Det er ikke alle børn der føler sig hjemme på et foreningshold. I Struer har fysioterapeuter forsøgt at skabe trygge rammer med initiativet Power Youngs, som blander træning, styrke og leg. Målet er at give børnene selvtillid til at bevæge sig mere.
En blanding af stikbold, jongleren med skumstave og squat og burpees på en bane, hvor der er lagt redskaber ud på gulvet for at øge sværhedsgraden når børnene løber rundt. Sådan starter dagens første øvelse til Power Youngs i Struer Fysioterapi. Det er et stort center med adskillige behandlingslokaler og træningsrum. Men Power Youngs-holdet er ikke svært at finde. Musikken viser vej.
Fysioterapeut Rasmus Jørgensen er instruktør i dag.
– Du skal nok gå ned i den anden ende af lokalet, for ungerne kan godt tyre, siger han med et glimt i øjet.
Timen rundes af med en hyggelig rundkreds. Det er fysioterapeut Rasmus i midten.
Han deler holdene med sin kollega Thomas. Rasmus har netop afsluttet dagens Børne Cross-hold, hvor man kan komme fra gaden og få en prøvetræning inden man melder sig ind. Power Youngs minder meget om Børne Cross. Aldersgruppen er også 10-14 år, og børnene kommer hver gang igennem en blanding af leg og træning. Men Power Youngs kræver visitation. Det kan fx være børn med overvægt eller børn med sociale udfordringer. Initiativet er skabt i et samarbejde mellem Struer Fysioterapi, Vægttabsklinikken, Struer Kommune
og Bevæg dig for livet gennem DGI.
– Målet er at børnene bliver mere sikre på deres egne kroppe, så de kan tage bevægelsen med ind i andre sociale sammenhænge i skolen, derhjemme og på sigt måske i en forening.
Vi udfordrer dem i trygge rammer, så de lærer at de kan mere end de tror
De finder ud af at hvis der er noget man ikke er god til, skal man bare blive ved – og pludselig kan man, fortæller Rasmus.
Nu går træningen for alvor i gang, og det starter med en form for cirkeltræning. Børnene bliver delt i hold á to personer, som skal tage 40 gentagelser tilsammen ved hver station – og et hold på tre, som skal tage 60 gentagelser tilsammen. På den måde konkurrerer man ikke, men hjælper hinanden med at nå målet. Der er fem stationer i alt – blandt andet dødløft, squat og bænkpres.
– Husk ikke at være en død kat når I dødløfter. Ret ryggen, instruerer Rasmus.
Det skal altid være sjovt at være med, og smilene på børnenes læber fra start til slut vidner om at det er det.
En af dem der er særligt glad for styrketræningsøvelserne, er 10-årige Alexander Nielsen. Hans forældre havde forsøgt med badminton, spejder og fodbold, men intet var et hit. Sundhedsplejersken i folkeskolen henviste ham til en diætist på Vægttabsklinikken i Struer, og her blev han foreslået at komme på Power Youngs-holdet.
De første træninger satte Alexander sig altid ud til siden efter 10 minutter. Ofte når der stod leg, løb og kreative øvelser på programmet. Rasmus fandt ud af at Alexander hellere ville løfte vægte, så hver gang han mistede modet, blev hele holdet sat til at lave styrketræningsøvelser, som fik Alexander med igen. Nu, efter et halvt års tid på holdet, deltager han i hele træningen.
Alexander på 10 år har aldrig været glad for boldspil. Til gengæld elsker han at løfte vægte i Power Youngs og har siden begyndelsen tabt 10 % fedt
– Jeg kan godt lide at løfte vægte, det gør mig glad.
Jeg har været tæt på at løfte 70 kilo, og jeg er altid rød i hovedet bagefter. Men det handler ikke kun om at træne, det handler også om at snakke sammen, siger Alexander.
Alexander har fået bygget mere muskelmasse på og har tabt 10 %
fedt. Hans mor Sonja Nielsen
oplever at have fået en helt ny dreng.
– Det er skønt at se hvor meget han vokser når han får resultaterne hos diætisten, eller kommer hjem og praler af hvor meget han har løftet. Han er også nemmere at få op på cyklen derhjemme og deltager mere i idræt i skolen. Før kunne han ikke lide at vise sine ben i shorts, det har han ikke problemer med mere, siger den stolte mor, som håber at holdet fortsætter.
– Jeg har fået nogle øvelser fra Rasmus og har talt med ham om hvordan vi kan fortsætte træningen derhjemme i ferien, fortæller hun.
Træningen består altid af puls, styrke med vægte eller kropsvægt, motorik og koordinering. Alligevel er der ikke to træninger der er ens, for det skal altid være sjovt at være med. Og smilene på børnenes læber fra start til slut vidner om at det virker. Børnene skal selv rydde op efter sig, og mens en af pigerne dribler en af de store pilatesbolde på plads, prøver Rasmus at tage den, så også oprydningen bliver forvandlet til leg.
– Nu skal jeg minimum have en highfive og gerne en krammer hvis I har lyst, siger Rasmus, da han afslutter træningen.
Power Youngs er et pilotprojekt, og dagens træning var den sidste for nu efter et lille år. Nu skal der evalueres på projektet, inden det bliver besluttet om holdet genopstår efter ferien.
– Vi startede med at det hele var leg, og der næsten ikke var træning, til at det nu er træning med et legende element. Børnene har virkelig rykket sig, men selvom de skal træne, så skal det stadig være sjovt. Træningen skal være lige dele udfordring, hvor der bliver skubbet grænser, og lige dele succesoplevelser på børnenes præmisser, siger Rasmus.
Læs også: Idræt betyder uhyre meget for børns trivsel og sundhed