælp er ikke piller eller behandlinger, men træning af muskulaturen. Jeg bruger yogaøvelser, simple coreøvelser til at holde korsettet stærkt.

Træningen foregår især hjemme foran Youtube, men han har heller ingen problemer med at være den eneste og mest ugraciøse mand på et yogahold. I det hele taget giver han indtryk af at være en der formår at sige pyt og bevare fokus på det positive. Også når det gælder den daglige tur op og ned ad trappen til privaten:

– Nogle ville nok finde det træls at bo på 4. sal uden elevator. Men jeg vælger den positive tilgang – glæder mig over den gratis motion og siger: ‘Tak, trappe, fordi du er her’, slutter en smilende Mikael Kamber.


Kort om Mikael Kamber

  • Født 1967, opvokset på Fanø og i Esbjerg
  • Uddannet journalist i 1992. Især kendt som nyhedsvært på TV2, men har også haft jobs i bl.a. DR og Syddanske Medier
  • Udgav i 2013 bogen Vi er bedst, når vi er glade om positiv psykologi. Har netop udgivet opfølgeren Stærkere skrevet i samarbejde med René Oehlenschlæger
  • Er ambassadør for Scleroseforeningen og deltager årligt i foreningens cykelløb ‘Cykelnerven’
  • Bor i København med sin hustru Annette og deres to fælles døtre

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.