Yoga er blevet allemandseje og lovprises for et utal af kvaliteter. Blandt andet er yoga kendt for at give bedre stabilitet i leddene, øget kropsbevidsthed, bedre balance, kropsholdning og styrke og mindre stress.
Alle kan som udgangspunkt dyrke yoga, og har du mod på det, skal du endelig kaste dig ud i det. Men det er ikke helt uden risiko når stive vesterlændinge et par gange om ugen skifter stol eller sofa ud med en yogamåtte. For selvom yoga, sammenlignet med andre motionsformer, har en lav risiko for skader, meldes der om et stigende antal skader – typisk hvis udøverne presser sig selv for meget i yderstillingerne, eller hvis instruktionen er mangelfuld. Desuden tiltrækker yoga ofte personer der i forvejen er bevægelige, men er man hypermobil – overbevægelig – har man lettere ved at komme dybere i yoga-stillingerne uden at mærke et muskulært stræk, og det kan betyde potentiel overbelastning. Hypermobile bør derfor fokusere deres yogatræning på stabilitet og styrke frem for bevægelighed.
Det er vigtigt for alle at træningen udføres med korrekt alignment. Alignment kan beskrives som den optimale placering af ens kropsdele, hvor kroppens knogler, muskler, led og væv anvendes og belastes så hensigtsmæssigt, effektivt og økonomisk som muligt. Sørg derfor for at vælge en fagligt veluddannet yogalærer, og lad vedkommende tjekke om du udfører stillingerne korrekt.
Hensigtsmæssigt udført kan yoga styrke kroppen og ikke mindst øge dens bevægelighed. Yoga styrker også forbindelsen mellem krop og sind og kan virke som et pusterum i hverdagen, hvor der er mulighed for at sætte tankemyldret på standby. Og – hvis man skal tro det nye studie fra Indien – kan det tilmed forebygge og lindre migræne.
Læs mere om yoga her: https://www.krop-fysik.dk/yoga-himmelsk-traening-eller-vejen-til-daarlig-ryg/
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.