I gang igen: Kom godt tilbage – uden stress

Forhåbentlig fik du brugt ferien på at lade op og komme helt ned i gear. Men den fornemmelse sættes hurtigt over styr hvis du starter hverdagen op med en overfyldt kalender og alt for mange opgaver. Sådan behøver det heldigvis ikke være.

Første dag – skab overblik

Forvent ikke at du kan arbejde på fuld skrue fra første dag efter ferien.

Skab et overblik over din indbakke inden du svarer. Lav evt. en ny mappe der hedder ”sommerferie 2015”, hvor du lægger alle de mindre vigtige mails i. Når du har et samlet overblik, så ved du hvordan du skal prioritere dine opgaver.

Undgå møder, men få en snak med kollegerne, så du bliver opdateret.


Brug autosvar

Overvej at skifte dit ferie-autosvar ud med et ”Jeg er lige kommet tilbage”-autosvar, hvor du skriver at du kan træffes på telefon hvis det haster, men at du ellers vender tilbage så hurtigt du kan, når indbakken er gennemgået og du er godt i gang igen.


Undgå overarbejde

Det kan være fristende at begynde efter ferien med ekstra lange arbejdsdage for at indhente det forsømte – men lad være!


Uddeleger

Bed om hjælp, hvis du har brug for det. Der er måske for mange opgaver der har ophobet sig i ferien, og det er ikke dit ansvar alene at få dem ekspederet.


Skift søvnrytme

Sørg for at komme i seng i fornuftig tid – det betyder alverden for dit overskud. Allerhelst bør du ændre søvnrytme tilbage til ”hverdag” et par dage inden ferien slutter, så du er klar til at stå (nogenlunde) veludhvilet op til en udfordrende arbejdsdag.


Få styr på hjemmet

Få styr på vasketøj, udpakning og det værste rod derhjemme inden du vender tilbage på arbejde eller studie. Så kan du slappe bedre af når du kommer hjem. Hvis du vil være helt overskudsagtig, så lav også lidt mad til fryseren, så den kan stå på total afslapning efter fyraften – og du kan nyde sensommeren.


YES – jeg skal på arbejde igen!

Er der mon ikke også noget rart i at komme tilbage til hverdagen? Rutiner, opgaver, kolleger…? Fokuser på det, og nyd det.

Hvis du ikke kan finde noget som helst positivt, og hvis du har meget ondt i maven over at skulle tilbage, så se med friske øjne på hvad der ikke fungerer, og se konkret på hvad du kan gøre ved det. Er svaret ”ingenting”, og har du prøvet alle løsningsmuligheder, så er det nok på tide at prøve nye udfordringer. Undlad under alle omstændigheder at møde op med brokke-kasketten på – den fører dig ingen vegne, og du risikerer at ødelægge humøret for dine kolleger.


Planlæg din næste ferie

Planlæg og book en ferie eller forlænget weekend engang i fremtiden – det er dejligt at se frem til, også selvom man er glad for sit arbejde.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.