Udetræning: Suveræn aktivitet for børn og voksne

En god familieaktivitet er at lege og bevæge sig sammen. Udendørs leg og aktivitet er en suveræn måde at være sammen på, og med lidt fantasi kan det endda tilrettelægges så det både er sjovt for alle, men også fungerer som motion og træning for både voksne og børn.

Hvorfor børnetræning?

Fysisk træning er generelt en voksenaktivitet der ikke giver mening for (mindre) børn! Børns ”træning” skal anskues bredere, som aktivitet, bevægelse spas og leg – og med alderen kan man bygge mere målrettede elementer ind, fx i forbindelse med sport. Det er vigtigt at fokusere på alsidighed, og børnetræning bør sammensættes som et ’bombardement’ af øvelser og aktiviteter med en alsidig belastning af bevægeapparatet.

Der spørges ofte om hvorvidt børn skal træne, om de kan tåle fysisk træning, og om der er en minimumsalder? Svaret er at børn træner fra de er helt små, og i stedet for at bekymre sig om hvorvidt børn kan tåle at træne, er det vigtigere at sørge for at børn ikke holder op med at træne som konsekvens af et stillesiddende liv. Børn er gearet til at udfordre sig selv, til at være undersøgende og nysgerrige og til at bruge kroppen. Derfor kan børn også godt lave mere specifik fysisk træning, men børnetræning handler først og fremmest om at stimulere ”glæden ved bevægelse”. Små børn kender denne glæde og elsker fx at slå kolbøtter eller løbe op og ned ad trapper. Børn er stolte når de tager de første skridt, og lykkelige når de lærer at cykle. Glæden ved bevægelse bunder måske i et massivt input til centralnervesystemet når kroppen er i bevægelse, og når bevægelsen fungerer. Påstanden herfra er at hvis man i barndommen får stimuleret evnen til at føle glæde ved bevægelse, så har man denne glæde resten af livet – og så er det langt lettere at bevare en jævn og stabil træningsvane igennem livet. Stimuleres denne glæde ikke i barndommen, så er det svært eller næsten umuligt at finde glæde ved bevægelse som voksen.

Motivation

Det vigtigste er at børnetræning skal være sjovt. Udendørs træning bidrager netop til dette, ikke mindst fordi aktiviteterne bliver alsidige. Men børn bliver ikke nødvendigvis af sig selv glade i låget af at blive slæbt ud i en skov, og selvom det er udendørs, synes ingen børn det er fedt at lave noget der ikke er sjovt. Motivation eller ’sjovhed’ kan skabes på mange måder. For nogle kan motivation komme fra konkurrence, for andre fra udfordring, men for langt de fleste er en legende træningstilgang det der virker bedst. Det gælder sådan set også for voksne. At ’lege træning ind’ lyder enkelt, men det kræver fantasi at lave træning med børn, og det man selv synes er sjovt, synes børn ikke nødvendigvis er sjovt. Så det er godt at have et udgangspunkt og en idé, og samtidig være klar til at improvisere og rette til når det ikke fungerer. Børn har altid god fantasi, så lyt til dem undervejs og tag imod idéer. Det kan være svært når man synes man har forberedt noget man er glad for, men børneaktiviteter bliver aldrig som man havde tænkt sig. Og sådan skal det være.

Motivation udspringer desuden af det sociale element, altså at man er flere børn sammen eller børn og voksne sammen. Når børn ser deres voksne være med i aktiviteten, med sved på panden og smil på læben, er det bare sjovere.

Jens Bojsen-Møller er idrætsfysiolog, ph.d., forsker og professor på Norges Idrettshøgskole. Jens Løwenstein er idrætsfysiolog og arbejder med fysisk træning, idrætsundervisning og træning af børn og unge.

 

Træningsaktiviteter for børn – hvad skal man tænke på?

Show it, don’t tell it

Vis hvad øvelserne eller legen går ud på, i stedet for kun at fortælle. De færreste mindre børn evner at få forklaret en masse regler, og det bliver for hurtigt for abstrakt. Det er bedre bare at gå i gang og vise hvad man mener. Lyt: Sæt gang i noget, og vær herefter åben for input fra børnene. Prøv dog at holde strukturen – det kan meget let stikke af hvis man skal lytte for meget til alle forslag og afprøve dem. Det er en balance.

Tag den med ro

Pas på ikke at stresse en lang øvelsesprogression igennem. Ofte kan man få en hel formiddag til at gå med en sjov leg i en grøft i skoven, og det behøver ikke at være for poleret.

Improviser

Det er en fordel at have en idé, men ikke altid nødvendigt at tænke den helt til ende. Noget viser sig altid undervejs, man får en ny idé, eller børnene får selv en idé. Og ellers kan man jo altid hive en gang gemmeleg op af hatten.

 

Skal du svines til?

Bogen ”Svinetræning” beskriver udendørs træning for alle i en let og til tider ikke særlig politisk korrekt tone. Bogen indeholder specifikt et afsnit om udetræning for børn og voksne, og et meget stort øvelseskatalog hvor man kan finde inspiration til træning, leg og aktiv udendørstræning for børn og voksne. Bogen er skrevet af Peter Løwenstein og Jens Bojsen-Møller, begge idrætsfysiologer, og udgivet på forlaget Turbine. Se også www.svinetraening.dk og www.facebook.com/svinetraening

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.