Vil du i gang med at cykle (langt) til arbejde? Glimrende ide – her får du 10 råd der øger sandsynligheden for succes. Vi hjælper dig blandt andet med at snyde vanedyret, sætte realistiske mål og bruge energien rigtigt. PS: Der er også noget om kage!
Du skal i gang med at gøre noget andet end du plejer. Om lidt vil dit indre vanedyr protestere, så vær klar: Vid hvad du cykler for! Vælg frit mellem frisk luft, lys, god samvittighed, gode ben, mere energi, mindre livvidde, bedre kondi, færre sygedage, højt humør, god kulør, mental ro osv.
Lav en aftale med dig selv om hvor meget du skal cykle i den kommende uge: Fem dage? Tre dage? Alle tørvejrsdage? Vær realistisk. Og tjek af med familien at dine planer hænger sammen med deres planer. Lov dig selv en præmie når du holder dine mål. De lækre solbriller, kage med tyk glasur – du vælger.
Du behøver ikke en dyr racer. Men når du cykler langt dagligt, er det en god ide at besøge cykelhandleren og beskrive dine behov. Den rigtige cykel øger køreglæden markant, så en lang prøvetur er et must. Lån cyklen en halv time eller mere før du investerer flere tusinde kroner i et fast forhold med den.
Træd med forfoden, det giver den bedste udnyttelse af energien. Overlad den store klinge til Bjarne og de andre, og træd hellere flere gange rundt i et let gear: Det skåner knæene, og det trætter mindre. Du får mere overskud til at klare modvind og bakker.
Cyklen kører lettere og punkterer sjældnere hvis du har hårdt pumpede dæk. Gør også dig selv den tjeneste at smøre kæden fx hver tredje uge. Så ruller det hele bedre, og køreglæden vokser.
Det er svært motiverende at se sine kørte km tikke ind på den lille skærm!
Tjek vejret før du tager af sted. DMI’s tjeneste “Byvejr” viser hvornår det vil regne i dit område. Måske kan du cykle af sted lidt tidligere eller senere for at undgå en byge?
Du kommer sikkert til at svede lidt. Er du til lycra, bad og omklædning, så slå dig løs med et fuldt sæt cykeltøj der holder dig varm og tør. Er rytterlooket ikke dig, så klæd dig på i flere tynde lag, så du kan tage et lag af når du har fået varmen. Tip: Et par polstrede cykelunderbukser giver usynlig komfort på turen!
Hvor skal du have skiftetøj, laptop og indkøb? Glem tunge rygsække og livsfarlige plastikposer på styret. Cykeltasker til bagagebæreren fås til ethvert behov. Fra kontormappen over indkøbsnettet til klassiske turtasker der rummer stort set alt.
Svært at komme af sted alene? Aftal at følges med naboen. Der findes også flere apps hvor du kan finde følgeskab og dele træningsresultater med andre. Det er også en god ide at være med i “Vi cykler til arbejde”. For selv om du og dine kollegaer cykler hver for sig, så hepper de på dig og regner med at du cykler point hjem til holdet. Og det er svært motiverende.
PS:
Har du længere til arbejde end du orker at cykle, er elcyklen måske en mulighed. Eller du kan investere i en foldecykel, som du kan bruge til og fra toget.
Rigtig god tur!
Ny undersøgelse: Cykelturen er sundere end du trorDet giver ikke kun gode ben at cykle til arbejde. En ny undersøgelse viser at cykelpendlere også spiser sundere, ryger og drikker mindre og føler sig mindre stressede. Der er gode nyheder til alle nuværende og kommende cykelpendlere, for ud over de mange kendte fordele ved at cykle til arbejde – øget kalorieforbrænding, sparede benzinkroner og forebyggelse af en lang række livsstilssygdomme – viser en stor engelsk undersøgelse nu at cykelturen til arbejde udløser en sneboldeffekt der påvirker livsstilen og øger sundheden helt generelt. Undersøgelsen Cycling 10:10” er foretaget af Cyclescheme (en engelsk pendent til Cyklistforbundets Vi cykler til arbejde) og bygger på data fra 10.000 cykelpendlere gennem de seneste 10 år. Halvdelen af de adspurgte er begyndt at spise sundere, en tredjedel drikker mindre alkohol, og en femtedel ryger mindre end før de begyndte at cykle til arbejde. Sneboldeffekt Der er også en tydelig sammenhæng mellem cykling, stress og sygefravær – ca. halvdelen af de nye cykelpendlere føler sig mindre stressede på jobbet (45 %), har færre sygedage (42 %) og føler sig generelt i bedre humør (47 %). Kig ind på cyklistforbundet.dk – og få flere tips om gode cykelvaner. Kampagnen “Vi cykler til arbejde” kører hvert år i maj måned på tusindvis af arbejdspladser i hele landet. Læs mere på www.vcta.dk |
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.